Ondernemersklankbord

Overzicht van documenten bij internationaal zakendoen

Bij internationaal ondernemen krijgt u met veel documenten te maken. De KVK heeft de meest voorkomende voor u op een rij gezet. Waar krijgt u mee te maken?

Doet u internationaal zaken? Lees op deze pagina met welke documenten u te maken kunt krijgen.

Meest voorkomende documenten op een rij

Als u internationaal onderneemt, krijgt u met veel documenten te maken. KVK heeft de meest voorkomende documenten voor u op een rij gezet.

Transportdocumenten

Transportdocumenten zijn overeenkomsten die u met vervoerders afsluit. Ieder vervoersmiddel kent eigen documenten. Hier leest u welke documenten bij welk vervoermiddel horen:

Oorsprongsdocumenten niet preferentiële oorsprong

De oorsprongsdocumenten niet preferentiële oorsprong geven aan waar een product gemaakt is (waar de oorsprong van het product ligt). Vaak zijn deze documenten nodig vanwege handelspolitieke maatregelen in het bestemmingsland.

Oorsprongsdocumenten preferentiële oorsprong

De oorsprongsdocumenten preferentiële oorsprong bieden de mogelijkheid op korting of zelfs vrijstelling op invoerrechten in diverse landen. Niet alleen voor de export, maar ook wanneer u goederen gaat importeren vanuit deze landen.

Administratief

Formulieren Centrale Dienst voor In- en Uitvoer

Gezondheidsverklaringen

Overige documenten

Check welke documenten u nodig heeft

Via Acces2Markets van de Europese Commissie vindt u informatie over procedures en formaliteiten in een groot aantal bestemmingslanden. Zo vindt u daar onder andere of er een conformiteitscertificaat nodig is voor uw exportzending. Hiermee bewijst u dat uw product aan de juiste eisen voldoet. Deze certificaten vraagt u aan bij commerciële aanbieders.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/