Ondernemersklankbord

Goederen exporteren buiten de EU

Levert u goederen buiten de EU? Dan krijgt u te maken met de Douane, exportdocumenten en het 0%-btw tarief.

U levert goederen buiten de Europese Unie (EU). U krijgt daarom te maken met de Douane. Doe een uitvoeraangifte en houd rekening met producteisen in het buitenland. Verder gelden er vaak ook invoerrechten. Op uw facturen vermeldt u het 0% btw-tarief.

Doe aangifte van uitvoer

U moet de Douane laten weten dat u goederen uitvoert (exporteert) naar een land buiten de EU. Dit doet u door uitvoeraangifte te doen.

De Douane kijkt met de goederencode of u nog aan andere eisen moet voldoen. Bijvoorbeeld een uitvoervergunning. Heeft u weinig ervaring met exporteren? Dan kunt u de douaneaangifte laten doen door een douane-expediteur.

Gebruik het 0% btw-tarief

Voor goederen die u exporteert naar een land buiten de EU geldt het 0% btw-tarief. Dit betekent dat u geen btw hoeft te berekenen. Dit geldt voor uw zakelijke en uw particuliere klanten. U moet wel het 0%-tarief op uw factuur zetten. 

U moet in uw adminstratie kunnen bewijzen dat de goederen de EU uit zijn. Bewaar daarom bijvoorbeeld:

  • een kopie van de vrachtbrief
  • een kopie van de uitvoeraangifte
  • de factuur van de vervoerder
  • het invoerbewijs van het land van bestemming

Check welke exportdocumenten u nodig heeft

Houd rekening met invoerrechten en wetten in het land van bestemming. En stuur de juiste documenten mee. U kunt op de portal Access2Markets van de Europese Commissie opzoeken welke documenten u nodig heeft.

Via KVK vraagt u verschillende exportdocumenten aan. Denk aan een Certificaat van Oorsprong (Certificate of Origin), EUR.1, EUR-MED of legalisatie van uw factuur.

Controleer de producteisen

Check of uw product geschikt is voor export. Bij export buiten de EU zijn vaak aanpassingen nodig van uw product of productverpakking. Veel landen eisen productinformatie in de taal van het land. Dat geldt voor de verpakking, etiketten en gebruiksaanwijzingen. Soms is een technische productaanpassing nodig. Bijvoorbeeld een andere stekker.

Houd rekening met wetten in het land van bestemming

Zoek uit of er in het land van bestemming nog andere wetten en regels zijn waar u aan moet voldoen. Niet-EU landen eisen vaak dat producten eerst worden getest. Wetten en regels per land vindt u op RVO.nl.

Check of er boycots of handelsbelemmeringen zijn

In de EU-portal Access2Markets ziet u of er boycots of handelsbelemmeringen zijn.

Tips bij exporteren

1. Doe mee aan een handelsmissie.

2. Verdiep u in de do’s-and-don’ts van het exportland.

3. Lees het Stappenplan exporteren van KVK.

4. Bekijk de video 'Succesvol exporteren in 14 stappen' van KVK.

5. Gebruik de RVO Exportwijzer voor informatie over onder meer regels, financiering en begeleiding.

6. Check met de Regelhulp financiering en verzekeringen voor internationaal ondernemen of u voldoet aan de voorwaarden voor internationale financiering of exportverzekering van de Rijksoverheid.

E-mailserie: Succesvol starten met exporteren

Gaat of wilt u voor het eerst producten exporteren? Meld u aan voor de e-mailserie van KVK ‘Succesvol starten met exporteren’. U ontvangt dan 4 weken lang 2 keer per week een e-mail met praktische informatie en tips. Lees hierin alles over de voorbereiding, het vinden van een buitenlandse klant tot aan de douanezaken.

Feiten en cijfers: hoeveel exporteert Nederland?

De grafiek toont de totale uitvoerwaarde van goederen van Nederland naar niet EU-landen per maand.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/