Ondernemersklankbord

Mondkapjes en uw bedrijf

Mondkapjes zijn verplicht in publieke binnenruimtes waar 1,5 meter afstand houden niet kan. Lees meer over de mondkapjesplicht.

Werknemers moeten op meer openbare plekken een mondkapje dragen. Bijvoorbeeld in winkels, op stations en bij contactberoepen. Lees welke maatregelen u kunt nemen voor uw werknemers.

Mondkapjesplicht aangescherpt

Een mondkapje is wettelijk verplicht (vanaf 13 jaar) voor deze beroepen en op deze plekken:

  • Contactberoepen zoals kapper en rij-instructeur. Dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener.
  • In publieke binnenruimtes. Zoals supermarkten, winkels en bibliotheken.
  • In het openbaar vervoer. Zoals de trein, tram, bus en veerboot.
  • Op plekken rondom het ov. Zoals haltes, perrons en stations. 
  • Op sportlocaties bij verplaatsing en als u zit. Dit geldt zowel voor het personeel als de gasten. Tijdens het sporten mag het mondkapje af.
  • In vliegtuigen en op vliegvelden.
  • In de taxi, in touringcars en ander professioneel personenvervoer.
  • In het primair onderwijs voor volwassenen bij verplaatsing.
  • In het voortgezet onderwijs voor iedereen tijdens verplaatsing door de school.
  • Op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten voor iedereen tijdens verplaatsing door de school en wanneer u ergens zit of staat.
Lees meer over het gebruik van mondkapjes op Rijksoverheid.nl.

Uitzondering voor mensen met beperking of ziekte

De mondkapjesplicht geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. U moet zelf kunnen laten zien waarom u onder de uitzondering valt.

Werkplekken zonder mondkapjesplicht

Is het voor uw locatie niet wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen? En geldt voor uw locatie geen coronatoegangsbewijs? Dan moeten uw werknemers 1,5 meter afstand van elkaar houden. U moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor uw personeel. Daarom mag u ervoor kiezen om uw werknemers te verplichten om een mondkapje te dragen. Bijvoorbeeld omdat 1,5 meter afstand houden niet altijd kan.

Welke mondkapjes zijn geschikt

De overheid adviseert om wegwerpmondkapjes te gebruiken. Deze kunt u bijvoorbeeld bij de supermarkt of drogist kopen. Het RIVM raadt medische mondkapjes van minimaal type II aan. Zorg dat het mondkapje uw neus, mond en kin bedekt. Het advies is om geen stoffen of zelfgemaakte mondkapjes meer te dragen.

Lees meer over welke mondkapjes u kunt gebruiken op Rijksoverheid.nl.

Mondkapje bij contactberoep

Heeft u een contactberoep? Dan moeten u en uw klanten een mondkapje dragen. Bij behandelingen aan het gezicht mag het mondkapje af.

Lees meer over de coronaregels voor contactberoepen.

Spatscherm of face shield op het werk

Een mondkapje kan lastig zijn tijdens werkzaamheden. Als u geen mondkapje kunt dragen tijdens werk, mag u kiezen voor een spatscherm of face shield. Uw personeel moet dan net als bij een mondkapje 1,5 meter afstand houden van elkaar en klanten. Spatschermen beschermen minder goed tegen het coronavirus dan mondkapjes. Er kan lucht langs de zijkant stromen.

Mondkapjes vergoeden voor uw werknemers

Gratis of declarabel

U moet mondkapjes gratis beschikbaar stellen als uw werknemers wettelijk verplicht zijn deze te dragen. U kunt medewerkers ook de mogelijkheid geven om de kosten te declareren.

Onbelast vergoeden

U mag de kosten van mondkapjes voor uw werknemers onbelast vergoeden. Deze kosten horen tot de kosten van reizen met het openbaar vervoer. Onbelaste vergoedingen zijn onderdeel van de werkkostenregeling.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/

Forums:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact