Ondernemersklankbord

Thuisquarantaine na reis uit zeer hoogrisicogebied (met oranje reisadvies)

Reist u vanuit een zeer hoogrisicogebied naar Nederland? Dan moet u verplicht in thuisquarantaine. Ook als u een vaccinatie heeft gehad. Lees hier meer.

Reist u vanuit een zeer hoogrisicogebied naar Nederland? Dan moet u verplicht in thuisquarantaine. Ook als u een vaccinatie heeft gehad. Lees hier meer.

Reist u vanuit een zeer hoogrisicogebied (met een oranje reisadvies) naar Nederland? Alleen als u volledig gevaccineerd bent, hoeft u niet in thuisquarantaine. Met een herstelbewijs of een testbewijs moet u wel verplicht in thuisquarantaine. Deze maatregel geldt voor alle vormen van vervoer: het vliegtuig, de trein, bus of auto. De quarantaineplicht is 1 van de maatregelen om het risico op verspreiding van het coronavirus en de komst van nieuwe virusmutaties tegen te gaan.

Reist u uit een gebied met een geel of groen reisadvies? Dan hoeft u niet in quarantaine.

Uitzonderingen quarantaineplicht

Voor sommige reizigers geldt de quarantaineplicht niet. Bijvoorbeeld als zij minder dan 12 uur in een zeer hoogrisicogebied (met oranje reisadvies) zijn geweest, een specifiek beroep uitoefenen of grenswerker zijn. Deze reizigers moeten wel een formulier quarantaineverklaring bij zich hebben. En soms moeten ze aantonen waarom de uitzondering op hen van toepassing is. Op Rijksoverheid.nl leest u wanneer u niet in thuisquarantaine hoeft.

Hoe weet u wat het reisadvies is?

Op de website Wijsopreis.nl vindt u het reisadvies per land en gebied. U kunt ook de Reisapp downloaden. Zo weet u onderweg of een reisadvies nog geldt of tussentijds is aangepast.

Let op: Landen of gebieden met een oranje kleurcode zijn hoogrisicolanden of -gebieden. De zeer hoogrisicolanden hebben ook een oranje kleurcode. De quarantaineplicht geldt voor landen met een zeer hoogrisicogebied.

Hoe reist u naar huis vanaf het vliegveld of station?

U reist met eigen vervoer naar uw huis. Heeft u geen eigen vervoer? Dan reist u bij voorkeur met de taxi naar huis of anders met het openbaar vervoer. U houdt zich onderweg aan de coronamaatregelen.

Hoe lang moet u in quarantaine?

U moet verplicht 10 dagen in quarantaine. Krijgt u na aankomst in Nederland klachten die passen bij corona? Maak dan zo snel mogelijk een testafspraak.

Heeft u na 5 dagen geen klachten die op corona lijken? Dan kunt u zich laten testen. Als de test negatief is, hoeft u niet langer in quarantaine. Heeft u geen negatieve test, dan kunt u zich na 5 dagen (op dag 10) weer laten testen.

Hoe maakt u een afspraak voor een coronatest?

U maakt een testafspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl. Bellen kan meteen. Een online afspraak kunt u niet eerder maken dan op dag 5.

Regels tijdens thuisquarantaine

  • Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn. U blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten.
  • Ontvang geen bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD).
  • Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de arts.
  • Laat anderen boodschappen doen.
  • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
  • Werk thuis. Werkt u in de zorg? Dan mag u alleen werken bij uitzondering en als u geen klachten heeft. Overleg dit altijd met de GGD of de bedrijfsarts.
  • Reis (na uw thuiskomst) niet met het openbaar vervoer of met een taxi.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Antwoord voor bedrijven

Telefoonnummer(s):

088 - 042 44 00

Links:

Bekijk alle contactopties

/vragen-over-wetten-en-regels/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/