Ondernemersklankbord

Zzp’er en de coronacrisis: wat kunt u doen?

Lees van welke regelingen, uitkeringen en tegemoetkomingen u als zzp’er gebruik kunt maken tijdens de coronacrisis

Het kabinet maakt meer geld beschikbaar om ondernemers te helpen nu nieuwe coronamaatregelen nodig zijn. Regelingen zoals de TVL, NOW en bijzonder uitstel van betaling belastingen komen terug. Het kan ook zijn dat u geld moet terugbetalen. Lees wat u in uw situatie kunt doen.

Kijk welke financiële steun u kunt krijgen

Sinds 19 december gelden er extra coronamaatregelen. Het kabinet heeft het steunpakket daarom opnieuw uitgebreid. Lees meer over het steunpakket

Breng uw financiële situatie in kaart

Zorg dat uw administratie actueel en bijgewerkt is. Kunt u uw rekeningen niet betalen? Welke inkomsten verwacht u de komende tijd nog? En welke uitgaven? Als u dit op een rij zet, heeft u inzicht in uw financiële situatie. Misschien kunt u afspraken maken met mensen die nog geld van u krijgen. Ook kunt u in gesprek met uw verhuurder voor mogelijke afspraken over de huur. Andersom kunt u kijken of de opdrachtgevers van wie u nog geld krijgt u eerder kunnen betalen.

Lees meer over hoe u uw rekeningen kunt blijven betalen op KVK.nl.

Volg de KVK Zwaar weer routewijzer

Maakt u zich zorgen of uw bedrijf wel kan blijven bestaan? Bekijk de KVK Zwaar weer routewijzer met adviezen over mogelijke vervolgstappen voor uw bedrijf.

Check of u in aanmerking komt voor een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

De TVL-regeling is verlengd tot en met eind maart 2022. U vraagt TVL aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

TVL 4e kwartaal 2021

Vanwege de lockdown is de grens voor uw minimale omzetverlies verlaagd van 30% naar 20%. Zo heeft u sneller recht op TVL. RVO vergelijkt hiervoor uw omzet met het 4 kwartaal van 2019 óf 1e kwartaal van 2020. U kunt nog tot 28 januari TVL aanvragen voor kwartaal 4 op RVO.nl.

TVL 1e kwartaal 2022

Voor het 1e kwartaal van 2022 geldt dat u minimaal 30% minder omzet moet hebben gehad. Wanneer u TVL voor het 1e kwartaal kunt aanvragen is nog niet bekend.

Vraag uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst

Het kabinet verlengt het bijzonder uitstel van betaling tot en met 31 januari 2022. Heeft u nooit eerder om bijzonder uitstel van betaling gevraagd of alle schulden al afgelost? Dan kunt u dit alsnog aanvragen

U moet vanaf 1 oktober 2022 uw belastingschuld afbetalen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan.

Vanaf 1 februari 2022 moet u weer aan uw belastingverplichtingen voldoen. Dat betekent dat u weer op tijd uw aanslagen moet betalen.

Meer tijd voor terugbetalen

Tozo-lening

Heeft u een Tozo-lening voor bedrijfskapitaal ontvangen? Door de aangescherpte maatregelen is het voor u misschien moeilijk om te beginnen met het aflossen. U hoeft daarom niet op 1 januari 2022 te beginnen met aflossen. Het kabinet verschuift die startdatum naar 1 juli 2022, voor alle leningen. U lost uw lening in 6 jaar af. Dit was eerst 5 jaar.

Lees meer over Tozo terugbetalen.

Bbz als alternatief voor Tozo

Heeft u financiële steun nodig? Dat kunt u ook gebruik maken van de Bbz. Deze regeling is tijdelijk vereenvoudigd. Ga naar krijgikbbz.nl.

U kunt uw schulden niet betalen

Als u tijdelijk uw schulden niet kunt betalen, kunt u bij de rechtbank surseance van betaling vragen. U vraagt daarmee uitstel van betaling voor 1,5 jaar om te voorkomen dat u failliet gaat. Lees meer over het aanvragen van surseance van betaling.

Kunt u uw schulden helemaal niet meer betalen? Maak dan gebruik van een schuldenregeling.

U wilt tijdelijk uw bedrijf pauzeren

Wilt u uw bedrijf tijdelijk stopzetten, omdat u ander werk doet? Bijvoorbeeld in loondienst? Dat kan. U hoeft dan niets te doen. Houd er wel rekening mee dat uw verplichtingen doorlopen. Zoals de btw-aangifte. Wilt u helemaal stoppen met uw bedrijf? Dan schrijft u zich uit bij KVK en rekent af met de Belastingdienst.

Lees meer over stoppen met uw eenmanszaak.

U kunt in loondienst gaan

U kunt (tijdelijk) een baan naast uw werk als zzp’er nemen. Via uw gemeente kunt u hulp krijgen bij ander werk zoeken, zoals coaching of leren in de praktijk. Zo kunt u de teruglopende inkomsten van uw bedrijf opvangen. Als u in loondienst gaat, moet u op een aantal zaken letten. Zoals loonheffingen en inkomstenbelasting.

Lees meer over de aandachtspunten als u in loondienst gaat op KVK.nl.

U wilt uw bedrijf stoppen en u verliest uw inkomen

Gaat het al langer slecht met uw onderneming? En denkt u dat het verstandiger is om te stoppen? Dan kunt u gebruik maken van de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). U kunt hiermee maximaal 12 maanden een uitkering krijgen voor uw levensonderhoud, terwijl u stopt met uw bedrijf.

Bijstand aanvragen

Lees over de voorwaarden om Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aan te vragen voor bedrijfsbeëindiging. Enkele voorwaarden zijn versoepeld. Zo geldt er tot en met maart 2022 geen vermogenstoets. En kunt u deze regeling met terugwerkende kracht aanvragen. U vraagt de Bbz aan bij de Sociale Dienst van uw gemeente. 

U dreigt failliet te gaan

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Bekijk welke opties u nog meer heeft

In deze tijd ontstaan er veel initiatieven om ondernemers te helpen de coronacrisis door te komen. Check bij uw gemeente en provincie welke mogelijkheden er zijn.

Naast overheden zijn er ook andere organisaties met hulpregelingen. Bijvoorbeeld voor zzp’ers in de zorg via de zorgverzekeraars of zorgkantoren. Informeer daarom ook bij uw branchevereniging voor actuele regelingen. Houd er rekening mee dat u door de regelingen misschien geen recht meer heeft op overheidsregelingen. Bijvoorbeeld omdat de steun meetelt als omzet.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

KVK Coronaloket

https://www.kvk.nl/corona/

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl

Forums: