Ondernemersklankbord

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Lees hier welke regelingen en subsidies er zijn voor ondernemers. En aan welke coronaregels uw bedrijf zich moet houden.

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen raken veel ondernemers. Veel maatregelen zijn niet meer nodig, maar de crisis is nog niet voorbij. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En welke maatregelen de overheid neemt om ondernemers te helpen.

Versoepelingen vanaf 25 september

Op 25 september gaan versoepelingen in. De regel om 1,5 meter afstand te houden vervalt. Horeca, evenementen en kunst en cultuur mogen helemaal open, onder voorwaarden.

Een coronatoegangsbewijs is verplicht:

 • voor iedereen vanaf 13 jaar
 • in alle horeca binnen (behalve bij afhalen, zoals in sportkantines)
 • voor evenementen binnen en buiten
 • voor kunst- en cultuurinstellingen binnen en buiten (zoals theater, poppodia en bioscoop)

De voorwaarden op een rij:

Horeca

Open op maximale bezoekerscapaciteit, onder voorwaarden:

 • Coronatoegangsbewijs verplicht vanaf 13 jaar.
 • Verplicht gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur.
 • Op het terras geen verplicht coronatoegangsbewijs. Bezoekers mogen dan niet naar binnen gaan, ook niet naar het toilet.

Evenementen

Zijn toegestaan, onder voorwaarden:

 • Coronatoegangsbewijs verplicht vanaf 13 jaar.
 • Buiten: geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd.
 • Binnen met vaste zitplaats: geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd.
 • Horeca bij evenementen moet sluiten vanaf 00.00 uur, met uitzondering van afhalen.
 • Binnen zonder vaste zitplaats: maximaal 75% bezoekerscapaciteit en verplicht gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur.

Gebruik de CoronaCheck Scanner

Met de CoronaCheck Scanner-app kunt u controleren of uw bezoekers een geldig coronatoegangsbewijs hebben. U scant met de app de QR-code (papier of digitaal). U bent verplicht te controleren of bezoekers een geldig bewijs hebben dat overeenkomt met het legitimatiebewijs. Als u dit meerdere keren niet doet kunt u een waarschuwing of boete krijgen van lokale autoriteiten. Uw zaak kan ook verplicht gesloten worden.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche alle regels die gelden. Regionaal kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen. Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen. Of uw zaak kan tijdelijk gesloten worden. Lees meer over handhaving van coronaregels op KVK.nl.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Het advies is om thuis te werken als het kan en op het werk als dat nodig is. U maakt zelf afspraken met uw medewerkers over een goede verdeling. Het advies blijft voor werknemers om 1,5-meter afstand te houden.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer, zoals goede ventilatie. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees meer over regels en maatregelen voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Voor sommige sectoren zijn aparte afspraken omdat thuiswerken niet kan. Bijvoorbeeld voor de bouw- en technieksector.

Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden.

Een protocol is geen wet

Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Steunpakket coronacrisis: financiële regelingen stoppen per 1 oktober

U kunt tot en met september steun aanvragen als u financiële problemen heeft door de coronacrisis. Vanaf 1 oktober stoppen de meeste regelingen in het steunpakket omdat de economie herstelt en er steeds minder maatregelen nodig zijn.

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

  Ondernemers kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De tegemoetkoming helpt u om uw vaste lasten te betalen. Het minimumbedrag vaste lasten is verlaagd van € 3.000 naar € 1.500 per kwartaal en wordt berekend op basis van uw SBI-code. U vraagt de TVL aan voor een periode van 3 maanden.

  Let op: de TVL-regeling is sinds het 4e kwartaal van 2020 beschikbaar voor vrijwel alle bedrijven. Dit geldt ook voor het 1e en 2e kwartaal van 2021. Voor het 2e kwartaal is het subsidiepercentage verhoogd naar 100%.

  Lees meer over de voorwaarden van de TVL-regeling.

 • Tegemoetkoming in de loonkosten (NOW)

  Bent u werkgever? Dan kunt u een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud Werkgelegenheid (NOW). De tegemoetkoming is telkens voor een periode van 3 maanden.

  Let op: de TVL telt niet meer mee als omzet vanaf de NOW 3. Bij de definitieve berekening kunt u hierdoor mogelijk meer subsidie krijgen.

  Lees meer over de voorwaarden van de NOW.

  Werktijdverkorting (WTV) komt terug

  De Tegemoetkoming in de loonkosten (NOW) stopt vanaf 1 oktober. De Werktijdverkorting (WTV) komt vanaf dan weer terug. U kunt WTV aanvragen als u door kortdurende buitengewone omstandigheden wordt geraakt. Dit zijn omstandigheden die niet horen bij het gewone ondernemersrisico.

