Ondernemersklankbord

Buitenlandse leverancier vinden voor import

Zoekt u zakenpartners voor import, zoals leveranciers of producenten? Lees hoe u deze vindt. Of werk met een handelsagent.

U wilt goederen importeren en u bent op zoek naar een zakenpartner. Zoals een leverancier of producent. U kunt zelf een zakenpartner zoeken. Maar u kunt ook samenwerken met een handelsagent.

Zelf zakenpartners zoeken

U kunt op verschillende manieren zakenpartners, zoals producenten of leveranciers, zoeken als u wilt importeren.

Bijvoorbeeld via:

Profiel van buitenlandse leverancier of producent

Maak een profiel van de handelspartner met wie u wilt samenwerken. U kunt dan makkelijker zoeken. Zet in het profiel wat voor u belangrijk is.

Bijvoorbeeld:

  • leverings- en betalingsvoorwaarden
  • de service en garantie die de zakenpartner moet bieden
  • grootte van het bedrijf
  • aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
  • goede kennis van bepaalde talen

Handelsverdragen

De Europese Unie (EU) heeft handelsverdragen met verschillende landen en groepen van landen. Hierdoor betaalt u meestal minder of geen invoerrechten voor producten die u importeert uit een verdragsland. Importeert u uit een EU-land? Dan betaalt u nooit invoerrechten.

Samenwerken met een handelsagent

U kunt ook samenwerken met een handelsagent. Een handelsagent bemiddelt tussen u en de leverancier of producent van de goederen. Deze betaalt de handelsagent hiervoor. Dat heet commissie.

Houd rekening met cultuurverschillen

Bestudeer de culturele verschillen tussen Nederland en het land van uw zakenpartner. In het landenoverzicht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u per land een overzicht van de belangrijkste do’s en don’ts. En tips om zakenpartners te vinden.

Check de betrouwbaarheid van de leverancier of producent

Controleer vooraf de betrouwbaarheid van uw zakenpartner. U verkleint dan uw risico’s. Kijk bijvoorbeeld of de zakenpartner geregistreerd staat als bedrijf in een buitenlands handelsregister. U weet dan zeker dat het bedrijf echt bestaat. Of laat het checken door een handelsinformatiebureau.

Is uw zakenpartner tekenbevoegd?

Check ook wie tekenbevoegd is binnen een bedrijf. Blijkt later dat uw zakenpartner het contract met u niet had mogen ondertekenen? Dan is het ongeldig.

E-mailserie: Succesvol starten met importeren

Gaat of wilt u voor het eerst producten importeren? Meld u aan voor de e-mailserie van KVK ‘Succesvol starten met importeren’. U ontvangt dan 4 weken lang 2 keer per week een e-mail met praktische informatie en tips. Lees hierin alles over de voorbereiding, het vinden van een buitenlandse leverancier tot aan de douanezaken.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/