Ondernemersklankbord

Uitstel betaling belastingen en aflossingen

coronamaatregelen

Wist je dat je tijdelijk bijzonder uitstel van betaling kunt krijgen bij de Belastingdienst met een ruime betalingsregeling? Op de link hieronder kun je kijken wanneer je zou beginnen met betalen en hoe lang je erover zou mogen doen. Je kunt ook zien welke mogelijkheden er zijn om momenteel iets meer geld over te houden. Verder is er ook de mogelijkheid van uitstel van betaling bij andere overheden en banken, vanwege de coronacrisis. Wacht echter niet te lang. Je kunt tot en met 31 december 2020 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Dat kan gemakkelijk online, maar ook schriftelijk. Als je al uitstel had aangevraagd, kun je het ook verlengen tot en met 31 december 2020.

Verlenging uitstel voor belastingschuld boven € 20.000
Als je het bijzonder uitstel van betaling wilt verlengen voor een totale belastingschuld boven € 20.000 moet je een verklaring van een derde deskundige meesturen. Een derde deskundige is iemand van buiten jouw organisatie die verklaart dat je door de coronacrisis betalingsproblemen hebt. Dat kan bijvoorbeeld jouw belastingadviseur of accountant zijn.

Betalingsregeling bijzonder uitstel van betaling
Je hoeft de belastingschuld van bijzonder uitstel pas af te lossen vanaf 1 juli 2021. Je mag daar dan 36 maanden over doen.

Uitstel aanvragen, verlengen en je belastingschuld aflossen
Lees op Belastingdienst.nl hoe je uitstel aanvraagt, verlengt en wat er daarna gebeurt.

Voorlopige aanslag verlagen
Als je nu maandelijks een voorlopige aanslag betaalt voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting, kan je die verlagen als je de komende tijd minder inkomsten verwacht. Stijgen jouw inkomsten weer? Wijzig dan ook je voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je bij de definitieve aanslag moet bijbetalen.

Verlagen voorlopige aanslag
Lees op Belastingdienst.nl hoe je jouw voorlopige aanslag kan wijzigen.

Deblokkering g-rekening voor loonheffingen en btw
Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om deze rekeningen te laten deblokkeren. Vanwege de coronacrisis kan de Belastingdienst tijdelijk ook bedragen vrijgeven die zijn gereserveerd voor (naheffings)aanslagen loonheffingen of btw.

Deblokkeren g-rekening
Lees op Belastingdienst.nl hoe je de g-rekening kunt deblokkeren.

Uitstel betaling van andere belastingen
Gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting
Bij de meeste waterschappen kun je uitstel aanvragen voor de waterschapsbelastingen. Ook kun je bij de meeste gemeenten uitstel van betaling aanvragen als je financiële problemen hebt door de coronacrisis. Bijvoorbeeld voor de toeristenbelasting, afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Informeer bij jouw gemeente naar de voorwaarden.

Betalingsregeling aanvragen
Je vraagt uitstel van betaling aan bij jouw waterschap en jouw gemeente.

Energiebelasting en ODE
In sommige gevallen kan jouw energieleverancier je uitstel van betaling geven voor Energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. Dat kan als je iedere maand een eindfactuur van jouw energieleverancier krijgt over het werkelijke verbruik van de elektriciteit en/of gas. Je krijgt uitstel voor de maanden april, mei en juni. De uitgestelde belasting wordt in oktober 2020 in rekening gebracht.

Uitstel aanvragen
Dit uitstel kan jouw energieleverancier toepassen. Houd de communicatie van jouw leverancier in de gaten. Lees meer over het uitstel van Energiebelasting en ODE.

Stel uw aflossingen uit
Zakelijke lening
Heb je een zakelijke lening bij de bank? Verschillende banken verlenen hun klanten 6 maanden uitstel van aflossing op leningen tot € 2,5 miljoen.

Betaalpauze hypotheek
De bank kan je een betaalpauze geven voor jouw hypotheek zodat je minder rente en aflossing betaalt. Bespreek de mogelijkheden met jouw bank. Lees over de voorwaarden en gevolgen voor belastingen en toeslagen op belastingdienst.nl.

Uitstel aanvragen
Vraag aan jouw bank wat de afspraken en mogelijkheden zijn.

Microkrediet
Qredits verleent microkredieten aan kleine ondernemers en zzp’ers. Heb je een lening, dan kun je 6 maanden uitstel van aflossing aanvragen voor jouw lening.

Uitstel aanvragen
Neemt contact op met Qredits om uitstel aan te vragen.

Vroegefasefinanciering (VFF) en Innovatiekrediet
Maak je gebruik van Vroegefasefinanciering (VFF) of een Innovatiekrediet? Als je door de coronacrisis financiële problemen hebt, kun je voor de periode van 1 april tot 1 oktober uitstel van aflossing en rentebetaling krijgen.

Je krijgt een brief van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met uitleg over hoe je uitstel aanvraagt.

Bron: KVK