Ondernemersklankbord

Fraude en misleiding melden

Als u als ondernemer slachtoffer bent van fraude of misleiding, dan kunt u dit melden bij de politie of hulp vragen bij een meldpunt.

Als u als ondernemer slachtoffer bent van fraude of misleiding, dan kunt u dit melden bij de politie of hulp vragen bij een meldpunt.

Bent u als ondernemer slachtoffer van fraude of misleiding? Dan kunt u hiervan aangifte doen bij de politie of bij een speciaal meldpunt. U kunt bijvoorbeeld belastingfraude melden bij de Belastingdienst of internetfraude melden bij de politie.

Veel voorkomende fraude

  • Acquisitiefraude: u krijgt spookfacturen of iemand wil u nepadvertenties verkopen.
  • Identiteitsfraude: iemand gebruikt uw persoonsgegevens (via phishing) om bijvoorbeeld iets via internet te bestellen. Als iemand handelt uit naam van uw bedrijf is het zakelijke identiteitsfraude.
  • Slamming: ongewild overzetten van de ene telefonieaanbieder naar de ander (ook wel lijnkaping). De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwt voor lijnkaping.
  • Voorschotfraude (419-fraude): iemand vraagt u om een voorschot te betalen en belooft dat u daarna bijvoorbeeld een deel van de winst krijgt.
  • Faillissementsfraude: een bedrijf koopt (grote) voorraden bij u in maar u krijgt geen geld omdat het bedrijf plotseling niet meer bestaat.
  • Afpersing: iemand eist geld van u en bedreigt u met geweld of het openbaar maken van belastende informatie als u niet betaalt.
  • Belastingfraude: zoals verzwijgen van inkomen of winst uit onderneming, of belastingontduiking.
  • Internetfraude: u betaalt voor een product, maar ontvangt niets. Of u levert een product en ontvangt geen betaling.

Melden of aangifte doen van fraude en misleiding

In alle gevallen van fraude en misleiding kunt u aangifte doen bij de politie. U kunt in sommige situaties ook bij een meldpunt vragen om hulp:

Deze content is geplaats door:

Contact:

Antwoord voor bedrijven

Telefoonnummer(s):

088 - 042 44 00

Links:

Bekijk alle contactopties

/vragen-over-wetten-en-regels/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/