Ondernemersklankbord

Diensten afnemen uit een land buiten de EU

U neemt diensten af uit een land buiten de EU. Lees wat u moet doen met de btw, diploma’s en vergunningen.

U neemt een dienst af uit een land buiten de Europese Unie (EU). Vaak moet u de btw over deze dienst opgeven in uw btw-aangifte. Als iemand de dienst voor u in Nederland uitvoert, checkt u of die persoon bij u in loondienst komt.

Vaak geeft u de btw aan

De persoon die de dienst uitvoert (dienstverlener) verlegt meestal de btw naar u. U krijgt dan een factuur zonder btw, waarop staat dat de btw naar u is verlegd. U berekent de btw zelf en geeft u deze op in uw btw-aangifte. Er zijn uitzonderingen. Check met het btw-hulpmiddel voor diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst wie de btw moet aangeven: u of de dienstverlener./p>

Heeft u recht op btw-aftrek? Dan mag u de btw die u betaalt bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. U betaalt dan uiteindelijk niets.

Als de dienstverlener de btw niet naar u mag verleggen, betaalt u de buitenlandse btw. Informeer bij de buitenlandse belastingdienst of u de btw kunt terugvragen.

Check: wel of geen loondienst

Wilt u iemand de dienst voor u laten uitvoeren? Onderzoek dan of u hiervoor iemand in loondienst wilt nemen of een zzp'er wilt inhuren. Deze moet dan vaak een verblijfsvergunning hebben. Met een modelovereenkomst voorkomt u dat u achteraf loonheffingen moet betalen.

Check ook of u een werkvergunning voor uw medewerker of zzp’er moet aanvragen.

Als u een artiest inhuurt als zzp'er, moet u misschien de artiestenregeling gebruiken. U moet dan loonbelasting inhouden en betalen, maar geen premies volksverzekering.

Zorgdiensten afnemen

Neemt u zorgdiensten af uit het buitenland? Deze zorgverleners moeten aan de Nederlandse kwaliteitseisen voldoen. Zij moeten bijvoorbeeld geldige diploma's hebben en zich registreren in het BIG-register.

Tips voor afnemen van buitenlandse diensten

  • Leg afspraken vast in een contract. Diensten die in Nederland worden uitgevoerd vallen onder de Nederlandse wetten en regels. Tenzij u met uw leverancier andere afspraken maakt.
  • Regel eventueel een garantstelling of garantverklaring voor de persoon die de dienst in Nederland komt uitvoeren. Deze kan dit nodig hebben voor een visum.
  • Blijft de persoon die de dienst komt uitvoeren langer dan 3 maanden in Nederland? Check dan of deze een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) heeft.
  • Verdiep u in de do's-and-dont's van het land waarmee u zakendoet.
  • Zorg dat u uw administratie op de juiste manier bijhoudt. Als u zakendoet binnen en buiten de EU, dan moet dat verschil te zien zijn in uw administratie.

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland aan diensten?

De grafiek toont de importwaarde van diensten uit niet-EU-landen per kwartaal.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/