Ondernemersklankbord

Hoe houd je je bedrijf financieel gezond?

Financieel gezond

5 tips

Eigen baas zijn is leuk, maar het moet ook wat opleveren. Werk je voor je gevoel 24/7, maar zie je dat niet terug op je bankrekening? Ga dan aan de slag met onderstaande vijf tips voor een financieel gezond bedrijf.

#1 Maak een liquiditeitsbegroting

Om inzicht te krijgen in wat er binnenkomt en uitgaat, is het aan te raden om een liquiditeitsbegroting te maken. Hierin hou je bij welke inkomsten en uitgaven je per maand verwacht. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en krijg je een duidelijk beeld van hoe je er financieel voorstaat. Misschien kom je er wel achter dat je kosten te hoog zijn (of je inkomsten te laag – het is net hoe je het bekijkt). Lees dan zeker onderstaande tips.

#2 Houd een urenregistratie bij

Als ondernemer ben je eigenlijk 24/7 bezig met je bedrijf. Dit zie je (helaas) lang niet altijd terug op je bankrekening. Om erachter te komen of al jouw inspanningen genoeg opleveren, is het verstandig om (minimaal) een maand lang je uren bij te houden. Geef ook aan wat je in die uren doet en deel dat in op categorie zoals ‘opdrachten’, ‘administratie’, ‘acquisitie’, ‘marketing’ etc. Zet deze uren af tegen de winst die je die maand gemaakt hebt. Leveren de geïnvesteerde uren genoeg op? Probeer ook inzichtelijk te krijgen hoeveel elke categorie oplevert. Welk deel van de winst is toe te schrijven aan de acquisitie en marketing? Wanneer blijkt dat bepaalde inspanningen te weinig opleveren, kan je daar beter mee stoppen.

Tip! Er zijn veel gratis apps beschikbaar waarin je eenvoudig jouw uren kunt bijhouden.

 vijf tips voor een financieel gezond bedrijf

#3 Druk de kosten

De omzet zegt niets over de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Hoe hoog je omzet ook is, wanneer je elke maand in het rood eindigt, gaat er toch iets mis. Met een liquiditeitsbegroting krijg je een goed beeld van jouw maandelijkse lasten. Zie jij de winst maandelijks verdampen door te hoge overheadkosten? Ga dan eens om de tafel met een OKB-adviseur om uit te zoeken hoe je je kosten kunt verlagen (en de omzet verhogen) om je bedrijf weer financieel gezond te krijgen.

#4 Update jouw dienstaanbod

Nu je jouw financiële situatie inzichtelijk hebt gemaakt, wordt het tijd om je diensten onder de loep te nemen. Bekijk per dienst wat het oplevert. Zijn er diensten die jou te veel tijd kosten in vergelijking met wat het je oplevert? Dan is de keuze snel gemaakt. Beperk je tot de diensten die het meeste opleveren zodat je jouw kostbare (ondernemers)tijd aan de juiste dingen besteedt. Heb je de bezem door je dienstaanbod gehaald? Vergeet niet om je website up te daten en pas je marketingplan aan!

#5 (Her)bereken jouw uurtarief

Het uurtarief dat je berekent, is bepalend voor de omzet en de uiteindelijke winst. Met jouw uurtarief leg je dus de basis voor een financieel gezond bedrijf. Het berekenen van een uurtarief is geen nattevingerwerk, maar onder andere afhankelijk van wat je maandelijks wil overhouden om een financieel gezond bedrijf te kunnen runnen. De KVK heeft een handige rekentool ontwikkeld om jou te helpen bij het bepalen van je uurtarief. Tip! Neem je uurtarief in elk geval jaarlijks onder de loep. Stijgende kosten, toenemende vraag, inflatie, prijsontwikkelingen in de markt etcetera kunnen ervoor zorgen dat je jouw uurtarief moet aanpassen.

Leestip: lees ook de ondernemerstips van Ted van Groningen

 

 

 

Vind een adviseur in jouw regio