Ondernemersklankbord

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Lees hier welke regelingen en subsidies er zijn voor ondernemers. En aan welke coronaregels uw bedrijf zich moet houden.

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, raken veel ondernemers. Om u te steunen, neemt de overheid maatregelen. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En bij welke overheidsorganisaties u terechtkunt voor advies of om financiële steun aan te vragen.

Stap 3 openingsplan

Op zaterdag 5 juni zijn de coronamaatregelen versoepeld:

 • Musea en monumenten mogen binnen weer open. Ook bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open.
 • In groepen kunst- en cultuur beoefenen mag voor alle leeftijden. Maximaal 50 mensen per ruimte.
 • Binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen open. Ook casino’s en spellocaties, sauna’s, zonnestudio's en wellnesscentra mogen open.
 • Volwassenen mogen sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand als dat nodig is voor het sporten.
 • Horeca mag open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Er mogen maximaal 50 personen binnen zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen.
 • Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur.
 • Alle winkels mogen open volgens de normale openingstijden. Er mogen meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter.
 • Trimsalons en hondenscholen mogen open.

Bekijk alle versoepelingen en voorwaarden volgens het openingsplan op Rijksoverheid.nl.

Toegang met coronatestbewijs

Heeft u een horecazaak, culturele instelling of organiseert u sportwedstrijden? U kunt uw gasten of bezoekers verplichten een coronatest te doen. U mag dan meer mensen binnenlaten, zolang iedereen 1,5 meter van elkaar zit. Een testbewijs is maximaal 40 uur geldig. Evenementen zijn verboden. Lees welke regels er gelden voor toegang met een testbewijs.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche welke regels er gelden. Regionaal kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen. Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen. Lees meer over handhaving van coronaregels.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Laat uw werknemers thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. In sommige sectoren gaat het werk op locatie door. Bijvoorbeeld in de bouw- en technieksector.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes, zoals winkels.

Lees meer over regels voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Steun- en herstelpakket coronacrisis verlengd

Het kabinet verlengt het steun- en herstelpakket voor bedrijven met 3 maanden tot en met september 2021. Dit betekent dat u ook na juni steun kunt aanvragen als u financiële problemen heeft door de coronacrisis. Lees meer over de regelingen in het steun- en herstelpakket.

Steunpakket coronacrisis: financiële regelingen

Het steunpakket voor bedrijven is ingegaan op 1 oktober 2020 en is verlengd tot en met september 2021.

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

  Ondernemers kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De tegemoetkoming helpt u om uw vaste lasten te betalen. Het minimumbedrag vaste lasten is verlaagd van € 3.000 naar € 1.500 per kwartaal en wordt berekend op basis van uw SBI-code. U vraagt de TVL aan voor een periode van 3 maanden.

  Let op: de TVL-regeling is sinds het 4e kwartaal van 2020 beschikbaar voor vrijwel alle bedrijven. Dit geldt ook voor het 1e en 2e kwartaal van 2021. Voor het 2e kwartaal is het subsidiepercentage verhoogd naar 100%.

  Lees meer over de voorwaarden van de TVL-regeling.

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor starters

  Bent u startende ondernemer? Dan kunt u binnenkort subsidie aanvragen voor uw vaste lasten. De aparte regeling opent naar verwachting eind mei of begin juni. U kunt dan voor het 1e kwartaal van 2021 steun aanvragen bij RVO.

  Belangrijke voorwaarde is dat u zich tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 in het Handelsregister van KVK heeft ingeschreven. Ook moet u minimaal € 1.500 vaste lasten hebben per kwartaal. RVO berekent dit op basis van uw SBI-code.

  Lees meer over de voorwaarden van de TVL voor starters op RVO.nl.

 • Tegemoetkoming in de loonkosten (NOW)

  Bent u werkgever? Dan kunt u een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud Werkgelegenheid (NOW). De tegemoetkoming is telkens voor een periode van 3 maanden.

  Let op: TVL heeft invloed op de NOW-subsidie. De TVL wordt gezien als omzet waardoor u mogelijk minder NOW-subsidie krijgt.

  Lees meer over de voorwaarden van de NOW.

