Ondernemersklankbord

Hoge energieprijzen: wat kunt u doen?

Wordt uw bedrijf geraakt door de hoge energieprijzen? Lees meer over hulp bij hoge energiekosten en verduurzamen.

Wordt uw bedrijf ook geraakt door de hoge energiekosten? Om uw energierekening te verlagen komt de overheid u voor een deel tegemoet met financiële steun. Ook zijn er subsidies en regelingen om uw bedrijf verder te verduurzamen en energie te besparen. Lees wat u kunt doen.

Hulp bij hoge energierekening

Prijsplafond voor gas en elektriciteit

Vanaf 1 januari t/m 31 december 2023 geldt voor iedereen met een kleine energieaansluiting (kleinverbruikers) een prijsplafond. Kleinverbruikers zijn onder andere zzp’ers, winkels, verenigingen en kleine bedrijven. U betaalt tot een bepaald verbruik een maximale prijs voor energie. Ook krijgt u in november en december 2022 € 190 per maand korting op uw energierekening.

Lees meer over het prijsplafond.

Ingangsdatum prijsplafond nog niet definitief

Het kabinet is de plannen voor het prijsplafond aan het uitwerken en gaat ze daarna voorleggen aan de Tweede en Eerste Kamer.

Compensatie voor energie-intensieve mkb-bedrijven: TEK-regeling

Verbruikt uw bedrijf (mkb) veel energie? En zijn uw energiekosten een groot deel van uw totale kosten? U kunt mogelijk de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) aanvragen voor hulp bij de hoge energierekeningen die u moet betalen.

De TEK-regeling is voor de periode 1 november 2022 t/m 31 december 2023. De tijdelijke steun is bedoeld om u ruimte te geven om uw bedrijf te verduurzamen of uw bedrijfsmodel te veranderen. Zo kunt u de hoge energieprijzen in de toekomst terugverdienen.

Aanvragen met terugwerkende kracht

De TEK-regeling gaat naar verwachting in het 2e kwartaal van 2023 open. Op dat moment kunt u met terugwerkende kracht aanvragen.

Uitstel van betaling van belasting of een betalingsregeling aanvragen

Lukt het u niet om uw belastingen te betalen? U kunt tijdelijk uitstel van betaling belasting aanvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst biedt u dan een oplossing voor uw situatie. Dit heet een betalingsregeling. Vanwege de energiecrisis heeft de Belastingdienst de regels voor belastinguitstel voor ondernemers sinds 1 oktober 2022 versoepeld.

Lees meer over de versoepelingen op Rijksoverheid.nl.

Hulp bij energie besparen: fiscale regelingen en financiering

Wilt u energie besparen door uw bedrijf te verduurzamen? De overheid biedt hulp en geld om energie te besparen.

Bekijk deze subsidies en regelingen:

 • Energie-investeringsaftrek (EIA)

  Gaat u investeren in een bedrijfsmiddel waarmee u energie bespaart? Of in een duurzame energietechniek? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de kosten voor uw investering aftrekken van de fiscale winst. U betaalt hierdoor minder belasting.

 • MIA en VAMIL

  Investeert u milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dan kunt u besparen op uw belastingen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) . Met de MIAVamil kan uw belastingvoordeel netto oplopen tot ruim 14% van het bedrag dat u geïnvesteerd heeft.

 • Garantie Ondernemersfinanciering, Borgstelling MKB en BMKB-Groen

  Heeft u krediet nodig maar krijgt u niet eenvoudig een banklening of bankgarantie? Bekijk dan de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) en de Borgstelling MKB (BMKB). De BMKB-Groen is een gunstige variant op de Borgstelling MKB voor groene investeringen. Deze regeling helpt u om door verduurzaming uw energiekosten omlaag te krijgen.

 • Verduurzamen met zonne-energie

  Met zonnepanelen of een zonneboiler kunt u flink besparen op uw kosten voor elektriciteit en warm water. Voor het kopen of gebruiken van zonnepanelen of zonneboilers zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen.

 • Duurzaam ondernemen met windenergie

  Windenergie is een van de meest efficiënte vormen van duurzame energie. Daarom kan het interessant zijn om hierin te investeren. Bijvoorbeeld door een windmolen op uw bedrijfsterrein te plaatsen. Lees welke subsidies en regels er voor windenergie zijn.

Informatie en advies

Advies op maat voor energie besparen

Met de interactieve tool van de overheidscampagne ‘Zet ook de knop om’ krijgt u advies op maat over wat u kunt doen om uw bedrijf te verduurzamen. U ziet of u maatregelen moet nemen om energie te besparen en welke subsidies u hiervoor kunt aanvragen.

Hulp van RVO en KVK

Wilt u meer weten over hulp bij hoge energiekosten of energie besparen? Of wilt u hulp bij het verduurzamen van uw bedrijf? Kijk dan op de RVO-pagina Hulp bij hogere energiekosten voor ondernemers (rvo.nl) of neem contact op met het Energieloket van KVK.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/

Forums:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact