Ondernemersklankbord

Je bedrijf financieren

Hier moet je aan denken bij het aanvragen van een lening bij de bank
Als je een eigen bedrijf gaat beginnen, loop je tegen allerlei obstakels aan. Eén daarvan is het financiële plaatje. Want wie gaat jouw bedrijf financieren? Een lening bij de bank krijg je niet zomaar. Waar moet je aan denken bij het aanvragen van een zakelijke lening? Dat lees je in dit artikel. Meer hulp nodig? OKB helpt ondernemend Nederland vooruit en kan je adviseren bij het afsluiten van een lening bij de bank.

Begin met een ondernemingsplan
Als je een bedrijf begint, maak je allereerst een ondernemingsplan. Hierin beschrijf je jezelf en het idee voor jouw bedrijf, het doel, je klanten en concurrenten, maar ook eventuele uitdagingen waar je mee te maken kan krijgen. Eén van die uitdagingen kunnen de financiën zijn. Want hoe haalbaar zijn jouw plannen op financieel vlak? Dit staat allemaal in het financiële plan, dat onderdeel is van het ondernemingsplan. Binnen het klankbordtraject van OKB word je begeleid op financieel gebied.

Maak een financieel plan
Je plan kan nog zo goed zijn, zonder geld kun je geen bedrijf beginnen. Een financieel plan is onderdeel van het ondernemingsplan. Hierin staat alles over de kosten die je verwacht te hebben. Vaak zijn er starterskosten, hierbij kun je denken aan kosten voor een website of voor apparatuur. Daarnaast zijn er kosten voor bijvoorbeeld onderhoud of het volgen van cursussen. In het financiële plan neem je ook je verwachte opbrengsten op. Je maakt hier een schatting van hoeveel producten of diensten je zal gaan verkopen en wat deze zullen opbrengen. Dit alles bij elkaar, geeft een beeld van hoeveel geld je nodig hebt – en dus eventueel zal moeten lenen – voor een goede start van je bedrijf. Tot slot vermeld je in het financiële plan wanneer je denkt de lening te kunnen terugbetalen én vanaf welk moment je winst verwacht te maken.

Waar leen je geld voor je bedrijf?
Je kunt op verschillende manieren aan geld komen voor je bedrijf. Misschien is er eigen vermogen, misschien moet je (een deel) lenen. Je kunt onder andere geld lenen bij familie of vrienden, via crowdfunding maar je kunt natuurlijk ook een lening afsluiten bij een bank. Hoe gaat dat in zijn werk?

Soorten leningen bij de bank
Op basis van je ondernemingsplan inclusief het financiële plan, kun je erachter komen of je een lening zal moeten afsluiten bij de bank. Er bestaan 4 soorten leningen die je kunt afsluiten bij de bank.

-Banklening – Je leent geld van de bank en betaalt dit terug in termijnen die vooraf zijn afgesproken. Ook betaal je rente.
-Bankgarantie – De bank stelt zich garant voor jouw financiële verplichtingen. Als jij het laat afweten, zorgt de bank ervoor dat jouw zakenpartner alsnog het verschuldigde bedrag krijgt.
-Zakelijke hypotheek – Deze lening is ideaal wanneer je een bedrijfspand gaat kopen of verbouwen. Je betaalt hierbij elke maand aflossing én rente.
-Kredietverzekering – Deze optie zorgt ervoor dat jij altijd betaald wordt. Ook als jouw klant failliet gaat bijvoorbeeld.

5 tips bij het aanvragen van een lening bij de bank
Een lening krijg je niet zomaar. Je moet aan allerlei voorwaarden voldoen. Bereid je dus goed voor!

-Zorg voor een compleet en helder ondernemingsplan.
-Zorg voor een goed financieel plan waarin ook de inbreng van eigen vermogen is meegenomen. De bank vereist een eigen inbreng van minimaal 20%. In sommige branches is dat percentage hoger.
-Zorg ervoor dat je jezelf goed presenteert. De bank wil namelijk graag weten wie jij bent. Laat zien waar je voor staat. Je bent bijvoorbeeld professioneel, betrouwbaar, hebt veel kennis, etcetera.
-Beschrijf hoe en wanneer jij denkt de lening (aflossing en rente) terug te betalen.
-Vergelijk de werkwijze van verschillende banken! Elke bank werkt nét op een andere manier.

Hulp nodig bij het aanvragen van een lening bij de bank? De adviseurs van OKB kunnen je vooruit helpen!