Ondernemersklankbord

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Lees hier welke regelingen en subsidies er zijn voor ondernemers. En aan welke coronaregels uw bedrijf zich moet houden.

Het coronavirus en de maatregelen om verspreiding te voorkomen, raken veel ondernemers. Om u te steunen, neemt de overheid extra maatregelen. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En bij welke overheidsorganisaties u terechtkunt voor advies of om noodsteun aan te vragen.

Uitbreiding steunpakket

Vanwege de verlengde lockdown tot en met 9 februari is het steunpakket voor bedrijven uitgebreid. Dat maakte het kabinet bekend op donderdag 21 januari. Zo komt er een regeling voor starters. De voorraadvergoeding voor winkels gaat omhoog. Meer bedrijven kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) krijgen. Subsidiepercentages voor de TVL en NOW (loonkosten) gaan omhoog. En de vermogenstoets vervalt in de Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers.

Lees meer over de uitbreiding van het steunpakket voor bedrijven.

Lockdown tot en met 9 februari

Er geldt een landelijke lockdown tot en met 9 februari. Op 20 januari is de lockdown verder aangescherpt:

 • Avondklok: u moet tussen 21.00 uur 's avonds en tot 4.30 uur 's ochtend binnenblijven. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor werk. U heeft dan een werkgeversverklaring nodig.
 • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder.
 • Er geldt een inreisverbod uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle Zuid-Amerikaanse landen.
 • Vanaf 25 januari mogen maximaal 50 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart (was 100).

Belangrijkste bestaande maatregelen:

 • Sinds 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes.
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Scholen en kinderopvang moeten dicht tot 8 februari, alleen voor kinderen van ouders met cruciale beroepen of kwetsbare kinderen in noodopvang mogelijk. 
 • Winkels in de detailhandel zijn dicht. Bezorgen mag wel. Lees meer over coronaregels voor winkels.
 • Winkels voor de eerste levensbehoeften blijven open. Lees welke winkels open mogen zijn.
 • Alle horeca is gesloten, afhalen en bezorgen mag.
 • Evenementen zijn verboden (let op: er zijn uitzonderingen). 
 • Mensen met contactberoepen mogen tijdelijk niet werken. Sommige contactberoepen mogen wel werken. Lees de regels voor contactberoepen.
 • Bioscopen, musea en theaters zijn dicht.
 • Sportscholen zijn dicht.
 • Ga alleen naar buiten met uw eigen huishouden, of een groepje van maximaal 2 personen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Gebruik het ov alleen voor noodzakelijke reizen.
 • Buiten sporten beperkt mogelijk, zonder publiek.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche welke regels er gelden. Regionaal kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen. Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen. Lees meer over handhaving van coronaregels op KVK.nl.

Bekijk de basisregels voor iedereen op Rijksoverheid.nl.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Laat uw werknemers thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. In sommige sectoren gaat het werk op locatie door. Bijvoorbeeld in de bouw- en technieksector.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes, zoals winkels.

Lees meer over regels voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de nieuwe protocollen voor een werkbare situatie in de 1,5-metersamenleving. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Steunpakket coronacrisis: financiële regelingen

Het 3e steunpakket voor bedrijven is ingegaan op 1 oktober 2020 en is verlengd tot juli 2021.

KVK Corona regelingencheck

Krijg inzicht in de financiële regelingen voor uw bedrijf. Doe de KVK Corona regelingencheck. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er zijn uitzonderingen.

Tegemoetkoming in de loonkosten (NOW)

Bent u werkgever? Dan kunt u een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud Werkgelegenheid (NOW 3)

De tegemoetkoming is telkens voor een periode van 3 maanden. De NOW 3.2 voor omzetverlies in januari, februari en maart 2021 kunt u vanaf 15 februari aanvragen bij UWV.

Lees meer over de voorwaarden van de NOW.

Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL)

Ondernemers in getroffen sectoren kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan als u een mkb-bedrijf heeft in een getroffen sector (zoals horeca, recreatie, cultuur en evenementen). En als uw omzet sterk is gedaald door de coronacrisis. De tegemoetkoming helpt u om uw vaste lasten te betalen.

U vraagt de TVL aan voor een periode van 3 maanden. Let op: de TVL-regeling is in het 4e kwartaal van 2020 en 1e kwartaal van 2021 tijdelijk beschikbaar voor vrijwel alle sectoren. U kunt de TVL voor kwartaal 4 aanvragen tot en met 29 januari 2021.

