Ondernemersklankbord

Handelsmissies

Internationaal zakendoen? Ga mee op een handelsmissie. Of ontmoet een inkomende handelsdelegatie uit het buitenland.

Bent u van plan internationaal zaken te doen? En wilt u snel de juiste contacten leggen in een bepaald land? Ga dan mee op een handelsmissie. Of doe internationale contacten op door een inkomende handelsdelegatie uit het buitenland te ontmoeten.

Wat is een handelsmissie?

Bij een handelsmissie gaat een groep ondernemers op bezoek in een ander land. Meestal fysiek, soms digitaal. Zo’n groep ondernemers heet ook wel een handelsdelegatie. Tijdens het bezoek zijn er onder meer bijeenkomsten om andere ondernemers te leren kennen. En gesprekken met mogelijke zakenpartners en overheden. Zowel grote als kleine bedrijven kunnen meegaan met een handelsmissie.

Waarom deelnemen aan een handelsmissie?

Door mee te doen aan een handelsmissie:

  • ontmoet u toekomstige zakenpartners
  • groeit uw internationale netwerk
  • krijgt u beter zicht op de marktkansen in een land
  • kunt u kennis uitwisselen
  • vergroot u de naamsbekendheid van uw bedrijf
  • kunt u soms al direct zakendoen en deals sluiten

Soorten handelsmissies

Er zijn verschillende soorten handelsmissies:

Uitgaande handelsmissies

Als u meedoet aan een uitgaande handelsmissie, dan gaat u met een groep ondernemers op bezoek in een ander land. Zo kunt u contact leggen met toekomstige zakenpartners. Vaak gaan diplomaten en een minister of een staatssecretaris mee op handelsmissie. Zij kunnen ervoor zorgen dat er meer mogelijk is dan anders.

Inkomende handelsmissies

Bij een inkomende handelsmissie bezoekt een handelsdelegatie uit een ander land Nederland. Dat gebeurt op uitnodiging van een minister of staatssecretaris. Vaak is bij zo’n bezoek een minister uit dat andere land aanwezig, of een vertegenwoordiger van de ambassade in Nederland. Tijdens de handelsmissie maakt de delegatie kennis met het Nederlandse bedrijfsleven. U kunt zo nieuwe relaties aangaan en bestaande relaties versterken.

Inkomende vrouwenmissies

Met speciale inkomende vrouwenmissies ondersteunt de Nederlandse overheid vrouwelijke ondernemers uit ontwikkelingsgebieden. Belangrijke onderwerpen zijn: talentontwikkeling, kennisopbouw, matchmaking en netwerken. Kennismaken met een delegatie vrouwen kan interessant voor u zijn als u interesse heeft in hun producten. Of als u bijvoorbeeld in een bedrijf wilt investeren of tweedehands machines te koop heeft. Ook kunt u zo uw kennis delen.

Digitale handelsmissies

Een digitale of virtuele handelsmissie biedt veel van dezelfde mogelijkheden als een gewone handelsmissie. Maar u hoeft er niet voor op pad. Van achter uw computer doet u mee met webinars, digitale netwerkbijeenkomsten, matchmakingsessies en break-outsessies. Op die manier kunt u uw netwerk uitbreiden en uw zakelijke kansen vergroten.

Overzicht handelsmissies

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert handelsmissies in opdracht van de Rijksoverheid. Bekijk het overzicht van de geplande handelsmissies op RVO.nl.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://www.twitter.com/RVO_Nederland

Telefoonnummer(s):

088-042 42 42

Links:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

https://www.rvo.nl/contactformulier-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-rvonl-wssl

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl