Ondernemersklankbord

Belastingdienst geeft ondernemers een nieuw digitaal hoekje

De Belastingdienst wil het ondernemers nog wat makkelijker maken. Niet dat het belastingstelsel wordt versimpeld, maar er komt wél een nieuwe website speciaal voor ondernemers. Zij kunnen makkelijker vanaf de luie bank aangifte doen, want de site zou ook beter moeten werken op smartphones en tablets.

Op 3 januari 2019 moet ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ in de lucht zijn. Zzp’ers en eenmanszaken kunnen daar vanaf die datum terecht om hun BTW-aangifte te doen of die te corrigeren. Ook kunnen ze hun rekeningnummer wijzigen via de site en een zogeheten opgaaf intracommunautaire prestaties (tool) doen. Zo’n melding is nodig als een onderneming diensten of goederen levert aan zakelijke klanten in andere landen binnen de Europese Unie.

 Na zzp’ers ook open voor andere ondernemingen

Behalve dat de nieuwe site beter moet werken op smartphones en tablets kunnen ondernemers straks ook hun aangifte tussendoor opslaan. Ook kunnen zij hun aangifte altijd inzien via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Eenmanszaken en zzp’ers kunnen straks met hun DigiD inloggen op de nieuwe ondernemerssite. Later in 2019 kunnen ook andere ondernemingen terecht op de site. Zij loggen dan in via een zogenoemd e-Herkenningsmiddel. Dit is een digitale sleutel waarmee een onderneming in kan loggen bij allerlei overheidsinstanties. Daardoor hoeft de ondernemer niet voor elke organisatie een wachtwoord en inlognaam te onthouden. Er zijn zes verschillende leveranciers van e-Herkenning en er zijn ook verschillende ‘veiligheidsniveaus’. Een vergelijking kunt u vinden op de website eherkenning.nl.

Loonheffingen en vennootschapsbelasting ook via nieuwe site.

De nieuwe ondernemershoek begint dus met de BTW, maar in de loop van 2019 moeten ondernemingen hier ook terechtkunnen voor de aangifte loonheffingen en vennootschapsbelasting. De huidige website voor ondernemers, die op zijn zachtst gezegd nogal ‘basic’ is, blijft voorlopig nog bestaan en behoudt dezelfde functionaliteiten. Maar uiteindelijk gaat Mijn Belastingdienst Zakelijk deze site vervangen.

(Bron Fiscaal Rendement 4 december 2018)