Ondernemersklankbord

Hoe houd je grip op je schulden?

vijfstappenplan voor grip op schulden

Het vijfstappenplan

Veel ondernemers hebben het zwaar. De coronacrisis of  de gevolgen van de oorlog in Oekraïne is ze niet in de koude kleren gaan zitten. De problemen dreigen nog groter te worden, nu personeelstekorten groter zijn dan ooit, prijzen van grondstoffen nog steeds stijgen en coronasteun  terugbetaald moet worden. Geldt dit ook voor jouw bedrijf? Kijk hoe je grip houdt op je schulden met onderstaande routekaart. 5 tips voor jou als ondernemer!

#1 Herken en erken signalen

Herken en erken signalen in je bedrijf die wijzen op financiële problemen. Denk aan facturen die je niet meer op tijd kunt betalen, blauwe enveloppen die je niet meer direct openmaakt of het overschrijden van het maximumkrediet van je zakelijke rekening. Vaak gaan die problemen gepaard met emotionele signalen, zoals een slechte nachtrust, veelvuldige irritaties en mensen in je omgeving die hun zorgen over je uiten. Blijf niet nodeloos met al je zorgen rondlopen. Geef je emoties de ruimte en deel je zorgen. Dat kan bij familie, vrienden en eigen medewerkers, en bij professionals zoals de huisarts en diverse hulpinstanties.

#2 Breng je schulden in kaart

Voor meer rust en om te werken aan een oplossing, is het belangrijk een overzicht te maken van je schulden en financiën. Denk aan een lijst van leningen die je hebt lopen, een lijst van aflossingsverplichtingen en een lijst van de belastingen die je nog moet betalen. Vergeet ook niet de verplichtingen voor het terugbetalen van coronasteun in kaart te brengen. Lukt het je niet alleen, vraag dan een boekhouder, accountant of de gemeente waarin je woont om hierbij te helpen.

Op basis van het overzicht kun je een liquiditeitsbegroting maken; een planning waarin staat welke betalingen je moet doen en wanneer en van wie je geld krijgt. Zo krijg je goed inzicht in al je financiën.

Hoe houd je grip op je schulden?

Hoe houd je grip op je schulden?

#3 Bekijk welke oplossingen er zijn

Wat je kunt doen om je schulden aan te pakken, hangt af van de rechtsvorm van je bedrijf en de hoogte van de schuld. De rechtsvorm die je hebt, bepaalt ook hoe de aansprakelijkheid voor schulden is geregeld. Soms kun je zelf je schulden oplossen door bijvoorbeeld een lening aan te gaan bij familie, een betaalde baan te nemen of betalingsuitstel aan te vragen.

Let bij aansprakelijkheid op dat soms een samenloop kan ontstaan waardoor je zowel privé als zakelijk aansprakelijk bent.

Op de KVK-website vind je per rechtsvorm informatie over wat je kunt doen om van je schulden af te komen.

#4 Gebruik hulp van organisaties

Je schulden aflossen hoef je niet alleen te doen. Misschien krijg je al hulp van mensen om je heen. Weet ook dat er professionals voor je klaar staan. Het KVK Adviesteam wijst je graag de weg. KVK werkt samen met organisaties en partijen die zich inzetten voor ondernemend Nederland, waaronder Ondernemersklankbord. Een KVK-adviseur biedt je een luisterend oor, geeft antwoord op je vragen, denkt met je mee en verwijst je waar nodig door naar de organisatie die jou het beste verder kan helpen.

#5 Blijf uit de schulden

Als het gelukt is je schulden af te lossen, is de nieuwe uitdaging om uit de schulden te blijven. Op verschillende manieren kun je voorkomen dat je weer in de oude situatie terechtkomt. Ten eerste is het belangrijk dat je overzicht houdt van je inkomsten en uitgaven. Dit kan bijvoorbeeld met een online boekhoudprogramma. Ook is het verstandig te zorgen voor financiële ruimte voor onverwachte tegenslagen. En denk eens na hoe je je inkomsten kunt verhogen. Bijvoorbeeld door een nieuw product of nieuwe dienst aan te bieden of een ander verdienmodel te kiezen.

Wil je meer weten?

OKB helpt ondernemers vooruit en biedt ondersteuning aan ondernemers uit midden- en kleinbedrijf. Van starters tot bestaande bedrijven die vastlopen of willen groeien. Het klankbordtraject biedt 6 maanden lang persoonlijke begeleiding van een ervaren OKB-adviseur. Deze kan jou ook helpen bij het formuleren van concrete doelen. Nu dit jaar kosteloos voor ondernemers. Vraag nu je klankbordtraject aan.

Of bel met de ervaren adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij denken met je mee over vervolgstappen voor je bedrijf. Hoe je schulden kunt oplossen of uit een omzetdip komt. Zij geven advies en verwijzen door naar organisaties uit het KVK-netwerk. Bel: 0800 21 17.

 

 

Leestip: lees ook de ondernemerstips van Ted van Groningen