Ondernemersklankbord

Hoe kun je duurzaam ondernemen?

Ondernemen met oog voor de mensen, de planeet en de maatschappij? Duurzaam ondernemen is interessant voor elke onderneming. Je wordt je bewust van het effect dat je hebt op je omgeving en kunt op jouw manier een steentje bijdragen aan een betere toekomst. OKB helpt ondernemers met perspectief vooruit en kan jou helpen je bedrijf te verduurzamen.

Waarom duurzaam ondernemen?
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor velen. Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun voetafdruk, de klimaatverandering en hoe de toekomst eruit ziet voor volgende generaties. Voor ondernemers kan het verstandig zijn om in deze ontwikkeling mee te gaan. Het zorgt namelijk voor een gezondere planeet voor toekomstige generaties. Duurzaam ondernemen kent bovendien veel voordelen, zowel financieel als voor het imago van je bedrijf.

Financiële voordelen van duurzaam ondernemen
Bewust omgaan met (groene) energie kan zorgen voor een lagere energierekening en een duurzaam personeelsbeleid kan zorgen voor minder ziekteverzuim. Wist je dat een ziek personeelslid gemiddeld 230 euro per dag kost? Door een duurzaam imago trek je bovendien personeel aan met dezelfde mind-set. Hierdoor zullen ze niet alleen gedreven worden door een bepaald salaris en tevredener zijn doordat ze zich echt verbonden voelen met waar jouw bedrijf voor staat. Maar duurzame ondernemingen kunnen vaak ook kiezen voor aantrekkelijke regelingen en subsidies waarmee ze fiscaal veel voordeel kunnen krijgen.

Duurzaam imago
Omdat de burger, maar ook bijvoorbeeld de overheid, duurzaamheid belangrijk vindt, kan een duurzaam of groen imago van jouw bedrijf zorgen dat jouw succes een boost krijgt. Als bedrijf wil je niet geassocieerd worden met zaken als uitbuiting of milieuvervuiling. Door duurzame keuzes te maken krijgt jouw bedrijf een duurzaam imago. Mensen vinden bedrijven met een groen imago simpelweg sympathieker en zijn zelfs bereid meer te betalen aan bedrijven die milieubewust ondernemen.

Co2 uitstoot omlaag
Om een gezonde planeet te kunnen achterlaten voor volgende generaties, moet de Co2 uitstoot omlaag. In 2030 zou deze met 50% gedaald moeten zijn en in 2050 met 95%. Door nu alvast te investeren in duurzame keuzes, kun je jezelf en je bedrijf klaarmaken voor de toekomst. Je kunt er eigenlijk niet omheen. Als je wilt dat jouw bedrijf in de toekomst kan blijven bestaan, zal je op een zeker moment moeten gaan verduurzamen.

Wat kun je nog meer doen?
Om duurzaam te ondernemen kun je kleine stappen nemen die veel effect kunnen hebben. Denk maar eens aan thuiswerken, minder papier gebruiken, je producten duurzamer verpakken en kiezen voor een fietskoerier. Wil jij weten wat je kunt doen om jouw bedrijf te verduurzamen? Een OKB-adviseur kan jou helpen om duurzame stappen te zetten!

De Week van de Circulaire Economie
Wil je nóg meer leren over hoe jij jouw bedrijf duurzamer kunt maken? 7 tot en met 12 februari is De Week van de Circulaire Economie. In deze campagneweek komen pioniers op het gebied van circulaire economie en duurzaamheid bij elkaar om ondernemers te motiveren een bijdrage te leveren aan de circulaire economie. Hoe kun je binnen jouw bedrijf werken aan circulariteit?