  U kunt geen WTV aanvragen voor omzetverlies door corona.

 • Bijstand voor ondernemers (Tozo)

  De Tozo is een extra ondersteuning voor zelfstandig ondernemers met financiële problemen. Deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is maximaal € 1.500 euro netto per maand. U hoeft deze gift niet terug te betalen. U vraagt de Tozo aan bij de gemeente waar u woont.

  Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal krijgen tot maximaal € 10.157. Deze lening moet u later wel terugbetalen.

  Lees meer over de voorwaarden van de Tozo.

  Makkelijker Reguliere bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen

  De Tozo stopt vanaf 1 oktober. Vanaf dan kunt u weer een aanvraag doen voor de reguliere bijstand voor zelfstandigen (Bbz).

  Tot 1 januari 2022 kunt u makkelijker Bbz aanvragen:

  • Gemeenten doen geen vermogenstoets.
  • U kunt met terugwerkende kracht van maximaal 2 maanden een Bbz-uitkering aanvragen. De gemeente bepaalt de hoogte van de Bbz-uitkering per kalendermaand (in plaats van per boekjaar).
 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

  Kunt u met moeite uw noodzakelijke kosten (zoals woonkosten) betalen? Dan kan de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u helpen. Woonkosten zijn bijvoorbeeld huur of hypotheek, gemeentelijke belastingen en elektriciteit, gas en water. U kunt de TONK met terugwerkende kracht krijgen van 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021 voor maximaal 9 maanden. U kunt de TONK aanvragen bij uw gemeente.

  Lees meer over de voorwaarden van de TONK.

 • Extra subsidieregelingen

  Voor verschillende branches zijn er extra subsidies. Bijvoorbeeld voor de nachthoreca, reissector, evenementen, dierentuinen, detailhandel en mobiliteit. Daarmee kunt u hoge vaste lasten, voorraadverlies of andere (onvoorziene) kosten betalen. Lees meer over de extra regelingen.

KVK Corona regelingencheck

Krijg inzicht in de financiële regelingen voor uw bedrijf. Doe de KVK Corona regelingencheck. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er zijn uitzonderingen.

Belastingmaatregelen

U kunt vanaf 1 oktober geen uitstel van betaling meer aanvragen.

Vanaf 1 oktober moet u weer belasting betalen.

Heeft u uitstel van betaling gekregen? Vanaf 1 oktober 2022 moet u uw belastingschuld gaan terugbetalen. Hier mag u 5 jaar over doen. Dit geldt voor alle schulden waarvoor u uitstel van betaling kreeg. Ook als u geen verlening heeft aangevraagd.

Een paar belastingmaatregelen lopen door tot 1 januari 2022. Zoals onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken.

Nederland is in overleg met Duitsland en België om de afspraken over de belastingheffing van grenswerkers te verlengen, ook tot na 1 januari 2022.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.

Geld lenen

Garantieregelingen blijven dit jaar

De garantieregelingen KKC, Qredits overbruggingskrediet, BMKB-C en GO-C blijven dit jaar. Ondernemers die financiering nodig hebben kunnen een lening aanvragen.

Ook het Garantiefonds Evenementen blijft dit jaar. U kunt een aanvraag doen voor het vierde kwartaal.

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u financiële moeilijkheden heeft. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Gratis coronatest voor reizen

Reist u vanuit Nederland naar het buitenland? Dan kunt u zich tot 1 oktober gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. En zich moeten laten testen om op reis te kunnen.

Mondkapjes in OV en op luchthavens

Een mondkapje is verplicht op plekken waar afstand houden niet kan:

 • Op het vliegveld
 • In vliegtuigen
 • In het openbaar vervoer (treinen, bussen, trams, metro)
 • In taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer

U hoeft geen mondkapje meer te dragen op perrons en stations.

Werkbezoek naar het buitenland

Moet u voor zaken of een beurs naar het buitenland of reist u terug? Per land geldt een reisadvies. Lees meer over reizen naar het buitenland op Wijsopreis.nl.

Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

Nieuwe quarantaineregels

De quarantaineregels voor reizen naar Nederland zijn veranderd sinds 22 september. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine. Bereid uw reis goed voor en kijk voor vertrek op wijsopreis.nl en reizentijdenscorona.nl.

CoronaCheck-app voor reizen binnen de EU

Sinds 1 juli kunt u binnen de EU makkelijker reizen met het coronabewijs in de CoronaCheck-app. Officieel heet het bewijs het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Let op: de regels voor toegang, testen en quarantaine verschillen per land. Lees meer over het DCC en reizen op Rijksoverheid.nl

Vervoer van noodzakelijke goederen

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, door de lucht, over het spoor en over het water.

Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

KVK Coronaloket

https://www.kvk.nl/corona/

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl

Forums: