Ondernemersklankbord

Economische missie halfgeleiderindustrie naar Phoenix en Silicon Valley

Bewindslieden 

Minister-president Mark Rutte en de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Micky Adriaansens, hebben het voornemen om deels bij de missie aan te sluiten. De voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Ingrid Thijssen, treedt op als zakelijk missieleider.

Samenwerking Nederland en de Verenigde Staten 

Nederland en de Verenigde Staten zijn wereldmarktleiders in de halfgeleiderindustrie. Beide landen investeren in de ontwikkeling van deze ver ontwikkelde technieken en het ecosysteem daaromheen.

Tijdens deze missie onderzoeken wij de mogelijkheden voor verdere samenwerking op het gebied van handel, investeringen en innovatie. Dit geeft u de kans om interessante contacten te leggen voor uw organisatie. 

Voor wie? 

De missie is interessant voor start-ups, scale-ups, mkb, multinationals en kennisinstellingen die actief zijn in de halfgeleiderindustrie, in het bijzonder op de volgende terreinen:

 • apparatuur en productie van halfgeleiders (zoals frontend, backend, verpakken en testen);
 • chip-ontwerp; 
 • productieketen (of 'supply chain');
 • Research & Development.

Deelname staat alleen open voor Nederlandse organisaties die passen binnen de opzet en inhoudelijke focus van deze economische missie. Aanmelding en de automatische ontvangstbevestiging betekenen daarom niet dat u automatisch toegelaten bent tot de economische missie.

Aan deze missie kunnen een beperkt aantal organisaties deelnemen. Als er meer belangstelling is dan dat er plaatsen zijn, gaan wij selecteren.

Wij moedigen vooral vrouwelijke ondernemers aan om deel te nemen. 

Waarom deelnemen? 

Door deel te nemen aan deze Economische missie halfgeleiderindustrie naar Phoenix en Silicon Valley: 

 • krijgt u toegang tot het innovatie ecosysteem van Phoenix en Silicon Valley. Wij bezoeken grote Amerikaanse bedrijven als Microsoft, NVIDIA, Stanford University, Intel, Applied Materials, Arizona State University, SEMI en Advanced Micro Devices (AMD). 
 • kunt u in contact komen met belangrijke Amerikaanse organisaties, partners, bedrijven en mogelijke klanten, in het bijzijn van de minister-president en de minister van EZK.
 • krijgt u de mogelijkheid om samenwerkingsovereenkomsten of contracten te ondertekenen in het bijzijn van de minister-president en de minister van EZK. 
 • krijgt u inzicht in de zakelijke kansen op de Amerikaanse markt, vooral in de halfgeleiderindustrie. 
 • kunt u kennisdelen en samenwerken met deelnemers binnen (en buiten) de delegatie. 

Een aantal programmaonderdelen valt samen met een Vlaamse halfgeleidermissie die tegelijkertijd plaatsvindt.

Kansen in de Verenigde Staten voor Nederlandse bedrijven

Phoenix investeert veel in de lokale halfgeleiderindustrie, met tientallen miljarden aan investeringen in nieuwe fabrieken van onder andere Intel en TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited). 

Ook Nederlandse bedrijven als ASMI, NXP Semiconductors (voormalige halfgeleiderdivisie van Philips) en ASML, investeren veel in Phoenix. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om daar zaken te doen. 

Ook in Silicon Valley zijn er veel kansen voor Nederlandse bedrijven. Belangrijke bedrijven als NVIDIA, Microsoft, Advanced Micro Devices (AMD) en Google zorgen voor de enorme innovatiekracht van de halfgeleiderindustrie in de Valley. 

Programma

Deze economische missie vindt plaats van 3 tot 8 december 2023 in Phoenix en San Francisco. Het missieprogramma bestaat uit algemene, en uit meer specifieke onderdelen.

Brancheorganisaties als High Tech NL bereiden de bedrijfsbezoeken voor, zoals aan bedrijven in (geïntegreerde) fotonicatechnieken en in productie op chipontwerp en verpakking. Research & Development en gezamenlijke innovatie staan hierbij centraal. 

Sommige programmaonderdelen kunnen op hetzelfde moment plaatsvinden. In dat geval vragen wij deelnemers om van tevoren een keuze te maken.

Deelname en kosten

Interesse aangeven en aanmelden

Geef uw interesse aan voor de missie naar Phoenix en Silicon Valley. Dat kan tot uiterlijk 1 september 2023.

Alleen nadat u tijdig uw interesse heeft aangegeven, ontvangt u van ons een definitieve aanmeldlink. De capaciteit is beperkt. 

Kosten

Deelname aan deze missie kost € 950 per organisatie.

Organisatie 

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het consulaat-generaal in San Francisco, de Nederlandse ambassade in Washington, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en private partner High Tech NL, hebben samen het missieprogramma uitgewerkt.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze missie? Neem dan contact op met:

Ka Keung Leung, Project Manager bij RVO,  E: ka.leung@rvo.nl

Sandra Pompe, Project Manager bij RVO, T: +31 (0)6-11525837 E: sandra.pompe@rvo.nl

 • Uiterste aanmelddatum: 1 september 2023
 • Kosten: € 950 per organisatie

Locaties:

Phoenix
-