Ondernemersklankbord

Voor coronasteun kun je ook bij je gemeente terecht

Toekomstcheck

Veel coronasteun voor ondernemers is landelijk geregeld. Denk aan de TVL of NOW. Maar je kunt ook bij je gemeente terecht als je onderneming in zwaar weer zit. Check wat jouw gemeente je kan bieden. Want gemeenten hebben meer mogelijkheden om een financieel steuntje te geven dan de meeste ondernemers weten.

Ben je ondernemer in Leiden? Dan kun je bellen voor advies met de nieuwe ondernemershelpdesk. Werk je als creatief in Amsterdam? Goed nieuws: die stad heeft 21,4 miljoen euro vrijgemaakt om de cultuursector extra te ondersteunen. Gemeenten voeren niet alleen een paar belangrijke steunmaatregelen uit. Ze bieden vaak ook aanvullende steun. We zetten de belangrijkste opties voor je op een rijtje.

Heroriëntatie

Denk je na over stoppen met je bedrijf, of tijdelijk overstappen naar een baan in loondienst? Of zoek je naar tips of hulp bij het versterken van je onderneming? Verschillende gemeenten bieden je extra hulp bij een heroriëntatie op de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan scholing of coaching, maar ook hulp bij financiële en psychische of praktische problemen. Check wat jouw gemeente aanbiedt.

Schuldhulproute

Misschien heb je schulden. Sommige gemeenten werken samen als het gaat om schuldhulp, in de Nederlandse Schuldhulp Route. Die route biedt ook gratis financiële hulp voor ondernemers. Doe bijvoorbeeld op de site GeldFit een test om te zien voor welke hulp je in aanmerking komt. Je kunt bij schulden natuurlijk ook direct contact opnemen met je gemeente.

TONK

Je hebt door corona een grote inkomstenval en kunt je hypotheek, huur of andere vaste lasten niet meer betalen. Dan kun je Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) aanvragen. Dit is 1 van de regelingen die door je gemeente wordt beheerd. Of je in aanmerking komt en hoe hoog de vergoeding is verschilt per gemeente. In principe is dit een kostenvergoeding, dus in de meeste gevallen hoef je de steun niet terug te betalen. Deze vergoeding heeft dus ook geen effect op je belastbaar inkomen.

TOZO

Je inkomen als zelfstandige is door corona onder het sociaal minimum gezakt. Dan kun je TOZO aanvragen, oftewel Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Die kan bestaan uit een gift of een lening. De regels voor TOZO zijn landelijk bepaald, maar je gemeente keert de steun uit. Check direct of je in aanmerking komt op krijgiktozo.nl.

Provinciale subsidies of regelingen

Provincie                 Regeling

Friesland                 Coronavirus (COVID-19)

Groningen               Coronafonds

Drenthe                    Informatie voor ondernemers

Flevoland                 Coronacrisis

Noord-Holland       Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds

Zuid-Holland          Coronavirus

Utrecht                     Corona

Overijssel                 Coronavirus in Overijssel

Gelderland               COVID-19

Noord-Brabant       De kracht van Brabant in tijden van corona

Zeeland                    Coronavirus en ondernemers

Limburg                   Corona en ondernemers

 

Bron: KVK