Ondernemersklankbord

Goederen kopen uit een EU-land

Goederen importeren binnen de EU? Lees waar u rekening mee moet houden als u een product importeert uit een EU-land.

In de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van goederen. Daardoor hoeft u geen invoerrechten te betalen. U betaalt meestal wel btw in Nederland. Soms betaalt u accijns, verbruiksbelasting en andere heffingen. Controleer ook altijd de producteisen. 

Check of u in Nederland btw moet betalen

U koopt goederen uit een ander EU-land. Worden deze afgeleverd in Nederland? Dan berekent de leverancier meestal 0% btw. Dit heet een intracommunautaire verwerving. U krijgt dan een factuur met 0% btw, maar u moet over uw aankoop nog wel de Nederlandse btw berekenen en opgeven in uw btw-aangifte. Let daarbij goed op het juiste btw-tarief.

Btw aftrekken als voorbelasting

Heeft u recht op btw-aftrek? Dan mag u de btw die u betaalt bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. U betaalt dan uiteindelijk niets.

Gebruik het hulmiddel Intracommunautaire verwervingen

Controleer of uw aankoop een intracommunautaire verwerving is met het hulpmiddel Intracommunautaire verwervingen van de Belastingdienst.

Buitenlandse btw terugvragen

Zet uw leverancier buitenlandse btw op de factuur? Bijvoorbeeld omdat u de goederen zelf in het buitenland ophaalt. Vaak kunt u deze buitenlandse btw terugvragen.

Houd uw administratie goed bij

Importeert u ook goederen van buiten de EU? Maak dan onderscheid tussen EU en niet-EU in uw administratie.Er zijn andere eisen voor leveringen en diensten binnen en buiten de EU.

Check of u extra heffingen moet betalen

  • Importeert u dranken met alcohol (bier, wijn, sterke drank), tabaksproducten of brandstoffen? Dan moet u accijns betalen.
  • Voor vruchtensappen of andere alcoholvrije dranken betaalt u verbruiksbelasting.

U betaalt de accijns en verbruiksbelasting aan de Douane. U krijgt dan ook te maken met douaneregels.

Soms moet u bij de invoer van goederen nog andere heffingen betalen. Bijvoorbeeld belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) bij de import van auto’s.

Check de producteisen

U krijgt te maken met verschillende wetten en regels als u in Nederland producten wilt verkopen. Dat geldt ook voor producten vanuit het buitenland. Zo moet een product veilig en bruikbaar zijn voor het op de markt komt. In de Warenwet staan algemene regels over de veiligheid van producten.

Daarnaast moet u zich houden aan wetten op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM). EU-producten zijn meestal toegestaan in Nederland. Controleer wel altijd welke producteisen er in Nederland gelden voor uw product.

Tips voor kopen binnen de EU

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland?

De grafiek toont de invoerwaarde van goederen uit EU-landen per maand.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/