Ondernemersklankbord

Digitalisering van je bedrijf

Waarom je niet meer zonder wilt

Er valt veel winst te behalen als je de juiste digitale tools weet in te zetten. En de mogelijkheden voor digitalisering van je bedrijf zijn eindeloos. Maar waar te beginnen? Goed nieuws, waarschijnlijk ben je al begonnen. Zet je social media in voor je marketing? Of werk je al met een online boekhoudpakket? Dit zijn allebei voorbeelden van digitalisering. Lees verder voor meer tips.

 

Wat is digitalisering?

Met digitalisering wordt bedoeld dat je dingen die je nu nog handmatig doet, omzet naar een automatisch digitaal proces. Bijvoorbeeld het versturen van je facturen. Maar het kunnen ook hele bedrijfs- of productieprocessen zijn. Vaak lijkt digitalisering een grote stap die veel investering vraagt. Toch blijkt dat het in bijna alle gevallen veel tijds- en financiële winst oplevert. Omdat het werk simpelweg niet meer afhankelijk is van de tijd die je hebt.

Efficiëntie

Wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld je klantenservice via geschikte software te gaan doen, zul je merken dat je efficiënter kunt gaan werken. Waar je voorheen alle contactpunten een voor een langs moest gaan, kun je nu werken met een dashboard waarop alle communicatie met klanten plaatsvindt. Dit levert tijdswinst op en zorgt ervoor dat je minder snel fouten maakt. In één woord: efficiëntie.

Opschalen

Door digitalisering van je bedrijf ga je niet alleen efficiënter werken. Er zijn meer voordelen. Zo vergroot je je concurrentievoordeel, doordat je sneller en gerichter kunt werken. En omdat je bijvoorbeeld de data die je verzamelt in je voordeel kunt laten werken. Je ziet sneller kansen en kunt klanten beter helpen. Ook zorgt digitalisering ervoor dat je je bedrijf makkelijker kunt opschalen. Processen die voorheen handmatig gedaan moesten worden, kunnen digitaal veel sneller worden uitgevoerd en kosten jou of je personeel geen extra tijd meer.

Investering

Natuurlijk zitten er ook nadelen, of beter gezegd: uitdagingen, aan digitalisering. De aanschaf van een nieuw softwarepakket kan bijvoorbeeld kostbaar zijn. Ook maakt het je kwetsbaarder voor bijvoorbeeld cybercrime of technische storingen omdat je afhankelijk bent van de digitale diensten. Laat dit geen reden zijn om er niet aan te beginnen, maar wees je bewust van de risico’s bij een nieuwe manier van werken. Bekijk hier wat je kunt doen om je bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit.

 

Er zijn talloze tools te vinden die elk een oplossing zijn voor een specifieke taak of bepaald proces.

 

Zo begin je met digitaliseren

De eerste stap naar digitalisering is om je dagelijkse taken te bekijken en vast te stellen welke processen efficiënter kunnen. Denk hierbij aan taken die herhaaldelijk voorkomen en veel tijd in beslag nemen. Er zijn talloze tools te vinden die elk een oplossing zijn voor een specifieke taak of bepaald proces. Onderstaande tools maken het een stuk makkelijker om verschillende bedrijfsprocessen te automatiseren.

Taken beheren

Tools zoals Trello, Asana of Monday.com kunnen je helpen bij het organiseren en beheren van projecten en taken. Vooral als je te maken hebt met meerdere teamleden en complexe projecten kan het handig zijn om toewijzingen, deadlines en voortgang op één centrale plek te volgen.

E-mail automatisering Gebruik tools zoals Mailchimp of Sendinblue om geautomatiseerde e-mailcampagnes te maken

E-mail automatisering

Gebruik tools zoals Mailchimp of Sendinblue om geautomatiseerde e-mailcampagnes te maken, wat handig is voor marketing en klantinteracties. Het stelt je als ondernemer in staat om op een gestroomlijnde en geautomatiseerde manier te communiceren met je doelgroep, klanten te betrekken en waardevolle relaties op te bouwen.

Documenten beheren

Op zoek naar praktische tools voor het delen en beheren van documenten in de cloud? Dan bieden de tools van Google Drive of Dropbox de ideale oplossing. Ze stellen je in staat om informatie en bronnen op een overzichtelijke en toegankelijke wijze te beheren, waardoor onderlinge samenwerking wordt versimpeld en de productiviteit wordt verhoogd.

 

Een efficiënte boekhouding vormt de ruggengraat van ieder succesvol bedrijf.

 

Boekhouding

Een efficiënte boekhouding vormt de ruggengraat van ieder succesvol bedrijf. Het nauwkeurig bijhouden van inkomsten en uitgaven, het genereren van facturen en het beheren van financiële gegevens is essentieel om de gezondheid van je bedrijf te bewaken en de groei te bevorderen. QuickBooks of FreshBooks zijn praktische en eenvoudige tools die je ondersteunen om je financiële processen te automatiseren.

De voordelen van digitalisering zijn duidelijk zichtbaar. Het maakt niet alleen je werk gemakkelijker, maar creëert ook meer ruimte voor innovatie en groei. Door het kiezen en implementeren van de juiste digitale tools, maak je het niet alleen jezelf een stuk makkelijker, maar werk je ook aan de duurzame groei van je bedrijf.

Wil je graag meer weten over veilig digitaal ondernemen? Onze OKB-adviseurs staan voor je klaar. Klik hier voor meer informatie over het klankbordtraject.

3 tips om de juiste klanten te bereiken

Leestip! Lees de blog 3 tips om de juiste klanten te bereiken