 • Bijstand voor ondernemers (Tozo)

  De Tozo is een extra ondersteuning voor zelfstandig ondernemers met financiële problemen. Deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is maximaal € 1.500 euro netto per maand. U hoeft deze gift niet terug te betalen. U vraagt de Tozo aan bij de gemeente waar u woont.

  Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal krijgen tot maximaal € 10.157. Deze lening moet u later wel terugbetalen.

  Lees meer over de voorwaarden van de Tozo.

 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

  Kunt u met moeite uw noodzakelijke kosten (zoals woonkosten) betalen? Dan kan de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u helpen. Woonkosten zijn bijvoorbeeld huur of hypotheek, gemeentelijke belastingen en elektriciteit, gas en water. U kunt de TONK met terugwerkende kracht krijgen van 1 januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden. U kunt de TONK aanvragen bij uw gemeente.

  Lees meer over de voorwaarden van de TONK.

 • Extra subsidieregelingen

  Voor verschillende branches zijn er extra subsidies. Bijvoorbeeld voor de reissector, evenementen, dierentuinen, detailhandel en mobiliteit. Daarmee kunt u hoge vaste lasten, voorraadverlies of andere (onvoorziene) kosten betalen. Lees meer over de extra regelingen.

KVK Corona regelingencheck

Krijg inzicht in de financiële regelingen voor uw bedrijf. Doe de KVK Corona regelingencheck. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er zijn uitzonderingen.

Belastingmaatregelen

De Belastingdienst heeft een aantal maatregelen verlengd. Zoals het versoepelde urencriterium, btw-maatregelen en de verlaging van het gebruikelijk loon.

U kunt bijzonder uitstel van betaling aanvragen en verlengen. En u kunt uitstel van betaling vragen voor andere aflossingen en belastingen. Zoals een betaalpauze voor uw hypotheek of uitstel van gemeentelijke belastingen.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u financiële moeilijkheden heeft. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Reisbeperking voor niet-Europese reizigers

Voor de meeste landen buiten de EU gelden beperkingen voor reizen naar Nederland. Dit geldt niet voor noodzakelijke reizen van bijvoorbeeld zorgverleners, vervoerders of diplomaten. Aan deze uitzonderingen zijn voorwaarden verbonden.

Check op Rijksoverheid.nl voor welke landen de inreisbeperking geldt.

Verplichte coronatest en quarantaineplicht

Reist u naar Nederland uit een risicogebied (met oranje reisadvies)? Dan moet u een negatieve coronatest laten zien. Na aankomst in Nederland moet u 10 dagen in quarantaine (thuisblijven). Ook als u gevaccineerd bent tegen corona. Op dag 5 mag u zich opnieuw laten testen. Is de test negatief, dan hoeft u niet meer thuis te blijven.

Komt u uit een land waar zorgwekkende virusvarianten voorkomen? Dan moet u voor vertrek mogelijk ook een sneltest doen. Dit hangt af van het moment van afname van uw coronatest.

Bekijk de actuele Checklist reizen naar Nederland tijdens corona op Rijksoverheid.nl.

Quarantaineplicht per 1 juni

Sinds 1 juni geldt er een quarantaineplicht voor reizigers uit zeer hoogrisicogebieden. U krijgt een boete als u zich hier niet aan houdt. Ook moet u een ingevulde quarantaineverklaring bij u hebben. Er zijn geen vliegverboden meer voor Zuid-Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en India.

Werkbezoek naar het buitenland

Moet u voor zaken of een beurs naar het buitenland? Sinds 15 mei is reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk. Per land geldt een reisadvies. Lees meer over reizen naar het buitenland op Rijksoverheid.nl. Reist u naar het buitenland, dan moet u bij terugkeer een negatieve coronatest laten zien.

Informatie voor reizigers vindt u op Rijksoverheid.nl. Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

Uitzonderingen quarantaineplicht

Voor sommige reizigers geldt de quarantaineplicht niet. Bijvoorbeeld voor bepaalde beroepen zoals monteurs, zorgpersoneel of als u grenswerker bent. Lees op Rijksoverheid.nl wanneer u niet in thuisquarantaine hoeft.

Vrachtverkeer en goederenvervoer

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, door de lucht, over het spoor en over het water.

Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

KVK Coronaloket

https://www.kvk.nl/corona/

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl

Forums: