Ondernemersklankbord

Starten met een duurzame bedrijfsvoering

Een duurzame bedrijfsvoering levert vaak geld op. Bijvoorbeeld door duurzame energie. Lees wat u nog meer kunt doen.

Met een duurzame bedrijfsvoering kunt u geld besparen. Bijvoorbeeld door duurzame energie te gebruiken in plaats van gas of olie. U helpt zo ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien kan een duurzaam imago bijdragen aan het succes van uw bedrijf.

Wat is duurzaam ondernemen?

Bij duurzaam ondernemen gaat het om het evenwicht tussen de 3 p’s: people, planet, profit. Dit betekent dat u in uw bedrijfsvoering let op de gevolgen voor uw  werknemers, het milieu en de samenleving. Het is een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Vaak bespaart u geld met duurzame investeringen. Bijvoorbeeld door over te stappen op duurzame energie.

Bepaal wat u duurzaam wilt doen in uw bedrijf

Bedenk welke duurzame onderwerpen voor u belangrijk zijn:

Vervoer

Met duurzaam vervoer kunt u uw CO-uitstoot verkleinen. Denk aan elektrisch rijden, een fiets van de zaak of reizen met het ov. Of verminder het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer van uw medewerkers door thuiswerken te stimuleren.

Afval scheiden

U bent verplicht uw bedrijfsafval te scheiden. Bekijk met de Afvalwijzer voor bedrijven voor welk afval dit geldt. Beslis daarna of u nog extra afval wilt scheiden. Bijvoorbeeld om kosten te sparen of omdat u daarmee bijdraagt aan een beter milieu.

Gratis inzameling van uw verpakkingsafval

U kunt sinds 1 januari 2023 gratis uw plastic verpakkingen, drinkkartons en glas laten inzamelen via Afval Goed Geregeld. Wilt u meedoen? Vul uw gegevens in via het formulier op de website van Afval Goed Geregeld. U krijgt dan bericht als de nieuwe inschrijfronde voor de regeling open gaat.

Inkoop

Bij duurzaam inkopen let u naast prijs en kwaliteit ook op sociale aspecten en het milieu. Vooral als u producten koopt in het buitenland, is het goed om te kijken naar het productieproces.

Productie

Bij uw productie moet u zich houden aan milieuregels. Daarnaast kunt u zuiniger en slimmer omgaan met grondstoffen door circulair te ondernemen. In een circulaire economie bestaat geen afval en gebruiken we producten en grondstoffen steeds opnieuw. Het afval is de nieuwe grondstof. Heeft u ideeën over bijvoorbeeld het verminderen of hergebruiken van afval? Dan kunt u hulp krijgen van het Versnellingshuis Nederland circulair!.

HR

Bij duurzaam personeelsbeleid kunt u denken aan goede arbeidsomstandigheden en het voorkomen van ziekte. Of aan een gezonde werkplek. Bied bijvoorbeeld sportmogelijkheden en fruit aan.

Huisvesting

U kunt uw bedrijfspand verduurzamen door milieubewuste bouwmaterialen te gebruiken en energie te besparen. Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan bent u verplicht om maatregelen te nemen voor energiebesparing. Ook moet u daarover rapporteren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Warmtepomp vanaf 2026 verplicht bij vervanging cv-ketel

Hybride warmtepompen worden vanaf 2026 de minimumstandaard voor het verwarmen van winkels, kantoren, woningen en scholen. Dat betekent dat u bij de vervanging van uw cv-installatie moet overstappen op een duurzamer alternatief.

Kies voor duurzame energie

Met duurzame energie bent u minder afhankelijk van aardolie, aardgas en steenkool. Dat kan dat fors schelen in uw energiekosten. Duurzame energie is de verzamelnaam voor energie uit natuurlijke bronnen. Denk aan:

Deze bronnen leveren elektriciteit, biogas en warmte. Of een combinatie daarvan. Nederland wil ook de productie en het gebruik van duurzame waterstof verder ontwikkelen.

Adviestool MKB Klimaatwerk

Check met de Adviestool MKB Klimaatwerk wat u kunt doen om uw bedrijf te verduurzamen. U krijgt een aantal vragen over energiebesparing, vervoer en innovatie. Met uw antwoorden bepaalt de tool of u maatregelen moet nemen en welke subsidies u kunt krijgen om ze uit te voeren.

Financiële regelingen voor duurzame investeringen

De overheid stimuleert duurzaam ondernemen. Er zijn verschillende financiële en fiscale regelingen voor duurzame investeringen, zoals de:

Check de Subsidie- en financieringswijzer van RVO voor meer subsidies en regelingen.

Gebruik de Regeling Groenprojecten

U kunt groen sparen, groen beleggen of groen investeren met de Regeling Groenprojecten. Zo kunt u bijvoorbeeld goedkoop geld lenen voor projecten op het gebied van duurzaam bouwen, energiebesparing en duurzame mobiliteit.

Check hoe ver u bent met uw bedrijfsvoering

Structureel duurzaam ondernemen vraagt om veranderingen in uw bedrijfsvoering. Met de MVO start-scan ziet u hoe ver u bent met uw bedrijfsvoering. En welke stappen u nog meer op weg helpen naar een duurzame onderneming.

Sluit aan bij netwerken

  • Maak kennis met Social Enterprise NL. Dit netwerk brengt sociaal ondernemers samen en helpt met kennis, ondersteunende programma’s en het vinden van de juiste financieringsvorm.
  • Laat u inspireren op het Klimaatplein om klimaatneutraal te ondernemen. U vindt hier diverse online tools en handige tips.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://www.twitter.com/RVO_Nederland

Telefoonnummer(s):

088-042 42 42

Links:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

https://www.rvo.nl/contactformulier-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-rvonl-wssl?herkomst=http%3A//www.rvo.nl/over-ons/over-ons/wat-doet-rvonl/contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/