Ondernemersklankbord

Fiets van de zaak kopen of leasen

Geld besparen met de fiets van de zaak. Voor ondernemers met en zonder personeel. Lees welke belastingregelingen er zijn.

U kunt geld besparen op een fiets van de zaak. Voor ondernemers met en zonder personeel zijn er belastingvoordelen. Lees hier welke regelingen er zijn en van welke u gebruik kunt maken.

Regelingen voor uw fietsplan

Er zijn 4 verschillende fiscale regelingen voor een fiets, elektrische fiets of pedelec:

 • fiets of leasefiets van de zaak
 • deel brutoloon gebruiken
 • kilometervergoeding
 • renteloze lening

Welke regelingen u kunt gebruiken, hangt af van uw situatie

 • U bent zzp’er: u heeft een eenmanszaak en wilt een fiets voor uzelf.

  U kunt alleen gebruikmaken van de fiets van de zaak-regeling.

 • U wilt een fietsplan voor uw werknemer(s).

  U kunt gebruikmaken van alle regelingen.

 • U bent dga van uw bv of nv.

  U wordt gezien als werknemer en kunt van alle regelingen gebruikmaken.

Zzp'er en fiets van de zaak

U koopt of leaset een fiets met uw eenmanszaak. Dat mag wanneer u de fiets voor minimaal 10% zakelijk gebruikt.

Voor de inkomstenbelasting is de bijtelling 7% van de adviesprijs van de fiets. De adviesprijs vindt u op bijtellingfietsvandezaak.nl. U telt deze 7% bijtelling op bij uw winst.

Aftrekbare kosten voor zzp'ers

U kunt de kosten van de fiets van de zaak (aanschafprijs) aftrekken van de winst. Dit doet u door elk jaar een deel van de prijs af te schrijven. Kijk hoe u het bedrag van de afschrijving berekent.

Ook mag u losse kosten voor de fiets van de zaak aftrekken. Bijvoorbeeld kosten van een fietsverzekering, reparaties of accessoires.

Btw aftrekken

U kunt de btw van de aanschafkosten en losse kosten voor de fiets aftrekken als voorbelasting. Als u de fiets van de zaak ook privé gebruikt, moet u bepalen hoe u met de btw omgaat. Lees meer over btw aftrekken bij gemengd gebruik.

Geen kilometervergoeding

U rekent geen reiskosten voor de zakelijke kilometers die u maakt met de fiets van de zaak.

Fietsplan voor werknemers

U koopt of leaset een fiets voor uw werknemer.

Voor de loonheffingen is de waarde van de fiets 7% van de adviesprijs. U vindt de adviesprijs op bijtellingfietsvandezaak.nl.

U telt de bijtelling op bij het brutojaarsalaris van uw werknemer. Over het bedrag van die bijtelling houdt u per aangiftetijdvak loonbelasting/premie volksverzekeringen in.

Ook betaalt u over de bijtelling de premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw aan de Belastingdienst.

Het maakt niet uit hoe de fiets gebruikt wordt

Uw werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken. En hoeft de fiets niet voor woon-werkverkeer te gebruiken.

Rekenvoorbeeld fietsplan

Betaalt uw werknemer mee?

Dan kunt u de maandelijkse bijdrage aftrekken van het bedrag van de bijtelling. Let op: u mag niet meer aan eigen bijdrage aftrekken dan het bedrag van de bijtelling.

Bijtelling onbelast houden voor uw werknemer

Het bedrag van de bijtelling blijft onbelast als u dat bedrag aanwijst als eindheffingsloon. Dan kost de fiets uw werknemer dus niets. U moet daarvoor wel genoeg vrije ruimte hebben. Anders betaalt u 80% belasting over het bedrag van de bijtelling via de eindheffing. Aanwijzen als eindheffingsloon doet u in elk aangiftetijdvak.

Lees meer over de vrije ruimte en de eindheffing bij 'Eindheffing werkkostenregeling berekenen' in het Handboek Loonheffingen.

Kilometervergoeding fiets niet onbelast

De kilometervergoeding voor woon-werkverkeer met de fiets is niet onbelast als u de fiets voor uw werknemer heeft gekocht of leaset met deze regeling. U kunt uw werknemer wel een onbelaste vergoeding geven voor woon-werkverkeer met het ov of met de auto.

Aftrekbare kosten voor werkgevers

Omdat u de fiets voor uw werknemer betaalt, kunt u de kosten aftrekken van de winst. Dit doet u door elk jaar een deel af te schrijven (jaarlijkse afschrijving). Kijk hoe u het bedrag van de afschrijving berekent. Btw is aftrekbaar voor maximaal € 130 wanneer u voldoet aan de voorwaarden. Dit betekent dat u voor een fiets van € 749 (inclusief btw) of minder het hele bedrag aan btw mag aftrekken, als:

 • u voor het eerst een fiets koopt of leaset voor uw werknemer
 • uw werknemer geen andere vergoedingen voor woon-werkverkeer krijgt
 • uw werknemer geen eigen bijdrage betaalt voor de fiets

In andere gevallen mag u de btw niet of niet helemaal aftrekken. Lees meer over de voorwaarden en bekijk voorbeelden van toegestane aftrek personeelsvoorzieningen.

Deel brutoloon gebruiken

Met de bruto/nettovergoeding levert uw medewerker een deel van het bruto inkomen in. Dat deel kan uw medewerker gebruiken om een fiets te kopen. Dit bedrag (de vergoeding) wijst u aan als eindheffingsloon. Daar betaalt u geen belasting over zolang u binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling blijft.

Omdat het bedrag van het brutoloon af gaat, betalen u en uw werknemer minder loonbelasting en premies.

Rekenvoorbeeld

Onbelaste kilometervergoeding

Uw werknemer kan de fiets ook betalen met een onbelaste kilometervergoeding. U geeft uw werknemer dan een vergoeding per kilometer woon-werkverkeer. Een vergoeding tot € 0,21 is onbelast.

Renteloze lening

U leent uw werknemer een bedrag om een fiets van te kopen. Omdat uw werknemer dit bedrag terugbetaalt, gaat het niet van de vrije ruimte af. De werknemer kan die lening ook terugbetalen met de onbelaste kilometervergoeding.

Rekenvoorbeeld

U leent uw werknemer € 1.500 voor een fiets. Deze krijgt € 0,15 kilometervergoeding voor woon-werkverkeer voor een route van 4 kilometer. Dat is een vergoeding van € 1,20 per werkdag. Daarmee betaalt uw werknemer de lening terug in ongeveer 5 jaar.

Deze content is geplaats door:

Contact:

BelastingTelefoon
https://twitter.com/BDzakelijk

Telefoonnummer(s):

BelastingTelefoon

0800-0543

Links:

BelastingTelefoon

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/belastingtelefoon_bellen/belastingtelefoon_bellen

Forums: