Ondernemersklankbord

Btw bij diensten in het buitenland

Levert u diensten aan buitenlandse opdrachtgevers? Die worden meestal belast in het land waar uw opdrachtgever gevestigd is, maar soms niet.

Als u diensten levert buiten Nederland, gelden soms andere regels rond btw (omzetbelasting). Lees hier of u btw moet berekenen aan uw klanten. En hoe u btw-aangifte doet.

Btw-regels voor e-commerce

Heeft u een webshop? En levert u goederen of diensten aan klanten binnen de EU die geen btw-aangifte doen? Lees meer over de regels voor btw op internationale e-commerce op KVK.nl.

Diensten leveren aan ondernemers

Levert u diensten aan buitenlandse ondernemers (business-to-business), dan berekenen en betalen zij meestal de btw. Dit heet de btw verleggen. Maar dit geldt niet voor alle diensten.

Check met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst wat u moet doen met de btw in uw situatie.

Check het btw-identificatienummer

Levert u diensten aan een ondernemer in een EU-land? Dan is het belangrijk om te weten of u inderdaad te maken heeft met een ondernemer. Controleer of het btw-identificatienummer van uw klant klopt op de website van de Europese Commissie. U heeft dit nummer nodig voor uw factuur. Ook kunt u een naheffingsaanslag krijgen als uw klant geen btw-identificatienummer heeft.

Opgaaf ICP doen

Naast de aangifte omzetbelasting moet u meestal een opgaaf ICP (intracommunautaire prestaties) doen bij de Belastingdienst. Dit moet als:

  • u de dienst uitvoert voor een afnemer in een EU-land
  • u de dienst uitvoert voor een afnemer met een btw-identificatienummer en
  • uw dienst is belast in het land van de afnemer

Kijk voor meer informatie over de opgaaf ICP op Belastingdienst.nl.

Diensten leveren aan particulieren

Levert u diensten aan consumenten (business-to-consumer) of een organisatie zonder btw-identificatienummer in het buitenland? Dan worden die meestal belast in het land waar u gevestigd bent. Dit betekent dat u aan uw klanten het btw-tarief van uw land (vestigingsland) in rekening brengt. Soms gelden andere regels voor de plaats waar de dienst belast is met btw.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/