Ondernemersklankbord

Focus, orde en structuur als ondernemer

ondernemerstips

Zo houd je alle ballen in de lucht

Veel ondernemers doen graag veel zelf. Nieuwe klanten aantrekken, het bedrijf laten groeien, de financiën regelen en marketingplannen uitwerken. Maar is het écht nodig om als ondernemer overal bovenop te zitten? Wanneer je ook regelmatig de ontspanning opzoekt en zaken uit handen kan geven, ontstaat er een gebalanceerde, goedlopende business. Hoe jij als ondernemer alle ballen in de lucht houdt, gefocust blijft en toch ruimte krijgt voor een privéleven lees je in dit artikel.
8 tips om te ondernemen met focus en structuur.

 

1.          Besteed zaken uit

De allerbelangrijkste tip in deze lijst! Leer zaken uit te besteden. Niemand kan alles even goed. Ontdek welke activiteiten je beter door anderen (experts) kunt laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de boekhouding of marketing.

 

2.          Automatiseer en optimaliseer werkprocessen

Door efficiënt te werken bespaar je tijd. Sommige taken kunnen misschien wel geoptimaliseerd of geautomatiseerd worden, zoals emailmarketing en sociale media. Lees hier hoe je dit voor jouw bedrijf kunt invullen.

 

3.          Maak een strakke planning, maar blijf ook flexibel

Efficiënt werken wordt bevorderd door een goede planning die voor alle werknemers inzichtelijk is. Zo ontstaat er orde en duidelijkheid voor iedereen. Door in de agenda ook ruimte vrij te houden voor onverwachte zaken kun je altijd flexibel blijven.

 

‘Door in je agenda ook ruimte vrij te houden voor onverwachte zaken kun je altijd flexibel blijven.’ 

 

4.          Kijk vooruit

Om een goede focus te houden is het belangrijk om vooruit te kijken. Maak een concreet plan waarin wordt beschreven waar je hoopt dat het bedrijf staat aan het eind van dit jaar of over 5 jaar. Zorg voor korte en lange termijn doelen. Zo behaal je jouw gestelde ondernemersdoelen.

 

planning ondernemer

 

5.          Houd zicht op de financiën en administratie

Zorg ervoor dat je administratie op orde is. Zo kun je tijdig aan de bel trekken als er veranderingen optreden.

 

6.        Maak keuzes

Op een werkdag wil je het liefst alles tegelijk aanpakken? Om gefocust te blijven kun je beter keuzes maken. Maak eerst een realistische lijst van dingen die je op die dag kan doen. Liever te weinig, dan te veel! Als je tijd over hebt kun je altijd nog iets oppakken.

 

7.      Werk in blokken en ga offline

Verdeel je werkdag in blokken waarbij je telkens één of anderhalf uur geconcentreerd werkt – zonder telefoon of email – en vervolgens 10 minuten pauze neemt (haal koffie, loop een rondje). Dan check je je mail en telefoon en begin je aan een nieuw blok. Zo knip je je dag op en zorg je ervoor dat je niet steeds wordt afgeleid.

 

7.      Geef jezelf ruimte

Zorg er tot slot voor dat je niet altijd druk bent. Werk bijvoorbeeld een dag of een halve dag per week niet. Focus behouden is namelijk veel moeilijker wanneer je gestrest of uitgeput bent. Door een goede planning zou het mogelijk moeten zijn om jezelf ruimte te geven voor andere activiteiten. Een privéleven, hobby’s, sport en een gezin. Dit geeft lucht en zorgt ervoor dat je de drukke dagen in het bedrijf beter volhoudt.

 

 

podcast voor ondernemers

Luistertip! Hoe blijf je als ondernemer in beweging om je bedrijf zo fit mogelijk te houden? Elke aflevering een nieuw thema en expert die met OKB in gesprek gaat. Luister podcastserie De Ondernemers Gym nu!