Ondernemersklankbord

Bescherm uw bedrijf tegen cybercrime

Wat is cybercrime? En hoe kunt u cybercriminaliteit voorkomen? Lees hoe u cyber security inzet tegen bijvoorbeeld phishing.

U kunt te maken krijgen met cybercrime. Bijvoorbeeld door phishing, malware of een ddos-aanval. Welke vormen van cybercriminaliteit zijn er? En hoe kunt u cyber security inzetten tegen cybercrime?

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een veelgebruikte term voor online criminaliteit. U kunt hierbij denken aan een computervirus, maar ook aan misbruik van persoonsgegevens. Cybercriminaliteit kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Zo loopt de reputatie van uw bedrijf gevaar. En de gegevens van uw klanten kunnen uitlekken. U moet ervoor zorgen dat dat niet gebeurt door persoonsgegevens van klanten en personeel te beschermen.

Bescherm ook uw eigen bedrijfsgegevens goed. Bijvoorbeeld over uw productieproces of uw leveranciers. Lees meer over bedrijfsgegevens beschermen op de website van het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De CyberVeilig Check 

Wilt u meer inzicht in de cyber security  van uw organisatie? Met De CyberVeilig Check van Digital Trust Center ziet u wat u misschien nog kunt verbeteren. U krijgt een eigen actieplan met tips om uw bedrijf beter te beschermen tegen cyberaanvallen.

Hoe herkent u cybercrime?

Er zijn verschillende vormen van cybercriminaliteit. Hieronder vindt u 4 veelvoorkomende vormen. Informatie over andere soorten cybercrime vindt u op het Digital Trust Center.

Wat kunt u doen tegen cybercrime?

U kunt uzelf nooit helemaal beschermen tegen cybercrime. U kunt wel maatregelen nemen om het risico op cybercriminaliteit zoveel mogelijk te beperken. Check uw risicoklasseop DigitalTrustCenter.nl. Hier krijgt u ook een overzicht van veiligheidsmaatregelen waar u direct mee aan de slag kunt.

DTC heeft  5 basisprincipes voor digitaal ondernemen opgesteld:

Maak een back-up

Door een virus of een hack kunt u veel bestanden kwijtraken. Maak regelmatig een back-up, bijvoorbeeld met speciale back-up software. Een back-up is een kopie van uw data en bestanden. Data of bestanden die weg of beschadigd zijn, kunt u via de back-up weer herstellen.

Na een cybercrime

Kom na een cybercrime snel in actie. Vertel anderen wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld uw werknemers, zodat ze weten wat ze moeten doen. Of klanten, als bijvoorbeeld het leveren van producten langer duurt. En doe aangifte na een cyberaanval of online oplichting. U kunt online aangifte doen maar ook telefonisch via 0900-8844.

Cyberverzekering

Steeds meer verzekeraars bieden een cyberverzekering aan. Deze dekt financiële schade door bijvoorbeeld een virus of een hack. Of het voor u verstandig of nodig is om een cyberverzekering af te sluiten, hangt af van uw bedrijfssituatie en sector.

Meldplicht ICT-inbreuken 

Heeft u een incident op het gebied van cyber security? En bent u een digitale dienstverlener? Dan moet u dat melden bij het nationale Computer Security Incident Response Team (CSIRT). 

Bent u een aanbieder van essentiële diensten zoals elektriciteit, gas of drinkwater? Ook dan heeft u meldplicht. Dat staat in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Komt uw product of dienst door de ICT-inbreuk in gevaar, dan moet u dit melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/