Ondernemersklankbord

De coronacrisis: laatste overzicht maatregelen

Het demissionaire kabinet heeft de huidige coronamaatregelen verlengd tot en met 14 januari 2022 om het aantal coronabesmettingen te verminderen. Check welke coronamaatregelen voor jouw bedrijf gelden. (Bron:KVK)

Algemeen
Houd 1,5 meter afstand op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Afstand houden is sinds 24 november verplicht.
Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
Gesloten tussen 17.00 en 05.00 uur: horeca, evenementen, kunst en cultuur, dieren- en pretparken, niet essentiële winkels en dienstverlening en sport.
Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
Voor winkels (doorstroomlocaties) geldt 1 bezoeker per 5 m2
Essentiële dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.
Op alle plekken met een vaste zitplaats geldt: 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters.
1,5 meter afstand en een mondkapje is verplicht op doorstroomlocaties.
Evenementen kunnen plaatsvinden tot 17.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte.
Oefenen voor professionele kunst en cultuur mag na 17.00 uur. Zonder publiek.
Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Amateursport is tussen 17.00 en 05.00 uur niet toegestaan. Topsport mag wel na 17.00 uur.
De coronamaatregelen gelden in ieder geval tot en met vrijdag 14 januari 2022.
Het steunpakket voor ondernemers wordt uitgebreid. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de TVL Vanaf begin december 2021 kan een aanvraag worden gedaan voor TVL. Er komt ook aanvullende steun voor evenementen die door het aangekondigde verbod niet door kunnen gaan, landbouw-, culturele- en sportsector. Lees meer hierover in het artikel ‘Het coronavirus: check hier je regelingen’.

Coronatoegangsbewijs
Het coronatoegangsbewijs is verplicht voor de volgende locaties:

Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen. Voor bezoek aan afhaalrestaurants is zo’n coronapas niet nodig.
Casino’s
Culturele locaties, zoals bioscopen, concertzalen en theaterzalen
Georganiseerde sportbeoefening in binnenlocaties.  Dus: bijvoorbeeld sportscholen en zwembaden, vanaf 18 jaar. Ook deelnemers aan sportwedstrijden moeten een coronatoegangsbewijs laten zien.
Evenementen, zoals festivals, feesten en optredens.
Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen
Doorstroomlocaties, zoals musea en monumenten
Doorstroomevenementen, zoals kermissen en bepaalde sportevenementen
Georganiseerde kunst & cultuurbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.
Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.
Op de meeste plaatsen geldt de coronapas voor bezoekers vanaf 13 jaar. Tot wanneer het coronatoegangsbewijs een voorwaarde blijft voor toegang, is onbekend. Testen is voorlopig gratis.
Ondernemers zijn verantwoordelijk voor controle van het bewijs van klanten of bezoekers. Wie klanten of bezoekers niet controleert loopt het risico dat zijn bedrijf gesloten wordt.
Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.

Mondkapjes
Het dragen van een mondkapje is verplicht:

Op alle plekken waar een vaste zitplaats geldt moet 1,5 meter afstand gehouden worden en een mondkapje worden gedragen.
In het openbaar- en personen vervoer en op plekken rondom het vervoer. Zoals stations, perrons, bushaltes en het vliegveld.
Bij bezoek aan publieke ruimtes als de supermarkt en andere winkels.
Bij bezoek aan contactberoepen, uitgezonderd sekswerkers.
Bij verplaatsingen in het beroepsonderwijs en universiteit.
Een mondkapje is ook verplicht op plekken waar je een coronatoegangsbewijs moet tonen.
Thuiswerken
Het thuiswerkadvies is aangescherpt naar: ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.’.

Horeca
Horeca mag geopend zijn van 05.00 tot 17.00 uur. Dit geldt ook voor discotheken en nachtclubs.
Een gezondheidscheck is verplicht.
Het coronatoegangsbewijs, mondkapje en een vaste zitplaats is buiten en binnen verplicht. Uitgezonderd zijn wegrestaurants, afhaalrestaurant en horeca in uitvaartcentra.
Er is geen maximum gesteld aan het aantal bezoekers.
Entertainment is toegestaan.
De eerder aangekondigde steunmaatregel voor ondernemers in de nachthoreca (VLN) wordt vervangen door de TVL Q4 2021. Deze regeling wordt begin december opengesteld voor alle ondernemers.
Onderwijs
Voor basisschoolleerlingen begint de kerstvakantie een week eerder, vanaf zaterdag 18 december 2021. De kerstvakantie duurt tot en met 9 januari 2022.

Er gelden extra afspraken voor het onderwijs. Zoals looproutes in de scholen, mondkapjes in de gang voor leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs. En regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs.
Op het MBO en in het hoger onderwijs moet in de gangen en in het gebouw het mondkapje op.
Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (exclusief personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

In schoolklassen geldt: als 1 leerling besmet is met het coronavirus, hoeft niet de hele klas in quarantaine. Alleen kinderen die positief zijn getest of die klachten hebben moeten thuisblijven.
Reizen
Quarantaineregels voor reizen naar Nederland zijn gewijzigd. Reizigers vanuit het VK of de VS hoeven bijvoorbeeld niet meer in quarantaine als zij Nederland binnenkomen.
Je mag naar het buitenland reizen. Reizigers naar het buitenland die (nog) niet volledig zijn gevaccineerd kunnen zich gratis laten testen. Het demissionair kabinet adviseert wel om bij thuiskomst een coronatest te doen. Lees meer over de coronaregels bij zakenreizen.
Sinds vrijdag 26 november 12.00 uur Nederlandse tijd geldt een vliegverbod op vluchten naar Nederland vanuit enkele landen in Zuid-Afrika vanwege een nieuw ontdekte variant van het coronavirus. Het verbod geldt tot en met 15 december.
Reizen binnen de EU
Alle landen binnen de EU hebben een gele of groene kleurcode, waardoor het makkelijk wordt erheen te reizen. Reizigers die terugkeren uit een land met een geel reisadvies, hebben een coronabewijs nodig. Dat kan via een geldige QR-code in de CoronaCheck-app.
Op Nederlandwereldwijd.nl staat het meest actuele reisadvies per land. RVO geeft antwoord op veelgestelde vragen over onder andere werken over de grens, reizen en handelen per land.

Meer weten
Om ondernemers tijdens de beperkingen tegemoet te komen is een uitgebreid regelingenpakket opgetuigd. Lees alles hierover over op de regelingenpagina van de KVK.