Ondernemersklankbord

Vanaf 2025 zero-emissiezone in veel steden

Heeft u bestel- of vrachtwagens op benzine of diesel? Vanaf 2025 mogen deze auto’s in veel binnensteden niet rijden.

Gebruikt u voor uw bedrijf een bestelauto of vrachtwagen op benzine of diesel? En levert u goederen aan klanten in een binnenstad? Vanaf 1 januari 2025 mogen bepaalde bedrijfsauto's de binnenstad niet meer in rijden. Dan geldt er mogelijk een zero-emissiezone (uitstootvrij gebied).

Wat is een zero-emissiezone?

Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden. Hiermee willen gemeenten de CO2-uitstoot in de steden verminderen. Dat gebied is een zero-emissiezone (ZE-zone). De omtrek van een ZE-zone is minstens het stadscentrum plus de omliggende wijken. U mag hier met uw bestel- of vrachtauto alleen in als deze geen schadelijke stoffen uitstoot. Zoals een auto op elektriciteit of waterstof.

Verschil met milieuzones

Een ZE-zone is niet hetzelfde als een milieuzone. Een milieuzone is een gebied waar bepaalde dieselvoertuigen niet in mogen. Een aantal steden hebben nu al een milieuzone. Controleer met de milieuzonecheck  of uw bestelauto of vrachtwagen de milieuzone in mag.

Check in welke steden er een zero-emissiezones komt

In ongeveer 30 tot 40 steden komen er zero-emissiezones. Wanneer de zero-emissiezone ingaat, verschilt per stad. Check dit op de website van uw gemeente. Bekijk welke steden al een zero-emissiezone hebben aangekondigd.

Welke bedrijfsauto’s mogen in een zero-emissiezone?

Of u een zero-emissiezone in mag, hangt af van de emissieklasse (uitstoot) van uw bedrijfsauto. Bedrijfsauto’s met een emissieklasse lager dan Euro 5 mogen vanaf 1 januari niet meer.

Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bestelauto’s en vrachtwagens in de ZE-zone uitstootvrij zijn.

Overgangsregeling

Voor sommige type bedrijfsauto’s is er een overgangsregeling. U mag hiermee tot een bepaalde datum nog wel een zero-emissiezone in. Dat geldt voor:

  • Bestelauto Euro 5: tot 1 januari 2027.
  • Bestelauto Euro 6: tot 1 januari 2028.
  • Vrachtwagen Euro 6 (bakwagen of laadwagen) die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud is: tot 1 januari 2030.
  • Vrachtwagen Euro 6 (trekker) die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud is: tot 1 januari 2030.

Stap over op een emissieloze bedrijfsauto

Is uw bedrijfsauto aan vervanging toe? Overweeg om over te stappen op een bestelauto of vrachtwagen op elektriciteit of waterstof. Dan bent u er zeker van dat uw bedrijfsauto straks een zero-emissiezone in mag. De levertijden zijn soms zeer lang. Houd hier rekening mee.

Vraag subsidie aan

De overheid biedt u hulp en geld om de kosten te verlagen bij het kopen van emissieloze bestelauto’s of vrachtwagens.

Bekijk deze subsidies:

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) 

Met de SEBA kunt u maximaal € 5.000 terugkrijgen voor de aankoop of het financial-leasen van een volledig emissieloze bedrijfsauto. Lees aan welke voorwaarden u moet voldoen voordat u de SEBA aanvraagt en voordat u een definitieve overeenkomst aangaat. U kunt de aanschafkosten ook melden voor het belastingvoordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZet)

Met de AanZet krijgt u een percentage vergoed als u een emissieloze vrachtwagen koopt of financial-leaset . Hoeveel procent u vergoed krijgt, hangt af van het type vrachtwagen en de grootte van uw bedrijf. Lees welke voorwaarden er zijn voordat u een definitieve overeenkomst aangaat. De subsidieronde opent naar verwachting begin april 2023. Ook voor deze voertuigen mag u de aanschaf melden bij de Milieu-investeringsaftrek.

Zorg voor laadpalen in de buurt

Voor een elektrische bedrijfsauto is een oplaadpunt onmisbaar. In sommige gevallen moet u zelfs minimaal 1 laadpaal op uw bedrijfsterrein hebben. Wilt u zelf een laadpaal bij uw bedrijf laten plaatsen? Via het platform laadpaalnodig.nl vraagt u in uw gemeente een laadpaal aan. Of kijk op de ANWB.nl of er openbare laadpalen in de buurt zijn.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://www.twitter.com/RVO_Nederland

Telefoonnummer(s):

088-042 42 42

Links:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

https://www.rvo.nl/contactformulier-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-rvonl-wssl?herkomst=http%3A//www.rvo.nl/over-ons/over-ons/wat-doet-rvonl/contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/