Ondernemersklankbord

ATA-carnet bij tijdelijke uitvoer

Een ATA-carnet is een internationaal douanedocument voor de tijdelijke uitvoer naar landen buiten de Europese Unie (EU). Vraag het aan bij de KvK.

Gaat u met goederen tijdelijk de Europese Unie (EU) uit? Bijvoorbeeld voor een tentoonstelling of voor een sportevenement. Met een ATA-carnet doet u eenvoudig een aangifte van uitvoer in Nederland en een aangifte voor tijdelijke invoer in het andere land. Dat scheelt u tijd en geld.

Handig bij tijdelijke invoer in het buitenland

U kunt een ATA-carnet gebruiken wanneer u tijdelijk uitvoert buiten de EU. Het is een internationaal douanedocument waarmee u voor uw vertrek veel administratieve verplichtingen aan de grens regelt. U kunt het ATA-carnet gebruiken in veel landen buiten de EU.

Een ATA-carnet aanvragen

Vraag een ATA-carnet digitaal aan bij KVK. U kunt het gebruiken bij tijdelijke uitvoer van bijvoorbeeld:

  • monsters en reclamemateriaal
  • tentoonstellingsmateriaal
  • gereedschappen voor het verrichten van onderhoud, reparatie en service
  • foto-, video- en filmmateriaal, muziekinstrumenten, toneel- en theaterattributen, materiaal voor sportevenementen.

Bekijk voor welke landen het ATA-carnet geldt en wat de voorwaarden zijn.

Hoe werkt een ATA-carnet?

Stel, u wilt een beurs in Zwitserland bezoeken om daar uw machines onder de aandacht te brengen. De Zwitserse douane wil dat u daar dan invoerrechten over betaalt. Omdat uw machines maar tijdelijk in Zwitserland zijn, betaalt u geen invoerrechten en btw in Zwitserland. Met het ATA-carnet regelt u eenvoudig de tijdelijke invoer van uw machines.

Het ATA-carnet heeft een aantal inlegvellen die de douanemedewerkers invullen. Namelijk bij het uitvoeren, invoeren, opnieuw uitvoeren en opnieuw invoeren. De Zwitserse douane kan dan zien of uw goederen weer weg zijn uit Zwitserland en terug zijn in Nederland.

Voordelen van een ATA-carnet

Met een ATA-carnet betaalt u geen btw, invoerrechten of borgsommen. Bovendien maakt het de douaneprocedures eenvoudiger, omdat u één document gebruikt.

Wat kost een ATA-carnet?

U betaalt € 242 administratiekosten voor een ATA-carnet. Ook betaalt u een premie. De hoogte daarvan hangt af van de waarde van uw goederen.

Geldigheid ATA-carnet

Met een ATA-carnet kunt u een jaar lang bepaalde goederen onbeperkt in-, uit- en doorvoeren. Het carnet is geldig in de landen van de ATA-conventie.

ATA-carnet terugsturen naar KVK

Na gebruik stuurt u het ATA-carnet terug naar KVK. Doe dat aangetekend naar: KVK, Afdeling Carnets, Postbus 2852, 1000 CW Amsterdam. KVK moet namelijk kunnen aantonen dat u de goederen heeft teruggebracht.

Na een jaar is uw ATA-carnet niet meer geldig. Heeft u het carnet dan nog? KVK stuurt u een brief met de vraag het carnet terug te sturen.

Regels rondom tijdelijke invoer

U kunt niet altijd een ATA-carnet gebruiken. Bijvoorbeeld als een land niet aangesloten is bij de ATA-conventie. Dan zijn er andere mogelijkheden. Hiervoor doet u aangifte bij de douane in het buitenland. Bij de douane betaalt u een borg. Via het landenoverzicht op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u per land informatie over het regelen van tijdelijke invoer.

Tijdelijke uitvoer van goederen om te bewerken

Voert u goederen tijdelijk uit buiten de EU om te bewerken of te verwerken (passieve veredeling)? Dan heeft u een vergunning nodig.

Downloads

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/