Ondernemersklankbord

Regels voor horeca tijdens corona

Bent u ondernemer in de horeca? U moet eerder sluiten en het coronatoegangsbewijs controleren. Lees hier meer.

Bent u ondernemer in de horeca? U moet eerder sluiten en het coronatoegangsbewijs controleren. Lees hier meer.

Bent u horecaondernemer? Dan moet uw horecagelegenheid elke dag sluiten om 17.00 uur. Ook is 1,5 meter afstand houden en een mondkapje verplicht bij het verplaatsen. U moet het coronatoegangsbewijs (coronapas) van uw gasten controleren. Een vaste zitplaats is verplicht.

Regels voor horecabedrijven

Deze regels gelden voor alle horecagelegenheden, zoals restaurants, cafés, terrassen, coffeeshops en kantines:

  • Horecabedrijven moeten tussen 17.00 uur en 5.00 uur gesloten zijn. Afhalen en bezorgen mag wel na 17.00 uur.
  • Een coronatoegangsbewijs is verplicht. Ook op buitenterrassen en bij eet- en drinkgelegenheden die onderdeel zijn van bijvoorbeeld een warenhuis, hotel of sportkantine.
  • Een mondkapje dragen is verplicht voor iedereen die zich verplaatst in een ruimte (bijvoorbeeld gasten die naar de wc gaan).
  • Gasten en personeel moeten 1,5 meter afstand houden.
  • U hoeft geen coronatoegangsbewijs te controleren bij het afhalen van eten en drinken. Houd dan wel 1,5 meter afstand. 
  • Bij het controleren van het coronatoegangsbewijs controleert u ook het identiteitsbewijs van uw gasten. Het identiteitsbewijs moet overeenkomen met gegevens van het coronatoegangsbewijs.
  • Kunnen uw gasten op uw locatie ook eten afhalen? Dan moet u de bezoekersstromen scheiden. Lukt dat niet? Dan moet u de coronapas van uw afhaalgasten ook controleren.
  • U moet uw vaste gasten elke dag opnieuw controleren. Een testbewijs kan verlopen zijn.
  • Nachtclubs, discotheken en andere dansgelegenheden moeten tussen 17.00 uur en 6.00 uur gesloten zijn.
  • U zorgt voor een gecontroleerde in- en uitstroom van gasten.
  • Een korte gezondheidscheck is verplicht.
  • U moet registratie van gasten aanbieden voor eventueel GGD-onderzoek. Uw gasten of bezoekers zijn niet verplicht om hun gegevens achter te laten.

Veilig werken voor horecapersoneel

Het advies is dat horecapersoneel zich 2 keer per week laat testen op het coronavirus. Uw personeel is niet verplicht om zich te laten testen.

Koninklijke Horeca Nederland heeft een protocol gemaakt om horecabezoek zo veilig mogelijk te maken voor personeel en gasten. Het bestaat uit richtlijnen en adviezen voor horecaondernemers, medewerkers, gasten en leveranciers.

De Horeca Alliantie, een samenwerking van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), het Nederlands Horeca Gilde (NHG) en de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri), heeft ook een richtlijn hoe u de adviezen van het RIVM en de Rijksoverheid goed kunt toepassen in uw bedrijf.

Financiële regeling gebruiken

Wilt u door de coronacrisis een financiële regeling aanvragen of heeft u dat al gedaan? Als u voldoet aan de voorwaarden van de specifieke regeling dan kunt u deze aanvragen of gebruiken. Het maakt hierbij niet uit of uw zaak open of dicht is (geweest).

Deze content is geplaats door:

Contact:

Antwoord voor bedrijven

Telefoonnummer(s):

088 - 042 44 00

Links:

Bekijk alle contactopties

/vragen-over-wetten-en-regels/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/