Ondernemersklankbord

Een landschap in vuur en vlam als eerbetoon aan Anky’s Bonfire

OKB-adviseur Ruud Pruijsten-Timmermans mocht plantveredelaar bijstaan om het roer om te gooien

OKB-adviseur Ruud Pruijsten-Timmermans mocht plantveredelaar bijstaan om het roer om te gooien

Een aantal jaar geleden kwamen ondernemers en echtgenoten Guido en Petra met hun hulpvraag bij het Ondernemersklankbord. Het roer moest drastisch om, aangezien Petra zich ernstig zorgen maakte om haar man Guido. Niet alleen om de financiën, maar ook de verhouding tussen arbeid, opbrengst en vrije tijd was helemaal zoek.

 

OKB-adviseur Ruud Pruijsten-Timmermans mocht dit stel begeleiden. ”Guido is een zeer gedreven, getalenteerde plantenveredelaar, een vakman pur sang. Hij werkte zich letterlijk kapot en verdiende niet veel. ” Het roer werd daarom drastisch omgegooid. Omdat het echt nodig was.
Een gedeelte van de landbouwgrond werd kort daarop verkocht en met de overstap naar een andere accountant kregen ze meer inzicht in het bedrijf.

Een plantenveredelaar weet dat hij een lange adem moet hebben alvorens hij zijn nieuwe plantenrassen op de markt kan brengen. Die lange adem heeft Guido gehad om onder andere nieuwe soorten Hydrangea paniculata’s, beter bekend als de pluimhortencia, te ontwikkelen. Dat voelde voor Guido als een Olympische overwinning. Voor hem reden om een nieuwe soort pluimhortencia te vernoemen naar de Olympische spelen. De naam Olympic fire voor zijn nieuwe soort bleek al bezet. Toen legde hij een link naar zijn eigen bloedlijn, de familie Rouwette. Zijn opa fokte paarden en zijn vader en oom waren succesvol in de paardensport en -fokkerij. Daar ontstond het idee om Bonfire te gebruiken; de naam van het Olympisch paard van Anky van Grunsven. ‘Olympisch’, ‘vreugdevuur’, ‘kleur’ en ‘vorm’. Alles klopte gewoon. Elk kenmerk van de Hydrangae paniculata kwam terug in de naam Bonfire.

Anky van Grunsven met OKB-adviseur Ruud Pruijsten-Timmermans en de prachtige ‘Bonfire’

Het was dan ook een speciaal moment voor Guido Rouwette en zijn vrouw Petra om Anky van Grunsven in het Anky Education Center in Erp te mogen ontmoeten. Ze waren niet alleen; Kim van Rijssen was ook aanwezig. Zij vertegenwoordigde kweker Plantipp. Zij beheren nieuwe rassen van veredelaars wereldwijd.

Een bezoek waar Bonfire nogmaals centraal mocht staan. Dit keer ging de aandacht niet alleen naar het Olympisch Goud winnende paard Bonfire, maar ook naar de door Guido ontwikkelde plant die dezelfde naam mag dragen. Guido doneerde ‘zijn’ Bonfire aan het Anky Education Center als eerbetoon aan een prachtig dier dat harten wereldwijd veroverde.

Net als de wereldberoemde Bonfire van Anky, heeft de plant Hydrangea paniculata Bonfire alle ingrediënten om de ring als winnaar te verlaten. Sterke takken, stevige bloemen met opvallend grote bloemblaadjes, indrukwekkende bloeikracht en een opvallend donkerroze verkleuring.

 

 

ondernemerstips van Hub van Heur

OKB-adviseur Hub van Heur

Leestip: lees ook de ondernemerstips van Hub van Heur