Ondernemersklankbord

Stappenplan starten als vrachtwagenchauffeur

Waar krijgt u mee te maken als u start als zelfstandig vrachtwagenchauffeur? Lees het stappenplan starten als vrachtwagenchauffeur.

Waar krijgt u mee te maken als u start als zelfstandig vrachtwagenchauffeur? Lees in dit stappenplan welke stappen u moet doorlopen. En welke regels er voor u gelden.

1. Schrijf uw onderneming in bij KVK

U moet uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst bepaalt dat u btw-ondernemer bent, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

2. Haal uw examens voor beroepschauffeurs

Naast het rijbewijs C, moet u de code 95 op uw rijbewijs hebben. Zonder geldige code 95 mag u niet meer dan 12 uur per week voor uw werk (beroepsmatig) rijden. U krijgt de code 95 als u de basiskwalificatie voor beroepschauffeurs haalt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Die bestaat uit 2 theorie-examens bij het CBR en 2 praktijktoetsen bij een opleider.

Nascholing Code 95

De code 95 is 5 jaar geldig. Om de code te verlengen, volgt u iedere 5 jaar 35 uur nascholing, waarvan ten minste één praktijktraining. Als u dit niet doet, kunt u de code 95 niet verlengen en mag u niet meer beroepsmatig rijden. Alleen nascholingscursussen die door het CBR zijn gecertificeerd, tellen mee voor de verplichte nascholing. Deze opleiders vindt u met de Nascholingszoeker van het CBR.

Heeft u nog geen rijbewijs C?

Voor een rijbewijs C (vrachtwagen) moet u een theorie-examen en het praktijkexamen doen. Voor het rijbewijs CE (vrachtwagen met aanhanger) moet u nog een apart praktijkexamen doen.

3. Vraag een Eurovergunning aan

Gaat u bedrijfsmatig goederen voor anderen vervoeren? Dan moet u een Eurovergunning hebben als u in voertuigen gaat rijden met een laadvermogen van meer dan 500 kg. U kunt deze vergunning aanvragen bij de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO).

Bekijk de video ‘Hoe vraag ik een Eurovergunning aan’ op NIWO.nl.

Voor een Eurovergunning moet u:

 • Vakbekwaam zijn

  Als u een vrachtwagen bestuurt, moet u het Getuigschrift inzake vakbekwaamheid hebben. Hiervoor moet u voor 6 onderdelen examens doen bij het CBR. U mag zelf kiezen waar u een opleiding gaat volgen.

 • Een vestiging in Nederland hebben

  Uw bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn. Dit kunt u bewijzen met een uittreksel van uw inschrijving bij KVK.

 • Genoeg eigen geld hebben

  Als u met een eigen vrachtwagen gaat rijden, moet u genoeg eigen geld hebben. Voor één vrachtwagen is dat € 9.000. Dit moet u kunnen aantonen met een verklaring van een financieel deskundige, zoals een boekhouder. De financieel deskundige moet aangesloten zijn bij brancheorganisaties NBA, NOAB of RB.

 • Betrouwbaar zijn

  Dit kunt u aantonen met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). U kunt een VOG aanvragen bij uw gemeente. Hiervoor moet u het aanvraagformulier voor de VOG invullen.

4. Betaal motorrijtuigenbelasting

Voor vrachtwagens gelden speciale tarieven voor de motorrijtuigenbelasting. Voor een vrachtwagen of vrachtwagencombinatie betaalt u meestal ook belasting zware motorrijtuigen (Eurovignet).

5. Gebruik de juiste voorwaarden voor transport

Voor transport binnen Nederland worden meestal de Algemene Vervoerscondities (AVC 2002) gebruikt. Dit zijn algemene voorwaarden die u kunt gebruiken voor vervoer over de weg in Nederland. Bij internationaal transport moet u voor elk onderdeel van uw lading een vrachtbrief bij u hebben. Dit is een overeenkomst tussen de afzender en de vervoerder

6. Registreer uw rij- en rusttijden

Uw rijtijden mogen niet te lang zijn en u moet regelmatig pauze nemen. Een tachograaf in het voertuig legt de rij- en rusttijden vast. Bij voertuigen van meer dan 3.500 kg is een digitale tachograaf verplicht.

Voor gebruik van de digitale tachograaf heeft u een bestuurderskaart nodig. Deze kunt u aanvragen bij Kiwa nadat u uw rijbewijs en code 95 heeft gehaald. De tachograaf registreert de rij- en rusttijden en deze worden opgeslagen op de bestuurderskaart.

Slimme tachograaf type 2 straks verplicht

Vanaf 21 augustus 2023 is de Smart Tachograaf Type 2 verplicht voor nieuw geregistreerde vrachtwagens. Een slimme tachograaf houdt automatisch de positie bij van het voertuig en registreert grensovergangen. Voor vrachtwagens die al geregistreerd zijn, is een slimme tachograaf vanaf 31 december 2024 verplicht. Voor voertuigen die al voorzien zijn van Smart Tachograaf type 1 is een Smart Tachograaf type 2 verplicht vanaf 19 augustus 2025.

7. Laat uw voertuig regelmatig keuren

U moet regelmatig een Algemene Periodieke Keuring (APK) laten doen bij een garage of keuringsstation met een RDW-erkenning. Ook voor aanhangwagens boven de 3.500 kg geldt de APK-plicht.

Gebruikt u een vrachtwagen met een laadklep? Ook deze moet u jaarlijks laten keuren. Dit gebeurt niet tijdens de APK maar bij een erkend keuringsstation.

8. Houd u aan de regels voor internationaal transport en chauffeurs

Rijdt u ook buiten Nederland? Dan krijgt u te maken met nieuwe regels voor internationaal transport. Deze regels beschermen chauffeurs en moeten de veiligheid in het verkeer verhogen.

De belangrijkste zijn:

 • Regels voor rij- en rusttijden
  • Chauffeurs mogen op kosten van de werkgever rusten bij een geschikte slaapplek voor hun wekelijkse rust.
  • Chauffeurs mogen minstens één keer per 4 weken terug naar huis
  • Vanaf 31 december 2024 moeten chauffeurs een overzicht kunnen laten zien met de rij- en rusttijden van de laatste 56 dagen.
 • Locatiebepaling met de tachograaf

  Sinds 2 februari 2022 moeten vrachtwagenchauffeurs met een tachograaf registreren dat ze over een landsgrens gaan.

 • Transport binnen een ander EU-land (cabotage)

  Haalt u een vracht op in een ander EU-land en levert u die ook af op een adres in datzelfde land? Dan is er sprake van cabotage. U mag maar een beperkt aantal cabotageritten doen, omdat u hiermee concurreert met vervoerders uit dat land. Een voertuig mag daarom 3 cabotageritten achter elkaar rijden. Daarna moet het voertuig het land weer uit. Na de laatste cabotagerit mag het voertuig 4 dagen geen cabotageritten meer rijden in dat land.

Deze content is geplaats door:

Contact:

CBR

Telefoonnummer(s):

Links:

Klantenservice CBR

https://www.cbr.nl/nl/service/nl/contact.htm

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/