Lees meer over de voorwaarden van de TVL-regeling.

TVL heeft invloed op hoogte NOW-subsidie

De TVL wordt gezien als omzet waardoor u mogelijk minder NOW-subsidie krijgt.

Bijstand voor ondernemers (Tozo)

De Tozo is een extra ondersteuning voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis financiële problemen hebben. Deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is maximaal € 1.500 euro netto per maand. U hoeft deze gift niet terug te betalen. U vraagt de Tozo aan bij de gemeente waar u woont.

Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal krijgen tot maximaal € 10.157. Deze lening moet u later wel terugbetalen.

Lees meer over de voorwaarden van de Tozo.

Belastingmaatregelen

De Belastingdienst heeft een aantal maatregelen verlengd. Zoals het versoepelde urencriterium, btw-maatregelen en de verlaging van het gebruikelijk loon.

U kunt ook langer bijzonder uitstel van betaling aanvragen en verlengen.

Lees meer over alle belastingmaatregelen om ondernemers en werkgevers te helpen op Belastingdienst.nl.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

 • De Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) voor grote en middelgrote bedrijven is verruimd. U kunt tijdelijk meer geld lenen: maximaal € 150 miljoen per onderneming.
 • De borgstelling MKB-kredieten (BMKB) is verruimd, zodat u sneller en meer geld kunt lenen. Naar deze regeling wordt verwezen als BMKB-C.
 • Kleine ondernemers die een lening hebben bij microkredietenverstrekker Qredits krijgen uitstel van aflossing voor 6 maanden.
 • Tech en creatieve start-ups kunnen een aanvraag doen bij de fondsen van de Seed Capital regeling. De overheid vergroot het budget van de fondsen om innovatieve ondernemingen extra te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u in financiële moeilijkheden komt door de coronacrisis. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Reisbeperking voor niet-Europese reizigers

Voor de meeste landen buiten de EU gelden beperkingen voor reizen naar Nederland. Dit geldt niet voor noodzakelijke reizen van bijvoorbeeld zorgverleners, vervoerders of diplomaten. Aan deze uitzonderingen zijn voorwaarden verbonden. 

Inreisbeperkingen kunnen voor individuele landen worden opgeheven. Check op Rijksoverheid.nl voor welke landen de inreisbeperking geldt.

Verplichte coronatest (PCR) en sneltest

Reist u naar Nederland dan moet u een negatieve coronatest laten zien. Voor vertrek moet u ook een sneltest doen. Bij aankomst in Nederland moet u (of uw gast) 10 dagen in quarantaine (ook met negatieve testuitslag).

Vliegverbod VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

Passagiersvluchten zijn verboden uit:

 • Het Verenigd Koninkrijk (ook veerboten voor passagiers mogen niet aanmeren)
 • Zuid-Afrika
 • Heel Zuid-Amerika

Het verbod geldt tot het kabinet een verplichte quarantaine kan invoeren voor reizigers naar Nederland. Bekijk de actuele informatie over inreisverboden en uitzonderingen op Rijksoverheid.nl.

Werkbezoek naar het buitenland

Moet u voor zaken of een beurs naar het buitenland? Overweeg dan of het noodzakelijk is om deze reis te maken. De overheid raadt het af om naar het buitenland te reizen tot en met maart. Reist u toch naar het buitenland, dan moet u bij terugkeer een negatieve coronatest laten zien.

Informatie voor reizigers vindt u op Rijksoverheid.nl. Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

Handelsmissies van de overheid

Actuele informatie over handelsmissies die door de overheid zijn georganiseerd, vindt u op RVO.nl. Heeft u zich opgegeven voor een missie en is die uitgesteld of geannuleerd? Dan krijgt u hierover persoonlijk bericht. Wilt u weten of een missie waarin u interesse heeft nog doorgaat? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de betreffende missie op RVO.nl.

Vrachtverkeer en goederenvervoer

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, zowel door de lucht, over het spoor en over het water. Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Rijksoverheid:

Kamer van Koophandel (KVK):

Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO):

Ministerie van Buitenlandse Zaken:

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

FME Ondernemersorganisatie:

Coronacalculator (VNO-NCW, MKB-Nederland):

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

KVK Coronaloket

https://www.kvk.nl/corona/

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl

Forums: