Ondernemersklankbord

5 tips voor een groene(re) onderneming

Zo verduurzaam je jouw bedrijf Als je nadenkt over de toekomst, kun je niet om het onderwerp duurzaamheid heen. De groeiende interesse in klimaatverandering, veiligheid en gezondheid voor mens, dier en planeet, zorgt ervoor dat je ook als ondernemer bewust met dit onderwerp bezig moet zijn. Wij geven je 5 handige en haalbare tips over hoe je je bedrijf verduurzaamt.

Zo verduurzaam je jouw bedrijf

Als je nadenkt over de toekomst, kun je niet om het onderwerp duurzaamheid heen. De groeiende interesse in klimaatverandering, veiligheid en gezondheid voor mens, dier en planeet, zorgt ervoor dat je ook als ondernemer bewust met dit onderwerp bezig moet zijn. Wij geven je 5 handige en haalbare tips over hoe je je bedrijf verduurzaamt.

 

Wanneer is jouw bedrijf duurzaam?

Om je bedrijf te verduurzamen moet er een balans ontstaan tussen economische groei enerzijds én bescherming van het milieu anderzijds.  Het verkrijgen van een duurzaamheidskeurmerk is een goede stap in het ‘vergroenen’ van je bedrijf. Hiermee toon je aan dat het productieproces eerlijk is en de impact op mens, milieu en maatschappij wordt geminimaliseerd. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, helpen onderstaande stappen je op weg.

“Om je bedrijf te verduurzamen moet er een balans ontstaan tussen economische groei enerzijds én bescherming van het milieu anderzijds.”

Stappenplan naar een duurzamere onderneming

Hier vind je 5 stappen om jouw onderneming groener en duurzamer te maken.

1. Neem je huidige bedrijfsvoering onder de loep. Wat gaat er al goed op duurzaam vlak en wat kan er beter? Denk aan je kantoorruimte, vervoer, inkoop, productieproces etc. Op de website van MVO Nederland kun je een scan doen om te ontdekken hoe groen jouw bedrijf is.

2. Stel concrete duurzame doelen voor de toekomst. Ga voor doelen die haalbaar zijn en bedenk ook hoe je deze doelen stapsgewijs kunt behalen. Maak keuzes en bedenk op welke vlakken je wilt verduurzamen. Is bijvoorbeeld vervoer een belangrijk onderwerp voor jouw onderneming? Omdat je vaak in de auto klanten bezoekt? Of wil je juist het personeelsbeleid, de inkoop of de productie van jouw product verduurzamen?

 

Stappenplan naar een duurzamere onderneming

 

3. Kies voor de duurzamere alternatieven in jouw bedrijfsruimte. Denk aan groene energie, ledlampen, zonnepanelen, dubbel glas, isoleren etc. Kies ook voor duurzame alternatieven voor vervoer, bijvoorbeeld de fiets of het ov. Of ga voor een elektrische (lease)auto. Het kiezen voor een combinatie van kantoor- en thuiswerkdagen is ook een goede optie.

4. Maak een concreet plan om te verduurzamen waarbij je ook je medewerkers betrekt. Zo voelen ze zich gehoord en raken ze geactiveerd en gemotiveerd om mee te werken.

5. Ontdek financiële regelingen vanuit de overheid voor duurzaam ondernemen. De overheid stimuleert duurzaam ondernemen en heeft diverse regelingen voor duurzame investeringen. Onder andere de MIA (Milieu-Investeringsaftrek) voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder ook elektrische bestelauto’s en ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) waarbij het gaat om zonnepanelen, windturbines, warmtepompen en zonneboilers.

Het Ondernemersklankbord ondersteunt en begeleidt ondernemers. Vraag nu een klankbordtraject aan en wij koppelen je aan een van onze ervaren adviseurs.

Uitgelicht: Decathlon

De bekende sportwinkel Decathlon werd in 1976 opgericht in Frankrijk. Decathlon heeft zich de laatste jaren gefocust op verduurzaming van de collectie en bedrijfsvoering en sinds een jaar is circulariteit een van de vijf pijlers binnen hun strategie. Er werd o.a. geëxperimenteerd met de verhuur van items en het terugkopen en tweedehands aanbieden van producten. Ook de reparatieservice werd uitgebreid waarmee Decathlon wil staan voor kwalitatieve producten die een leven lang mee kunnen omdat ze goed te repareren zijn

 

ONZE ONDERNEMERSROUTE BIEDT SNEL EN EENVOUDIG INZICHT IN DE SITUATIE VAN JE BEDRIJF EN GEEFT AAN WELKE VERVOLGSTAPPEN JE HET BESTE KUNT NEMEN.

Leestip! Heb jij onze Ondernemersroute al bekeken? Het biedt je snel en eenvoudig inzicht in jouw ondernemerssituatie en welke logische vervolgstap je kunt nemen.