Ondernemersklankbord

Hoe ga je als ondernemer om met het nieuwe werken?

Implementeer hybride werken

Vijf stappen die je kunnen helpen als ondernemer

In de huidige arbeidsmarkt is flexibiliteit onmisbaar geworden. Hoe integreer je als ondernemer deze nieuwe manier van werken effectief binnen jouw organisatie? Hieronder vind je een aantal stappen die je kunnen helpen om als ondernemer optimaal gebruik te maken van het concept van ‘het nieuwe werken’.

 

1. Definieer flexibiliteit in werktijden

Flexibel werken betekent niet dat medewerkers zomaar komen en gaan wanneer ze willen. Het is belangrijk om als ondernemer duidelijke kaders te stellen waarbinnen flexibiliteit mogelijk is. Stel een kernperiode vast op de dag waarop je verwacht dat iedereen beschikbaar is, zoals tussen 10:00 en 15:00 uur. Buiten deze kernperiode krijgen je medewerkers de vrijheid om hun werkuren af te stemmen op hun persoonlijke energiepieken. Deze aanpak verhoogt niet alleen de productiviteit door werk van hogere kwaliteit, maar draagt ook direct bij aan de bedrijfsresultaten door een efficiëntere output. Voor de medewerker vertaalt deze flexibiliteit zich in de vrijheid om werk en privé te balanceren, wat resulteert in minder stress en een significant hogere werktevredenheid. Zij ervaren een grotere autonomie, die hand in hand gaat met verantwoordelijkheid en betrokkenheid, resulterend in een win-winsituatie voor zowel medewerker als onderneming.

 

2. Resultaatgericht werken aanmoedigen

De overstap maken van aanwezigheid naar resultaatgerichtheid is een belangrijke verandering. Het is cruciaal dat je als ondernemer duidelijke doelen stelt en verwachtingen communiceert. Wat verwacht je exact van je team en hoe ga je de voortgang meten? Het vereist de ontwikkeling van een bedrijfscultuur waarin vertrouwen centraal staat, en waarbij je minder controleert op aanwezigheid en meer focust op de geleverde resultaten. Dit versterkt ook het verantwoordelijkheidsgevoel onder medewerkers omdat ze direct kunnen zien hoe hun inspanningen bijdragen aan het bedrijfssucces.

‘In het nieuwe werken is de reden voor succes niet meer aanwezigheid, maar betrokkenheid.’

3. Implementeer hybride werken

Hybride werken – een combinatie van thuiswerken en op kantoor werken – vraagt om aanpassingen in zowel de fysieke als digitale infrastructuur van je bedrijf. Zorg voor een inspirerende kantooromgeving die samenwerking en sociale interacties bevordert en investeer in robuuste technologische tools die thuiswerken effectief ondersteunen. Denk aan veilige, toegankelijke cloudsystemen en communicatietools die naadloze teamwork mogelijk maken, ongeacht de locatie van je medewerkers.

Implementeer hybride werken

Implementeer hybride werken

4. Communicatie en betrokkenheid verbeteren

In een setting waar werknemers niet altijd fysiek aanwezig zijn, wordt effectieve communicatie steeds crucialer. Regelmatige check-ins, zowel individueel als in teamverband, zijn essentieel om iedereen betrokken en op de hoogte te houden. Dit zijn ook momenten om feedback te geven en te ontvangen, wat onmisbaar is voor het continu verbeteren van werkprocessen en onderlinge relaties. Een open dialoog draagt bij aan het voorkomen van misverstanden en verhoogt de algemene tevredenheid. De kernperiode speelt ook hier een cruciale rol.

 ‘Door flexibel werken mogelijk te maken, open je de deur naar een wereld van creativiteit en productiviteit.’

5. Flexwerken als creativiteitsmotor

Dit motto is het hart van de nieuwe werkmentaliteit. Als ondernemer ben je de sleutel tot deze wereld. Het is jouw taak om een omgeving te scheppen waarin je team niet alleen hun taken afwerken, maar waar ze ook echt de vrijheid voelen om buiten de lijntjes te kleuren. Bij het trainen van leiderschap in het nieuwe werken is het essentieel om je leidinggevenden de tools en vaardigheden te bieden waarmee ze creativiteit en productiviteit bij hun teams kunnen aanwakkeren. Dit gaat over het aanleren van de finesse om virtuele teams te managen, het aanmoedigen van open communicatie en het bouwen aan een cultuur waarin vertrouwen en zelfstandigheid de basis vormen.

coaching voor ondernemers

ondernemersklankbord helpt ondernemers vooruit

Het stimuleren van creativiteit gaat hand in hand met het bieden van een flexibele werksetting. Effectieve leiders inspireren hun teams om met frisse ideeën te komen en geven hen de ruimte om deze uit te werken. Zo wordt het nieuwe werken een bron van innovatie en energie, waardoor niet alleen de werknemer maar ook het bedrijf als geheel een sprong vooruit maakt.

Wil jij graag samen met een ondernemerscoach verkennen hoe het nieuwe werken binnen jouw onderneming kan worden toegepast? Of wil je als freelancer jezelf flexibel aanbieden bij werkgevers. OKB staat klaar om ondernemers vooruit te helpen en biedt ondersteuning aan ondernemers uit midden- en kleinbedrijf. Ontvang 6 maanden persoonlijke begeleiding van een ervaren OKB-adviseur.

Vraag hier jouw klankbordtraject vrijblijvend aan en ontdek in het kosteloze intakegesprek hoe een OKB-adviseur jou kunnen 6 maanden begeleiden.

 

podcast voor ondernemersLuistertip! Hoe blijf je als ondernemer in beweging om je bedrijf zo fit mogelijk te houden? Elke aflevering een nieuw thema en expert die met OKB in gesprek gaat. Luister nu naar de 8 delige podcastserie De Ondernemers Gym!