Ondernemersklankbord

De reis van je potentiële klant: Van interesse tot aankoop

Customer journey

Het see-think-do-care model

Wat wil jouw klant nu echt? Deze vraag lijkt eenvoudig, maar veel ondernemers kijken vaak naar wat ze omzetten, en vergeten de volledige klantreis die hun klanten maken. Gelukkig is er een oplossing, misschien heb je er wel eens over gehoord: het see, think, do, care-model. Dit model helpt ondernemers in te spelen op de behoeften van klanten in elke fase van hun reis. In deze blog ontdek je hoe het model werkt en hoe je het kunt toepassen om een betere klantrelatie te krijgen en meer omzet te genereren.

 

De opbouw van het see, think, do, care-model

Het STDC-model is een trechter (funnel) die de verschillende fases van de klantreis in kaart brengt:

See
De klant is zich bewust van jouw merk, maar heeft nog geen koopintentie. In deze fase draait alles om merkbekendheid en het inspireren van je doelgroep.

Think
De klant overweegt een aankoop en begint opties te vergelijken. Hier richt je je op het verstrekken van relevante informatie om de klant te helpen een keuze te maken.

Do
De klant is klaar om een aankoop te doen. Het doel is nu om de koopbeslissing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Care
Na de aankoop is het belangrijk om de klant te behouden en te blijven ondersteunen. Loyale klanten zorgen voor herhaalaankopen en mond-tot-mondreclame.

‘Dit model richt zich niet alleen op de verkoop, maar op de gehele klantbeleving’

De see-fase: Het begin van de klantreis

In de see-fase gaat het om de bekendheid van jouw merk.  Je doelgroep is nog niet actief op zoek naar een aankoop/dienst, maar is wel geïnteresseerd in informatie over een specifiek onderwerp. Hier gaat het om het creëren van interesse door te inspireren en vertrouwen op te bouwen. Denk aan kanalen zoals sociale media, en SEO-geoptimaliseerde content voor oriënterende bezoekers.

Goede marketingactiviteiten voor deze fase zijn: vertoningen op social media (advertenties of promoten van bepaalde posts), websitebezoek verhogen, werken aan de naamsbekendheid. Het doel is om een langdurige relatie met je doelgroep op te bouwen, zonder meteen op conversies te focussen.

Customer journey

see think do care model

De think-fase: actieve overweging

De think-fase is de overwegingsfase. De klant is hierbij gerichter op zoek naar een invulling van een specifieke behoefte in vorm van een product of dienst. Dit is het moment om informatieve content aan te bieden die inspeelt op hun behoeften. De marketing inzet kan erop gericht zijn dat een klant zich inschrijft voor een nieuwsbrief of ervoor kiest om een e-book te downloaden. In deze wens kan voorzien worden met behulp van onder andere een remarketing campagne via social media of de zoekmachine, de inzet van Google Ads of zoekmachine optimalisatie.

De do-fase: actie!

In de do-fase is de klant klaar om een aankoop te doen of een dienst af te nemen. Hier draait alles om de gebruikservaring zo goed mogelijk te maken en eventuele obstakels weg te nemen.  In dat geval is de inzet van Google Ads of zoekmachine optimalisatie met de “do-zoekwoorden” van groot belang. Ook remarketing op social media kanalen werkt hierbij zeer effectief. Het is belangrijk om de klant direct naar de juiste informatie te leiden om zo snel mogelijk tot conversie over te gaan.

Het doel is om de koopbeslissing zo soepel mogelijk te laten verlopen en klanten zonder frictie door het aankoopproces te leiden.

De care-fase: behoud van klanten

Na de conversie begint de care-fase, waarin je je richt op klantbehoud en het verhogen van de Customer Lifetime Value (CLV). Loyale klanten doen vaker herhaalaankopen en zijn waardevol voor positieve mond-tot-mondreclame. Denk aan het inzetten van e-mailmarketing, loyaliteitsprogramma’s, en het stimuleren van reviews.

Aan de slag met het STDC-model

Het see, think, do, care-model geeft je een kijk op de klantreis, waarbij je de klant in elke fase bedient met de juiste content en marketingkanalen. Persona’s en customer journey mapping helpen je om de specifieke behoeften van je doelgroep in kaart te brengen en de juiste boodschap op het juiste moment te communiceren.

Door een verschuiving van directe conversies naar een meer klantgerichte aanpak, bouw je een sterkere klantrelatie op die op de lange termijn resulteert in hogere omzet en meer loyaliteit.

4 tips om van je klanten ambassadeurs te maken

Leestip! 4 tips om van je klanten ambassadeurs te maken