Ondernemersklankbord

Stappenplan zakelijk elektrisch rijden

Wilt u de overstap maken naar een elektrisch vervoermiddel? Bekijk hier de belastingvoordelen en de subsidies.

Koopt u voor het eerst een auto van de zaak of is uw bedrijfsauto aan vervanging toe? In dit stappenplan ziet u waar u op moet letten als u elektrisch wilt gaan rijden. Lees ook welke belastingvoordelen en subsidies er zijn.

1. Kies of u elektrisch gaat rijden

Een aantal redenen om elektrisch te rijden zijn:

Vanaf 2025 binnensteden uitstootvrij

Minimaal 30 van de grootste gemeentes in Nederland krijgen vanaf 2025 een emissievrije zone in de binnenstad. Bestelauto’s en vrachtauto’s op benzine of diesel mogen dan niet meer in de binnenstad rijden. Lees in welke steden een emissievrije zone komt en hoe u zich hier op voor kunt bereiden op de website van Zero Emissie Stadslogistiek. Controleer hier ook de emissieklasse van uw voertuig op basis van uw kenteken.

2. Bepaal welk elektrisch vervoermiddel bij uw bedrijf past

Als u de stap maakt naar elektrisch vervoer, bedenk dan welk elektrisch vervoermiddel bij uw onderneming past en welke regels er gelden voor verschillende vervoermiddelen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een:

U kunt een elektrische auto kopen of leasen. Bedenk ook of u het vervoermiddel zakelijk of privé  koopt, of zakelijk of privé leaset.

3. Bekijk de (belasting)voordelen van een elektrische auto

Met een elektrische auto bespaart u niet alleen brandstof- en onderhoudskosten. U kunt ook profiteren van belastingvoordelen:

Lagere bijtelling voor elektrische auto’s

Heeft u een auto van de zaak en gebruikt u die voor meer dan 500 km per jaar privé? Dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de catalogusprijs waarover u inkomstenbelasting betaalt. In 2023 is de bijtelling voor elektrische auto’s nog lager dan voor benzine-auto’s. De gunstige  bijtelling wordt langzaam afgebouwd. In 2026 is de bijtelling voor elektrische auto's gelijk aan die van alle andere auto's. Bereken de bijtelling voor uw privégebruik.

4. Ga na of er subsidies voor elektrische auto's zijn

Er zijn subsidies voor de aankoop en lease van elektrische voertuigen:

5. Check of een laadpaal verplicht is op uw bedrijfsparkeerplaats

In sommige bedrijfssituaties is het verplicht om een laadpaal te hebben op uw parkeerplaats. Als u uw bedrijfspand verbouwt of een nieuw pand bouwt, moet u bij meer dan 10 parkeerplaatsen minimaal 1 laadpaal plaatsen. Heeft uw bedrijfspand meer dan 20 parkeerplaatsen? Vanaf 2025 moet u minimaal 1 laadpaal hebben.

Uw eigen oplaadpunt bij uw bedrijf

De Startgids 'Laden van elektrische auto's op de zaak' (pdf) helpt u bij de aanschaf van de juiste oplaadpaal voor uw elektrisch vervoer. Het is een stappenplan met aandacht voor bijvoorbeeld de oplaadsnelheid, het beheer, de kosten en fiscale regelingen en subsidies.

Heeft u een laadpaal nodig in de publieke ruimte? Bekijk hoe u een laadpaal aanvraagt.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://www.twitter.com/RVO_Nederland

Telefoonnummer(s):

088-042 42 42

Links:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

https://www.rvo.nl/contactformulier-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-rvonl-wssl?herkomst=http%3A//www.rvo.nl/over-ons/over-ons/wat-doet-rvonl/contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/