Ondernemersklankbord

Het verhaal van OKB-adviseur Klaas Ooms

Het verhaal van Klaas Ooms

Hij vertelt ons alles over zijn passie voor het ondernemerschap

Klaas Ooms mag de pensioengerechtigde leeftijd dan wel zijn gepasseerd, aan ‘met pensioen gaan’ moet hij nog lang niet denken. Na een indrukwekkende carrière als manager en ondernemer, sloot hij zich in 2016 aan als adviseur bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB). In deze rol helpt hij jaarlijks tientallen ondernemers die – om welke reden dan ook – op zoek zijn naar een sparringpartner. En is hij regiovoorzitter van het adviseursteam in de regio Gelderland. Hij vertelt ons alles over zijn passie voor het ondernemerschap en zijn rol als OKB-adviseur in de afgelopen 7 jaar.

Een vat aan kennis en kunde

Tot 2015 runde Klaas Ooms ruim 25 jaar zijn eigen interim-management- en adviesbureau, waarbij hij probleembedrijven hielp gezonder te worden. Voor die tijd werkte hij in verschillende managementposities bij grote bedrijven zoals Heineken en Douwe Egberts. Ooms kent dus het klappen van de zweep als het om ondernemen gaat. Zijn bedrijfskundige en juridische achtergrond gebruikt hij nu om ondernemers te helpen die zich aanmelden voor een klankbordtraject. “Na mijn laatste opdracht als interim-manager, heb ik mij in 2016 aangemeld als adviseur voor OKB. Het geeft mij echt energie als ik een ondernemer vooruit kan helpen. Vaak kunnen kleine tips al een groot verschil maken.” Zijn gedrevenheid zet hij niet alleen in om ondernemers te ondersteunen, maar ook om de naamsbekendheid van het Ondernemersklankbord in zijn regio te vergroten. In 2018 werd hij dan ook benoemd tot regiovoorzitter van Gelderland.

“Het geeft mij echt energie als ik een ondernemer vooruit kan helpen. Vaak kunnen kleine tips al een groot verschil maken.”

Eerst zaaien, dan oogsten

“Alle ondernemers uit Gelderland die zich aanmelden voor een klankbordtraject bij OKB, komen bij mij binnen. Als regiovoorzitter zorg ik ervoor dat de juiste adviseur aan de ondernemer wordt gekoppeld. Daarbij houd ik rekening met de ondernemersvraag en de ‘tak van sport’ waarin de ondernemer zich bevindt.” De vraagstukken waar Ooms en zijn team mee te maken krijgen, zijn heel divers. “Soms zijn het starters die hulp nodig hebben met de bedrijfsvoering, soms gaat het om faillissementspreventie. Juist die afwisseling maakt het zo interessant.”

“Het geeft mij echt energie als ik een ondernemer vooruit kan helpen. Vaak kunnen kleine tips al een groot verschil maken.”

Ooms wordt enthousiast van gepassioneerde ondernemers die een duidelijk doel voor ogen hebben. “Ik help ze met het positioneren van hun bedrijf en stimuleer ze om te investeren. Want wanneer je niet zaait, kan je ook niet oogsten. Als ondernemer heb je lef nodig, ik help ze graag die drempel over.” Maar Ooms krijgt ook te maken met ondernemers in zwaar weer. “Het hoort bij de levenscyclus van een bedrijf. Een bedrijf groeit en op een bepaald moment is er een kantelpunt. Samen met de ondernemer ga ik dan op zoek naar de beste oplossing. Wanneer een doorstart niet mogelijk is, help ik de ondernemer om het bedrijf zo goed mogelijk te beëindigen.”

 

Ondernemerstip van Klaas Ooms

“Ik vind het moeilijk om één ondernemerstip te geven, want het ligt helemaal aan de fase waarin een ondernemer zit. Maar als ik toch iets moet noemen, is het: focus houden. Of liever gezegd: de aandacht scherp houden bij waar je passie voor hebt en waar je goed in bent. Veel ondernemers hebben de neiging om andere dingen ‘erbij’ te gaan doen wanneer het even tegenzit. Mijn ervaring leert dat dit meestal juist een averechts effect heeft.”

 

 

podcast voor ondernemers

Luistertip! Hoe blijf je als ondernemer in beweging om je bedrijf zo fit mogelijk te houden? Elke aflevering een nieuw thema en expert die met OKB in gesprek gaat. Luister podcastserie De Ondernemers Gym