Ondernemersklankbord

Waar moet je als ondernemer op letten bij de belastingen dit jaar?

Waar moet je als ondernemer op letten bij de belastingen dit jaar?

Tips van OKB-adviseur Wilbert Herbers

OKB-adviseur Wilbert Herbers is een expert in belastingadvies. Na een carrière bij een accountantskantoor en de Belastingdienst en het runnen van een eigen adviesbureau, begeleidt hij sinds 2017 ondernemers vanuit het Ondernemersklankbord. Met drie collega’s geeft hij in de regio Rijnland advies aan ondernemers die schulden hebben. Nu ondernemers rond deze tijd post krijgen van de Belastingdienst over onder meer de aangifte inkomstenbelasting en coronasteun, geeft hij graag een aantal nuttige tips.

 

Tip 1: Wacht niet te lang met de aangifte inkomstenbelasting.

Veel ondernemers vragen uitstel aan voor de aangifte, wat betekent dat ze vier maanden uitstel krijgen tot 1 september 2022, of langer als ze daar een goede reden voor hebben. Dat is echter niet altijd verstandig. Heb je het door de coronacrisis of om andere redenen financieel moeilijk, dan is de aangifte uitstellen geen goed idee. Het is in dat geval belangrijk zo snel mogelijk inzicht te hebben in alle financiën en kosten die er nog aankomen. Zeker als je ook schulden hebt, is zo’n overzicht essentieel. Wacht je met de aangifte, dan leidt dat vaak tot schrik op het moment dat je van de Belastingdienst alsnog de aanslag krijgt.

Dring bij de Belastingdienst aan om zo snel mogelijk de aangifte inkomstenbelasting 2021 te laten regelen. Als blijkt dat er door de coronacrisis sterk wisselende inkomsten zijn over de afgelopen jaren, kan middeling over drie jaar wellicht een verlichting geven van de totaal te betalen belasting. Zijn er een of meerdere verliesjaren dan kan dit verrekend worden met positieve jaren tot drie jaar terug of negen jaar vooruit.

Tip 2: Heb je vanwege de coronacrisis bijzonder uitstel van belastingbetaling gekregen, laat je dan adviseren over de betalingsregeling.

Als je uitstel van belastingbetaling kreeg, ontvang je dit voorjaar van de Belastingdienst een brief met een overzicht van de schulden en informatie over de betalingsregeling. In de brief staat dat je vanaf 1 oktober in zestig termijnen gedurende vijf jaar de schulden moet afbetalen. Dit kunnen ook schulden zijn die al voor de coronacrisis openstonden. Het is verstandig je over de terugbetaling door een deskundige te laten adviseren. Zo vergeten sommige ondernemers bijvoorbeeld dat ze ook nog veel lopende verplichtingen hebben, die allemaal betaald moeten worden. En mogelijk heb je ook nog schulden elders, bij bijvoorbeeld leveranciers of de verhuurder van je bedrijfspand. Schulden kunnen zich op die manier ophopen, wat veel stress met zich meebrengt.

Vergeet daarnaast niet dat je de belastingaanslagen die vanaf 1 april nieuw binnenkomen, gewoon weer moet betalen.

Tip 3: Lukt het je niet de belastingschuld bijzonder uitstel vanaf 1 oktober terug te betalen? Kom dan zo snel mogelijk in actie om je problemen op te lossen.

Schuif de betalingsproblemen niet voor je uit, maar maak een liquiditeitsbegroting om te zien hoe je onderneming er financieel voor staat. Maak inzichtelijk wat je vaste lasten zijn en zorg dat je een reservepotje maakt voor het aflossen van de schulden. Een nauwkeurig schuldenoverzicht is ook belangrijk. Neem daarin niet alleen de belastingschulden op, maar alle schulden. En heb je ook privé schulden, neem die dan op in een apart overzicht. Je krijgt zo grip op je financiële situatie. En je wordt je bewust dat investeringen in de onderneming of privé in bijvoorbeeld een vakantie of nieuwe auto, nu waarschijnlijk niet verstandig zijn.

Een lichtpuntje: Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, heeft onlangs aangekondigd dat ondernemers die meer tijd nodig hebben voor de terugbetaling van de belasting, daar ook meer tijd voor gaan krijgen, op voorwaarde dat hun onderneming levensvatbaar is. Dit betekent dan dat de terugbetaling niet binnen de nu vastgestelde periode van vijf jaar hoeft plaats te vinden. Hoeveel extra tijd deze ondernemers krijgen, is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Wil je meer informatie?

Voor algemene vragen over belastingen kun je terecht bij de Kamer van Koophandel. Voor specifieke vragen verwijzen zij je door naar het Ondernemersklankbord. Bijvoorbeeld bij begeleiding van je schuldproblemen of als je wilt weten of je onderneming nog levensvatbaar is. Gespecialiseerde OKB-adviseurs kunnen je goed helpen en de levensvatbaarheid snel voor je inzichtelijk maken.

Vind een adviseur in jouw regio