Wisseling van de wacht bij OKB: Vertrekkend directeur Frank van Santen en opvolger Hans Klein Swormink over hun visie en ambities

Na jaren van toewijding neemt Frank van Santen afscheid als directeur van Stichting Ondernemersklankbord (OKB). Zijn opvolger, Hans Klein Swormink, brengt een schat aan ervaring mee en staat klaar om het werk voort te zetten en verder uit te bouwen. In dit interview blikt Frank terug en maken we kennis met Hans. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen en ambities voor de komende jaren? Lees hier hun inzichten en verwachtingen.
Frank, eind deze maand vertrek jij bij OKB en ga je met pensioen. Wat was voor jou het meest bijzondere moment bij OKB?
Het meest bijzonder moment beleefde ik kort na mijn aantreden bij OKB, ruim 12 jaar geleden. Het toenmalige bestuur had net aan alle 300 vrijwilligers aangekondigd te stoppen met OKB vanwege financiële tekorten en een ontbrekende toekomstvisie. Als nieuwkomer verbaasde mij dit enorm want na veel gesprekken met toegewijde OKB’ers concludeerde ik dat OKB wel degelijk bestaansrecht had om als vrijwilligersorganisatie nog jarenlang heel veel ondernemers te helpen met al hun ondernemersvragen. Het trekken van deze conclusie is voor mij het meest bijzondere moment geweest omdat het de basis heeft gelegd voor de wederopbouw van OKB. Zonder dit bijzondere moment had OKB wellicht nu niet meer bestaan.
Op welke ontwikkelingen binnen OKB ben je het meest trots?
Ik ben het meest trots op onze 300 toegewijde adviseurs, die zich als vrijwilliger met passie inzetten om jaarlijks duizenden ondernemers in heel Nederland te ondersteunen met een klankbordtraject. Zij vormen het kloppend hart van OKB. Daarnaast vervult ons loyale en betrokken bestuur met een heldere kijk op strategie en beleid een onmisbare rol. En ‘last but not least’ ben ik enorm trots op ons zeer gedreven en vrolijke ‘lean en mean’ team in de Malietoren, dat met professionaliteit alle backoffice werkzaamheden uitvoert en de 16 regionale teams optimaal faciliteert.
Wat ga je het meest missen aan deze organisatie en het team?
Wat ik het meest zal missen is de positieve energie die OKB mij elke dag weer geeft. Ik ben een mensenmens en geniet ervan om samen met anderen mooie dingen te bereiken. Met de fijne mensen om mij heen is dat bij OKB meer dan gelukt, waardoor ik bijna altijd fluitend van en naar mijn werk ben gegaan.
Welke lessen of adviezen wil je meegeven aan je opvolger?
OKB is geen bedrijf maar een vrijwilligersorganisatie. Het omgaan met vrijwilligers vergt een hele andere aanpak dan het omgaan met werknemers. Geduld hebben en het creëren van draagvlak zijn binnen een vrijwilligersorganisatie essentieel. Als je daar goed mee omgaat en je zorgt voor een goede sfeer, zowel in het land als op kantoor in de Malietoren, dan staat Hans aan de vooravond van een prachtige en waardevolle periode in zijn carrière.
Wat zijn je plannen voor de toekomst na je vertrek?
Stilzitten is niets voor mij en een klusser ben ik evenmin, dus ga ik op zoek naar nieuwe uitdagingen buitenshuis. Ik heb het geluk om uit verschillende mogelijkheden te kunnen kiezen. Een van de opties is parttime lesgeven op een middelbare school, omdat ik het heerlijk vind om kennis over te dragen en dan vooral op het gebeid van economie en ondernemerschap.
Hans, wat heb je hiervoor gedaan en wat motiveerde je om deze rol bij OKB op je te nemen?
Ik werkte eerder bij de Kamer van Koophandel Nederland in verschillende rollen, vooral gericht op ondernemers in zwaar weer, financiering en bedrijfsbeëindiging. De laatste anderhalf jaar hield ik me bezig met data-analyse en dienstverlening aan ondernemers. Mijn overstap naar OKB voelde logisch, omdat ik het netwerk al goed ken en in de coronaperiode intensief samenwerkte met ondernemers in moeilijkheden via het programma ‘Emotie & Perspectief’. Die samenwerking verliep geweldig en ik zag hoe waardevol OKB kan zijn voor ondernemers in Nederland. Het voelde als een perfecte match.
Eerste indrukken van OKB
Wat is je eerste indruk van de organisatie, de adviseurs en het team?
Ik heb vijf belangrijke kernpunten meegekregen, en de eerste daarvan is sfeer. Een goede sfeer is essentieel voor het succes van Ondernemersklankbord. Met 300 vrijwillige adviseurs is het belangrijk dat we onderling goed functioneren en elkaar motiveren. Als adviseurs het gevoel hebben dat hun inzet niet wordt gewaardeerd, haken ze af. We moeten er samen voor zorgen dat OKB een sterke en hechte organisatie blijft.
Ambities en speerpunten
Wat zijn jouw belangrijkste ambities en speerpunten voor de komende tijd?
Mijn focus ligt op vijf speerpunten. Allereerst een gezonde en stabiele organisatie, zowel financieel als operationeel. We hebben tot en met 2026 subsidie van Economische Zaken, maar we moeten ook verder kijken naar de jaren daarna. Daarnaast draait het om een goede samenwerking, zowel intern – binnen de organisatie en de regio’s – als extern met partners. OKB is van grote waarde voor ondernemers in Nederland en het is belangrijk dat we die positie blijven versterken.
Hoe wil je voortbouwen op het werk van je voorganger?
Ik ken Frank al jaren en we zijn goed op elkaar ingespeeld. Hij is een inspirerende voorganger en ik hoop zijn werk voort te zetten en verder uit te bouwen. Ik zit nu in een inwerkperiode en kijk ernaar uit om samen met het team aan de slag te gaan.
Hans als persoon en leider
Wat moeten we over jou weten, zowel zakelijk als persoonlijk?
Ik functioneer het best in een positieve en gestructureerde omgeving. Ik houd ervan om vooruit te kijken en te plannen. Zonder duidelijk leiderschap functioneert een organisatie niet, maar ik geloof in ondersteunend leiderschap: samen met professionals bouwen aan een sterke organisatie. En persoonlijk? Vraag me vooral het hemd van het lijf, ik ben een open boek!