Ondernemersklankbord

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Lees hier welke regelingen en subsidies er zijn voor ondernemers. En aan welke coronaregels uw bedrijf zich moet houden.

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen raken veel ondernemers. Veel maatregelen zijn niet meer nodig, maar de crisis is nog niet voorbij. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En welke maatregelen de overheid neemt om ondernemers te helpen.

Versoepelingen sinds 25 september

Op 25 september zijn nieuwe versoepelingen ingegaan. 1,5 meter afstand houden is niet meer verplicht, wel verstandig. Horeca, evenementen en kunst- en cultuurinstellingen mogen helemaal open. Er gelden wel nog voorwaarden.

Een coronatoegangsbewijs is verplicht (vanaf 13 jaar):

 • in alle horeca binnen (behalve bij afhalen)
 • voor evenementen binnen en buiten
 • voor kunst- en cultuurinstellingen binnen en buiten (zoals theater, poppodia en bioscoop)

Gebruik de CoronaCheck Scanner

Controleer met de CoronaCheck Scanner-app of uw bezoekers een geldig coronatoegangsbewijs hebben. U moet het coronabewijs samen met het identiteitsbewijs controleren. Als u dit niet doet kunt u een boete krijgen. Heeft u buitenlandse bezoekers? Binnen de EU en in sommige andere landen geldt het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Bekijk welke landen bij het DCC zijn aangesloten.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche alle regels die gelden. Veiligheidsregio's kunnen extra maatregelen nemen.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Het advies is om thuis te werken als het kan en op het werk als dat nodig is. U maakt zelf afspraken met uw medewerkers over een goede verdeling. Het advies blijft voor werknemers om 1,5 meter afstand te houden.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer, zoals goede ventilatie. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees meer over regels en maatregelen voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Voor sommige sectoren zijn aparte afspraken omdat thuiswerken niet kan. Bijvoorbeeld voor de bouw- en technieksector.

Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden.

Een protocol is geen wet

Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Steunpakket coronacrisis: meeste financiële regelingen gestopt

Sinds 1 oktober zijn de meeste regelingen in het steunpakket gestopt omdat de economie herstelt en er steeds minder maatregelen nodig zijn. Lees per regeling of u nog kunt aanvragen. En wat u moet doen als u moet terugbetalen.

Coronasteun terugbetalen

Heeft u financiële steun gekregen? Zoals NOW, TVL, Tozo of bijzonder uitstel van betaling. Sommige regelingen moet u terugbetalen. En als u een belastingschuld heeft, moet u die aflossen. Lees meer over coronasteun terugbetalen.

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

  Ondernemers kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De tegemoetkoming helpt u om uw vaste lasten te betalen. Het minimumbedrag vaste lasten is verlaagd van € 3.000 naar € 1.500 per kwartaal en wordt berekend op basis van uw SBI-code. U vraagt de TVL aan voor een periode van 3 maanden.

  U kunt nog tot 26 oktober TVL aanvragen voor het 3e kwartaal. Lees meer over de voorwaarden van de TVL-regeling.

 • Tegemoetkoming in de loonkosten (NOW)

  U kunt de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud Werkgelegenheid (NOW) niet meer aanvragen. Heeft u minder werk voor uw personeel? Dan kunt u mogelijk de Regeling werktijdverkorting (wtv) gebruiken. U kunt wtv aanvragen als u door bijzondere omstandigheden wordt geraakt, zoals brand over overstroming.

  Let op: u moet voor de NOW per aanvraagperiode zelf een definitieve berekening aanvragen bij UWV. Was uw omzet beter dan verwacht? Of is uw loonsom gedaald, dan moet u misschien de NOW (deels) terugbetalen. Als u geen definitieve berekening aanvraagt, moet u het hele bedrag terugbetalen.

 • Bijstand voor ondernemers (Tozo)

  U kunt geen Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) meer aanvragen. U kunt weer een beroep doen op de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Heeft u een Tozo-lening voor bedrijfskapitaal gekregen? Dan moet u deze terugbetalen.

  Tot 1 januari 2022 kunt u makkelijker Bbz aanvragen:

  • Gemeenten doen geen vermogenstoets.
  • U kunt met terugwerkende kracht van maximaal 2 maanden een Bbz-uitkering aanvragen. De gemeente bepaalt de hoogte van de Bbz-uitkering per kalendermaand (in plaats van per boekjaar).
 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

  U kunt geen Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) meer aanvragen bij uw gemeente. De laatste datum waarop u TONK kunt aanvragen kan verschillen per gemeente. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie.

  U betaalt de TONK alleen terug als uw uitkering een lening was. Lees meer over TONK terugbetalen.

 • Extra subsidieregelingen

  Voor verschillende branches zijn er extra subsidies. Bijvoorbeeld voor de nachthoreca, reissector en evenementen. Daarmee kunt u hoge vaste lasten, voorraadverlies of andere (onvoorziene) kosten betalen. Lees meer over de extra regelingen.

Belastingmaatregelen

U kunt sinds 1 oktober geen uitstel van betaling meer aanvragen.

Sinds 1 oktober moet u weer op tijd belasting betalen.

Heeft u uitstel van betaling gekregen? Vanaf 1 oktober 2022 moet u uw belastingschuld gaan afbetalen. Hier mag u 5 jaar over doen. Dit geldt voor alle schulden waarvoor u uitstel van betaling kreeg. Ook als u geen verlening heeft aangevraagd.

Een paar belastingmaatregelen lopen door tot 1 januari 2022. Zoals onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken.

Nederland is in overleg met Duitsland en België om de afspraken over de belastingheffing van grenswerkers te verlengen, ook tot na 1 januari 2022.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u financiële moeilijkheden heeft. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Mondkapjes in OV en op luchthavens

Een mondkapje is verplicht op plekken waar afstand houden niet kan:

 • op het vliegveld
 • in vliegtuigen en na de veiligheidscontrole
 • in het openbaar vervoer (treinen, bussen, trams, metro)
 • in taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer

U hoeft geen mondkapje meer te dragen op perrons en stations.

Werkbezoek naar het buitenland

Moet u voor zaken of een beurs naar het buitenland of reist u terug? Per land geldt een reisadvies. Lees meer over reizen naar het buitenland op Wijsopreis.nl.

Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

Nieuwe quarantaineregels

De quarantaineregels voor reizen naar Nederland zijn veranderd sinds 22 september. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine. Bereid uw reis goed voor en kijk voor vertrek op wijsopreis.nl en reizentijdenscorona.nl.

CoronaCheck-app voor reizen binnen de EU

Sinds 1 juli kunt u binnen de EU makkelijker reizen met het coronabewijs in de CoronaCheck-app. Let op: de regels voor toegang, testen en quarantaine verschillen per land. Lees meer over het coronabewijs en reizen op Rijksoverheid.nl

Vervoer van noodzakelijke goederen

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, door de lucht, over het spoor en over het water.

Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

KVK Coronaloket

https://www.kvk.nl/corona/

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl

Forums: