Ondernemersklankbord

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Lees hier welke regelingen en subsidies er zijn voor ondernemers. En aan welke coronaregels uw bedrijf zich moet houden.

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, raken veel ondernemers. Om u te steunen, neemt de overheid maatregelen. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En bij welke overheidsorganisaties u terechtkunt voor advies of om financiële steun aan te vragen.

Versoepelingen lockdown

Het kabinet versoepelt de coronamaatregelen stap voor stap. De eerste versoepelingen zijn ingegaan:

 • De avondklok vervalt.
 • Terrassen buiten mogen open van 12.00 tot 18.00 uur, onder voorwaarden.
 • Winkelen zonder afspraak is weer mogelijk, onder voorwaarden.
 • Markten mogen weer non-food producten verkopen.
 • U mag 2 personen thuis ontvangen in plaats van 1 per dag (kinderen t/m 12 jaar niet meegerekend).
 • De maximale groepsgrootte voor uitvaarten gaat van 50 naar 100 personen (inclusief kinderen).

Bekijk het volledige overzicht van versoepelingen op Rijksoverheid.nl. Het kabinet bekijkt per week of nieuwe versoepelingen mogelijk zijn.

Belangrijkste maatregelen die van kracht blijven:

Thuisblijven

 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Ga alleen naar buiten met uw eigen huishouden, of een groepje van maximaal 2 personen. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend.

(Publieke) binnenruimtes

Reizen en evenementen

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche welke regels er gelden. Regionaal kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen. Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen. Lees meer over handhaving van coronaregels.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Laat uw werknemers thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. In sommige sectoren gaat het werk op locatie door. Bijvoorbeeld in de bouw- en technieksector.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes, zoals winkels.

Lees meer over regels voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

KVK Corona regelingencheck

Krijg inzicht in de financiële regelingen voor uw bedrijf. Doe de KVK Corona regelingencheck. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er zijn uitzonderingen.

Steunpakket coronacrisis: financiële regelingen

Het 3e steunpakket voor bedrijven is ingegaan op 1 oktober 2020 en is verlengd tot juli 2021.

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

  Ondernemers kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De tegemoetkoming helpt u om uw vaste lasten te betalen. Het minimumbedrag vaste lasten is verlaagd van € 3.000 naar € 1.500 per kwartaal en wordt berekend op basis van uw SBI-code. U vraagt de TVL aan voor een periode van 3 maanden.

  Let op: de TVL-regeling is sinds het 4e kwartaal van 2020 beschikbaar voor vrijwel alle bedrijven. Dit geldt ook voor het 1e en 2e kwartaal van 2021. Voor het 2e kwartaal is het subsidiepercentage verhoogd naar 100%.

  Lees meer over de voorwaarden van de TVL-regeling.

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor starters

  Bent u startende ondernemer? Dan kunt u binnenkort subsidie aanvragen voor uw vaste lasten. De aparte regeling heet de Startersregeling. En opent naar verwachting eind mei of begin juni. U kunt dan voor het 1e kwartaal van 2021 steun aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

  Belangrijke voorwaarde is dat u zich tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 in het Handelsregister van KVK heeft ingeschreven. Ook moet u minimaal € 1.500 vaste lasten hebben per kwartaal. RVO berekent dit op basis van uw SBI-code.

  Lees meer over de voorwaarden van de Startersregeling op RVO.nl.

 • Tegemoetkoming in de loonkosten (NOW)

  Bent u werkgever? Dan kunt u een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud Werkgelegenheid (NOW). De tegemoetkoming is telkens voor een periode van 3 maanden.

  Let op: TVL heeft invloed op de NOW-subsidie. De TVL wordt gezien als omzet waardoor u mogelijk minder NOW-subsidie krijgt.

  Lees meer over de voorwaarden van de NOW.

 • Bijstand voor ondernemers (Tozo)

  De Tozo is een extra ondersteuning voor zelfstandig ondernemers met financiële problemen. Deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is maximaal € 1.500 euro netto per maand. U hoeft deze gift niet terug te betalen. U vraagt de Tozo aan bij de gemeente waar u woont.

  Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal krijgen tot maximaal € 10.157. Deze lening moet u later wel terugbetalen.

  Lees meer over de voorwaarden van de Tozo.

 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

  Kunt u met moeite uw noodzakelijke kosten (zoals woonkosten) betalen? Dan kan de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u helpen. Woonkosten zijn bijvoorbeeld huur of hypotheek, gemeentelijke belastingen en elektriciteit, gas en water. U kunt de TONK met terugwerkende kracht krijgen van 1 januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden. U kunt de TONK aanvragen bij uw gemeente.

  Lees meer over de voorwaarden van de TONK.

 • Extra subsidieregelingen

  Voor verschillende branches (zoals de reissector, evenementen, dierentuinen en detailhandel) is er extra subsidie. Daarmee kunt u hoge vaste lasten, voorraadverlies of andere onvoorziene kosten betalen. Lees meer over de extra regelingen.

Belastingmaatregelen

De Belastingdienst heeft een aantal maatregelen verlengd. Zoals het versoepelde urencriterium, btw-maatregelen en de verlaging van het gebruikelijk loon.

U kunt langer bijzonder uitstel van betaling aanvragen en verlengen. En u kunt uitstel van betaling vragen voor andere aflossingen en belastingen. Zoals een betaalpauze voor uw hypotheek of uitstel van gemeentelijke belastingen.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u financiële moeilijkheden heeft. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Reisbeperking voor niet-Europese reizigers

Voor de meeste landen buiten de EU gelden beperkingen voor reizen naar Nederland. Dit geldt niet voor noodzakelijke reizen van bijvoorbeeld zorgverleners, vervoerders of diplomaten. Aan deze uitzonderingen zijn voorwaarden verbonden. 

Check op Rijksoverheid.nl voor welke landen de inreisbeperking geldt.

Verplichte coronatest en sneltest

Reist u naar Nederland dan moet u een negatieve coronatest laten zien. Voor vertrek moet u ook een sneltest doen. Bij aankomst in Nederland moet u (of uw gast) 10 dagen in quarantaine (ook met negatieve testuitslag).

Vliegverbod Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en India

Passagiersvluchten zijn verboden uit:

 • Zuid-Afrika
 • Landen in Midden- en Zuid-Amerika
 • India
Bekijk de actuele informatie over vliegverboden en uitzonderingen op Rijksoverheid.nl.

Werkbezoek naar het buitenland

Moet u voor zaken of een beurs naar het buitenland? Overweeg dan of het echt nodig is om deze reis te maken. De overheid raadt het af om naar het buitenland te reizen tot en met 15 mei. Reist u toch naar het buitenland, dan moet u bij terugkeer een negatieve coronatest laten zien.

Informatie voor reizigers vindt u op Rijksoverheid.nl. Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

Vrachtverkeer en goederenvervoer

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, door de lucht, over het spoor en over het water. Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

KVK Coronaloket

https://www.kvk.nl/corona/

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl

Forums: