Ondernemersklankbord

Kabinet stopt coronasteunpakket na september, NOW wordt versoberd

NOW

Het kabinet heeft besloten om kabinet het steun- en herstelpakket na september niet te verlengen. Zij hebben dit besloten vanwege het snelle herstel van de economie en de gunstige coronacijfers. Verder wordt de loonsteunregeling NOW per 1 juli versoberd: ondernemers kunnen nu nog tot 80% (in plaats van 100%) omzetverlies opgeven bij hun aanvraag.

Bij de aankondiging van het steunpakketpakket voor het derde kwartaal van 2021 zei het kabinet dat een gunstige economische en epidemiologische situatie aanleiding zou zijn om opnieuw na te denken over de risico’s en negatieve effecten van het steunpakket. Nu de economische situatie positiever is dan vier weken geleden verwacht, is de NOW per 1 juli al aangepast en wordt het steunpakket na september vooralsnog stopgezet. Het kabinet kan nieuwe steunmaatregelen overwegen indien de situatie daartoe aanleiding geeft.

NOW naar 80%
In het nieuwe pakket mag een bedrijf tot 80% omzetverlies opgeven voor het derde kwartaal. Dit betekent dat een bedrijf nog voor maximaal 80% van de loonsom een tegemoetkoming kan krijgen. Ook het voorschot wordt hierop aangepast. Het vergoedingspercentage blijft hetzelfde als in het tweede kwartaal, net als het minimale omzetverlies van 20%. Door de wijziging in de NOW is publicatie van de regeling vertraagd en zal ook het loket enkele weken later worden geopend.

Belasting
Het kabinet verlengt verder de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen tot 1 oktober 2021. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 oktober 2021. De datum waarop ondernemers weer gaan terugbetalen schoof eerder al op naar 1 oktober 2022 en hier is vijf jaar de tijd voor. Wel wordt van ondernemers verwacht dat zij vanaf 1 oktober 2021 weer gewoon belasting gaan betalen.

 

Bron: Divosa