Ondernemersklankbord

Diensten leveren binnen de EU

U levert diensten binnen de EU. Soms verlegt u de btw naar uw klant, soms rekent u btw. Lees wanneer u btw moet verleggen.

In de EU is vrij verkeer van diensten. U kunt dus diensten leveren aan klanten in andere EU-landen. Vaak moet u de btw verleggen naar uw buitenlandse klant. En u uw factuur anders opmaken dan u gewend bent. Houd ook rekening met de wetten en regels in het andere EU-land.

Ga na wie de btw betaalt en aangeeft

Diensten leveren aan zakelijke klanten

Meestal verlegt u de btw naar uw zakelijke klant binnen de EU. U stuurt uw factuur zonder de btw naar uw klant en zet er 'btw verlegd' op. Uw klant betaalt dan de btw in eigen land. Er zijn uitzonderingen waarbij u de btw niet mag verleggen. Bijvoorbeeld als u cateringdiensten levert of wanneer u voor korte tijd een vervoermiddel verhuurt.

Soms moet u btw-aangifte doen in het land van uw klant. Neem contact op met de belastingdienst in het andere land om te bepalen wat u moet doen. Bekijk het overzicht van belastingdiensten in EU-landen (Europese Commissie).

Opgaaf ICP doen

Heeft u de btw verlegd naar een ondernemer binnen de EU? Dan geeft u deze dienst aan in uw btw-aangifte. Daarnaast vult u de dienst in op de aparte opgaaf Intracommunautaire Prestaties (opgaaf ICP).

Diensten leveren aan particulieren

Levert u diensten aan particulieren in een ander EU-land? Dan moet u meestal het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen. Voor sommige diensten gelden andere regels. Gebruik het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst om te bepalen wat u met de btw moet doen.

Lees op Belastingdienst.nl hoe u de btw voor diensten aan particulieren binnen de EU aangeeft.

Unieregeling (éénloketsysteem)

Moet u btw betalen in een ander EU-land? U kunt gebruik maken van de Unieregeling. Dan regelt u elk kwartaal de btw-aangiften binnen de EU in het éénloketsysteem. U hoeft dan niet meer in elk EU-land apart een btw-nummer aan te vragen en uw btw-zaken per land te regelen.

Gebruik het btw-hulpmiddel

Wilt u weten in welk land u de btw over uw dienst moet aangeven en betalen? Gebruik het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst. Dit hulpmiddel geeft antwoord op veel vragen over btw en het leveren van diensten in de EU.

Controleer het btw-identificatienummer van uw klant

Het is belangrijk om te weten of uw klant een ondernemer is. Zeker als u de btw verlegt. Als later blijkt dat uw klant geen ondernemer is, moet u alsnog de btw betalen. U krijgt dan een naheffingsaanslag.

Een ondernemer heeft een btw-identificatienummer (btw-id). Op de website van de Europese Commissie controleert u of het btw-id van uw klant klopt.

Houd rekening met lokale wetten

In het land waar u de dienst levert, krijgt u te maken met lokale wetten en gebruiken. U vindt per land informatie over wetten en regels, sectoren, subsidies en tips op RVO.nl. Of gebruik hiervoor de RVO Exportwijzer.

Centrale contactpunten van de EU

Wanneer u diensten wilt leveren in andere EU-landen, kunt u ook terecht bij de Centrale contactpunten van de EU (Points of Single Contact). Daar vindt u informatie over regels en richtlijnen voor dienstverlening of bedrijfsvestiging in een ander EU-land. Ook kunt u er online administratieve zaken regelen.

Feiten en cijfers: hoeveel exporteert Nederland aan diensten?

De grafiek toont de exportwaarde van diensten naar EU-landen per kwartaal.

Deze content is geplaats door:

Contact:

BelastingTelefoon
https://twitter.com/BDzakelijk

Telefoonnummer(s):

BelastingTelefoon

0800-0543

Links:

BelastingTelefoon

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/belastingtelefoon_bellen/belastingtelefoon_bellen

Forums: