Ondernemersklankbord

Stappenplan pop-up store beginnen

Met een pop-up store kunt u uw idee testen. U opent een tijdelijke winkel als proef. Lees hier hoe u dit aanpakt.

Een pop-up store is een winkel die u opent op een tijdelijke plek. Zoals een pop-up restaurant of pop-up shop in een leegstaand winkelpand. U moet zich houden aan de wetten en regels die per gemeente kunnen verschillen. Dit stappenplan helpt u op weg.

1. Zoek een beschikbare bedrijfsruimte voor uw pop-up store

Een pop-up store is een handig concept om te testen of uw idee werkt. Zo zit u niet gelijk vast aan een huurcontract voor lange tijd. U kunt een pop-up store op allerlei plekken openen. Bijvoorbeeld in een leegstaand winkelpand of in een kantoor dat te huur staat. Neem contact op met uw gemeente en antikraak-organisaties om aan adressen te komen van panden die leegstaan. Of ga langs bij makelaars bij u in de buurt.

Lees voor meer tips Een eigen pop-up store openen doe je zo.

2. Controleer of het pand geschikt is

Als u een bedrijfsruimte heeft gevonden voor uw pop-up store, check dan bij uw gemeente welk soort bedrijfsruimte het is. Het soort bedrijfsruimte bepaalt of het pand geschikt is voor uw plan en welke huurregels voor u gelden.

Er zijn 2 soorten bedrijfsruimten:

 • Middenstandsbedrijfsruimten, die voor iedereen toegankelijk zijn. U verkoopt producten of diensten direct aan de bezoeker. Bijvoorbeeld een bloemenshop, café of kledingwinkel.
 • Overige bedrijfsruimten, die niet voor iedereen direct toegankelijk zijn. Voorbeelden van overige bedrijfsruimten zijn kantoren, showrooms en fabrieken.

Afhankelijk van het soort bedrijfspand dat u huurt, gelden er aparte regels voor de duur van de huurovereenkomst, de opzegtermijn en huurbescherming.

3. Lees het bestemmingsplan

In het bestemmingsplan van de gemeente leest u welke plannen er zijn voor het pand en de omgeving. En of u de activiteiten mag doen die u van plan bent. Neem contact op met uw gemeente om het bestemmingsplan te bekijken. Of ga naar de website Ruimtelijkeplannen.nl.

Passen uw plannen niet in het bestemmingsplan? U wil bijvoorbeeld een pop-up restaurant openen in een oude school, maar dat mag niet. Dan kunt u vragen om een tijdelijke vrijstelling, ontheffing of omgevingsvergunning. U kunt hiervoor een gesprek aanvragen bij uw gemeente.

4. Controleer de Algemene Plaatselijke Verordening

Elke gemeente heeft eigen wetten en regels. Leg uw plannen voor uw tijdelijke winkel daarom voor aan uw gemeente. Zodat u weet waarmee u rekening moet houden.

Veel wetten en regels kunt u opzoeken in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van uw gemeente. Bijvoorbeeld de regels voor sluitings- en openingstijden (winkeltijden), geluidsoverlast en winkeluitstallingen. Meer informatie over de APV van uw gemeente zoekt u op via de zoekdienst van Overheid.nl.

5. Zoek uit of u vergunningen nodig heeft

Verkoopt u eten en drinken, dan heeft u mogelijk een exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Schenkt u alcohol? Dan moet u een drank- en horecavergunning aanvragen bij uw gemeente.

Vergunningen die u misschien ook nodig heeft:

 • Omgevingsvergunning

  Ga na of u voor uw plannen een omgevingsvergunning nodig heeft. Wilt u reclame op uw gebouw maken? Of gaat u verbouwen? Dan moet u mogelijk een omgevingsvergunning aanvragen.

 • Evenementenvergunning

  Wilt u een feest organiseren? Bijvoorbeeld om de opening van uw pop-up store te vieren. Dan moet u mogelijk een evenementenvergunning aanvragen.

 • Muzieklicentie

  Draait u muziek in uw pop-up store? Dan moet u zich houden aan muziekrechten en een licentie aanvragenDoe de licentiecheck van Mijnlicentie.nl.

6. Sluit een tijdelijke huurovereenkomst af

Het is belangrijk om afspraken te maken over de duur van de overeenkomst, omdat een pop-up store een tijdelijke winkel is. Huurt u een middenstandsbedrijfsruimte, dan heeft u volgens de wet recht op een opzegtermijn van 1 jaar.

Opent u de pop-up store voor een kortere periode dan 1 jaar? Maak hier duidelijke afspraken over met de verhuurder. En zet de afspraken op papier in de huurovereenkomst.

In de huurovereenkomst maakt u ook andere afspraken over uw pop-up shop, bijvoorbeeld:

 • de huurprijs en betaaltermijn
 • de btw
 • huurverhoging
 • welke aanpassingen u mag doen aan het pand
 • afspraken over onderhoud
 • gemeentelijke belastingen

Controleer ook of het pand voldoet aan veiligheidseisen, zoals brandveiligheid. En spreek af wat uw verantwoordelijkheden zijn. Via de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) kunt u modelcontracten downloaden.

Gebruiksovereenkomst

U kunt ook kiezen voor een tijdelijke gebruiksovereenkomst als u een bedrijfsruimte wil huren. U betaalt dan een kleine vergoeding aan de verhuurder voor het tijdelijk gebruiken van het pand of een gedeelte van het pand. Een gebruiksovereenkomst heeft ook nadelen. Zo heeft u mogelijk geen recht op huurbescherming. KVK adviseert u daarom om de gebruiksovereenkomst te laten checken door een jurist.

7. Check of uw pop-up store een bedrijf is

Is uw pop-up store een hobby of een bedrijf? Het antwoord op deze vraag heeft bijvoorbeeld invloed op de belastingen die u moet betalen. De Belastingdienst heeft hiervoor een aantal criteria.

Bekijk het webinar Heb ik een hobby of een bedrijf?

8. Volg de stappen voor een eigen bedrijf starten

Heeft u nog geen eigen bedrijf? Volg de stappen Eigen bedrijf starten. U moet bijvoorbeeld een rechtsvorm kiezen voor uw bedrijf. En u inschrijven in het Handelsregister van KVK.

Ga daarna verder met de stappen op deze pagina.

Staat u al ingeschreven bij KVK met uw onderneming? Bijvoorbeeld omdat u een webshop heeft. En uw producten tijdelijk in uw pop-up store wil verkopen. Ook dan moet u uw tijdelijke adres doorgeven aan KVK.

9. Kijk welke (lokale) belastingen u moet betalen

Als u een bedrijfsruimte huurt, betaalt u gemeentelijke belastingen en heffingen. Denk hierbij aan rioolheffing, onroerendzaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffingen. Check bij uw gemeente welke belastingen en heffingen u moet betalen.

U betaalt daarnaast mogelijk ook btw en inkomstenbelasting aan de Belastingdienst. Over uw productprijs berekent u dan btw, tenzij uw producten of diensten zijn vrijgesteld.

10. Houd u aan de regels voor voedselveiligheid

Als u eten en drinken verkoopt, moet u zich houden aan regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor hygiëne en voedselveiligheid. Zo moet u een HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken. De NVWA kan hier controles op doen en boetes geven als u niet voldoet aan de regels.

Maakt en / of verkoopt u producten? Uw rol bij het maken of verkopen van een product, bepaalt welke verantwoordelijkheden u heeft. Lees wat u moet doen om te zorgen dat producten veilig zijn. 

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/