Ondernemersklankbord

Regels voor horeca tijdens corona

Bent u ondernemer in de horeca? Uw restaurant, bar, café of buitenterras mogen onder voorwaarden weer open. Lees hier meer.

Bent u ondernemer in de horeca? Uw restaurant, bar, café of buitenterras mogen onder voorwaarden weer open. Lees hier meer.

Bent u horecaondernemer? Van 10 juli tot en met 13 augustus gelden nieuwe maatregelen om verspreiding van het coronavirus af te remmen. Horecabedrijven moeten om middernacht (0.00 uur) sluiten en mogen de volgende ochtend om 6.00 uur weer open. Dat geldt onder meer voor restaurants, bars, cafés, coffeeshops, sportkantines en buitenterrassen.

Verder geldt:

 • Nachtclubs, discotheken en andere dansgelegenheden moeten gesloten blijven.
 • In alle eet-en drinkgelegenheden (binnen en buiten) mag 100% van de zitcapaciteit op 1,5 meter afstand gebruikt worden. Let op: plaatsen van kuchschermen op terrassen betekent niet dat u meer gasten mag toelaten!
 • Vaste zitplaatsen zijn verplicht. Dat geldt voor binnen en buiten op de terrassen, maar ook aan de bar. 
 • Er is geen maximum aantal gasten per tafel. 1,5 meter afstand houden is ook hierbij de basisregel. Voor terrassen geldt dat met kuchschermen 1,5 meter afstand houden (aan weerszijden van het kuchscherm) niet verplicht is.
 • Zelfbediening is toegestaan.
 • Entertainment in de horeca is niet toegestaan, ook niet bij bruiloften. Bijvoorbeeld videoschermen of live-optredens van bands.
 • Sportactiviteiten in de horeca zijn alleen toegestaan als deze in een aparte ruimte plaatsvinden, er vaste zitplaatsen zijn en iedereen 1,5 meter afstand houdt. Bijvoorbeeld biljarten en darten. 
 • Tot en met 13 augustus kunt u geen coronatoegangsbewijzen in de horeca gebruiken om meer gasten toe te laten.
 • Mondkapjes zijn niet verplicht als 1,5 meter afstand houden mogelijk is.
 • Registreren en een gezondheidscheck blijven verplicht.
 • Afhalen en bezorgen van eten is toegestaan als uw personeel 1,5 meter afstand houdt tot bezoekers of klanten.
 • Er is geen verbod meer op het schenken van alcohol na 22.00 uur.

Veilig werken voor horecapersoneel

Horecapersoneel wordt geadviseerd om zich 2 keer per week te laten testen op het coronavirus. U kunt uw personeel hiertoe niet verplichten.

Koninklijke Horeca Nederland heeft een protocol opgesteld om horecabezoek zo veilig mogelijk te maken voor personeel en gasten ten tijde van corona. Het bestaat uit richtlijnen en adviezen voor horecaondernemers, medewerkers, gasten en leveranciers. De Horeca Alliantie, een samenwerking van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), het Nederlands Horeca Gilde (NHG) en de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri), biedt eveneens richtlijnen aan hoe u de adviezen van het RIVM en de Rijksoverheid goed kunt toepassen in uw bedrijf.

Financiële regeling gebruiken

Wilt u door de coronacrisis een financiële regeling aanvragen of heeft u dat al gedaan? Het open of dicht zijn van uw zaak speelt geen rol. Als u voldoet aan de voorwaarden van de specifieke regeling dan kunt u deze aanvragen of gebruiken.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Antwoord voor bedrijven

Telefoonnummer(s):

088 - 042 44 00

Links:

Bekijk alle contactopties

/vragen-over-wetten-en-regels/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/