Ondernemersklankbord

De 5 belangrijkste ondernemerslessen voor 2023

De 5 belangrijkste ondernemerslessen uit 2022

De 5 belangrijkste ondernemerslessen voor 2023

Ongelooflijk maar waar: 2022 is alweer voorbij. Een jaar waarin je als ondernemer extra werd uitgedaagd door (snel) stijgende kosten, dalende koopkracht en personeelstekort. Wat leerde jij het afgelopen ondernemersjaar? Wij zetten de vijf belangrijkste ondernemerslessen van 2022 op een rij, zodat jij die kunt meenemen in 2023.

 

#1 Verduurzaam jouw onderneming

Door de snel stijgende energiekosten in 2022 word je als ondernemer gedwongen om duurzamer te gaan ondernemen. Gelukkig biedt de overheid veel subsidieregelingen en belastingvoordelen waardoor het extra aantrekkelijk is om nú te investeren in energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp, isolatie, zonnepanelen et cetera. Check voor meer informatie de website van de KVK, partner van OKB.

“Door de snel stijgende energiekosten in 2022 word je als ondernemer gedwongen om duurzamer te gaan ondernemen.”

 

#2 Kijk vooruit

Als ondernemer heb je houvast nodig. Door nu te bepalen waar je over een jaar wilt staan, geef je jezelf doelen die als leidraad dienen in dit nieuwe jaar. Bij het bepalen van de strategie voor 2023 is het belangrijk om de lessen die je leerde in het afgelopen jaar mee te nemen. Waaraan heb jij de meeste tijd besteed? En wat leverde het op? Kijk ook nog eens kritisch naar jouw markt en doelgroep: waar is nu behoefte aan? En hoe kan jij daarop inspelen? Door jezelf deze vragen te stellen, breng je meer focus aan in je bedrijf zodat je je energie en tijd het komende jaar aan de juiste dingen besteedt.

 

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de strategie voor 2023? Vraag een klankbordtraject aan. Ook in 2023 is dat kosteloos!

 

#3 Wees flexibel

Als we iets hebben geleerd in 2022 is het dat niets zeker is. De wereld verandert snel en dat vraagt om flexibel ondernemen. De gekozen strategie voor 2023 is dan ook een leidraad en geen vaststaand gegeven. In deze onzekere tijden moet je namelijk snel kunnen schakelen om de concurrentie voor te zijn en financieel gezond te blijven. Probeer daarom in 2023 jouw bedrijf zo te organiseren dat je makkelijk kunt opschalen wanneer mogelijk en afschalen indien noodzakelijk. Dit doe je onder andere door de vaste lasten zo laag mogelijk te houden en door samenwerkingen aan te gaan met externe partijen.

 

“Als we iets hebben geleerd in 2022 is het dat niets zeker is.”

 

#4 Houd grip op je geldzaken

Aan het eind van elk jaar is het een goed moment om de (financiële) balans op te maken. Door de inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, krijg je een goed beeld van wat de geïnvesteerde tijd je dat jaar heeft opgeleverd. De volgende stap is het maken van een financieel jaarplan voor het komende jaar. Wat is de omzetverwachting? Wees daarbij realistisch en leg de lat niet te hoog. Maak ook een inschatting van de kosten in 2023. Hierbij geldt: bouw wat extra marge in om een buffer te hebben wanneer de kosten onverwacht snel stijgen, zoals in 2022 het geval was. Onderzoek gelijk waar je kosten kunt besparen zodat je stressvrij aan het nieuwe ondernemersjaar begint.

“Onderzoek waar je kosten kunt besparen zodat je stressvrij aan het nieuwe ondernemersjaar begint.”

Vergroot je online zichtbaarheid

Door online zichtbaar te zijn, vergroot je je omzet(gebied).

#5 Vergroot je online zichtbaarheid

Door online zichtbaar te zijn, vergroot je je omzet(gebied). Investeer daarom in een goed vindbare website, eventueel inclusief webshop, en laat op social media zien dat je bestaat. Social media platforms zoals Instagram, Facebook en LinkedIn bieden je namelijk een prachtige etalage voor jouw product of dienst.

Wil je meer weten?

OKB helpt ondernemers vooruit en biedt ondersteuning aan ondernemers uit midden- en kleinbedrijf. Van starters tot bestaande bedrijven die vastlopen of willen groeien. Het klankbordtraject biedt 6 maanden lang persoonlijke begeleiding van een ervaren OKB-adviseur. Deze kan jou ook helpen bij het formuleren van concrete doelen. Dankzij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is een klankbordtraject in 2023 kosteloos voor ondernemers. Vraag hier je gratis klankbordtraject aan.

 

ondernemerstips van Robert Huijser

ondernemerstips van Robert Huijser

Leestip: lees ook de ondernemerstips van Robert Huijser