Ondernemersklankbord

Hoe bepaal je je uurtarief als ZZP’er?

uurtarief zzp

Tips & tricks

Als je net begint als ZZP’er kan het best lastig zijn om een passend uurtarief te bepalen. Dat tarief hangt namelijk van allemaal verschillende factoren af. Je tarief moet niet te hoog zijn, dan schrik je eventuele klanten af. Maar natuurlijk ook niet te laag want je moet wel uit de kosten kunnen komen. Hoeveel ervaring heb je? En in welke branche ben je werkzaam? Met welke factoren je nog meer rekening moet houden bij het bepalen van je uurtarief lees je in deze blog!

 

De kosten

Het uurtarief bereken je door allereerst je omzet te bepalen. Dat doe je door de verschillende zakelijke kosten die je per maand zal gaan hebben, bij elkaar op te tellen. Als je namelijk uitgaat van jouw kosten, dan begin je met bepalen hoeveel je nodig hebt per maand. Maak om te beginnen een lijst van alle kosten die jij maakt voor je bedrijf. Denk aan huur, bedrijfskosten, administratie, verzekeringen, belastingen enz. en tel deze bij elkaar op. Tel hier ook het bedrag dat je zou willen overhouden per maand bij op. Nu weet je wat de omzet is, die je minimaal per maand zou moeten hebben. Denk hierbij ook na over het opbouwen van een buffer voor een moment waarop je door omstandigheden even niet kan werken. Bouw eventueel aan je pensioen en vergeet het vakantiegeld niet. Neem deze zaken mee bij het berekenen van je uurtarief.

 

Hulp nodig bij het bepalen van je uurtarief als ZZP’er? De adviseurs van OKB kunnen jou helpen
bij het opstellen van een passend uurtarief!

Tip! Schat je onkosten liever iets te hoog dan iets te laag in. Zo ben je altijd voorbereid op onverwachte kosten of verrassingen.

Het uurtarief berekenen

Om een passend uurtarief te berekenen deel je deze omzet door het aantal declarabele uren. Dat zijn de uren die je daadwerkelijk besteedt aan werk voor klanten. Je maakt namelijk ook uren die niet declarabel zijn. Bijvoorbeeld wanneer je aan de administratie, marketing en strategie werkt. De KVK heeft ook een handige tool waarmee je je uurtarief kan berekenen!

De som

  • Kosten [huur, kantoor, bedrijf, administratie, rente, verzekeringen] + Inkomen
    [Salaris, vakantiegeld, pensioen] + Belasting + Zorgverzekering = X
  • €X deel je door declarabele uren [- vakantiedagen] = Y
  • €X / Y uur = €Z per uur

Verzekeringen, belasting voor zzp'er

Verzekeringen en belasting

Als je voor jezelf werkt, dien je ook na te denken over hoe je verzekerd bent. Denk aan schade en diefstal van jouw zakelijke spullen. Als ondernemer betaal je bovendien inkomstenbelasting (belasting over de inkomsten die je hebt uit je werk). Zowel je verzekeringen als de belastingkosten kun je doorberekenen in het uurtarief.

Tips

  • Vergelijk je uurtarief ook met andere ondernemers uit jouw branche en ga na hoe jij je onderscheidt van concurrenten.
  • Neem jaarlijks je uurtarief onder de loep. Kijk of je tarief nog hoog genoeg is en of je onkosten hiermee nog gedekt zijn.
  • Als je bedrijf groeit, kun je op den duur misschien dingen gaan uitbesteden waardoor je tijd overhoudt voor andere zaken. Lees ook de blog over focus, orde en structuur over dit onderwerp.
  • Zorg voor een marge in je uurtarief. Kies voor een minimaal tarief en een maximaal tarief. Zo houd je wat onderhandelingsruimte. Bij spoedklussen zal je eerder voor een hoger tarief gaan. Bij langlopende opdrachten is het lagere tarief passender.
  • Houd tot slot ook nog rekening met bijkomende kosten zoals reiskosten. Ook deze kun je doorberekenen aan de klant. Vermeld ze altijd in de algemene voorwaarden.

 

podcast voor ondernemers

Luistertip! Hoe blijf je als ondernemer in beweging om je bedrijf zo fit mogelijk te houden? Elke aflevering een nieuw thema en expert die met OKB in gesprek gaat. Luister podcastserie De Ondernemers Gym