Ondernemersklankbord

Hoe vind je talent om je bedrijf te laten groeien?

groeien? Haal talent in huis. Gemotiveerde medewerkers zijn de motor van je bedrijf. Maar het juiste talent vinden, aan je binden en houden is geen eenvoudige taak. Omdat veel bedrijven op zoek zijn naar talent zal je als bedrijf je best moeten doen om op te vallen. Tevredenheid, betrokkenheid en bevlogenheid maakt namelijk dat werknemers écht gaan voor hun job. Ze zijn dé aanjagers van groei en dus heel belangrijk voor het succes van je bedrijf. Maar hoe vind je nu dat talent dat bij jouw bedrijf past? OKB helpt ondernemend Nederland vooruit. De OKB-adviseurs kunnen jou helpen zoeken naar talent voor elke functie binnen je bedrijf. In dit artikel lees je ook meer over dit onderwerp.

8 tips voor het vinden en houden van talent

Je bedrijf laten groeien? Haal talent in huis. Gemotiveerde medewerkers zijn de motor van je bedrijf. Maar het juiste talent vinden, aan je binden en houden is geen eenvoudige taak. Omdat veel bedrijven op zoek zijn naar talent zal je als bedrijf je best moeten doen om op te vallen. Tevredenheid, betrokkenheid en bevlogenheid maakt namelijk dat werknemers écht gaan voor hun job. Ze zijn dé aanjagers van groei en dus heel belangrijk voor het succes van je bedrijf. Maar hoe vind je nu dat talent dat bij jouw bedrijf past? OKB helpt ondernemend Nederland vooruit.  In dit artikel lees je ook meer over dit onderwerp.

 

De voordelen van talent binnenhalen

Het is geen hogere wiskunde. Vind jij het beste talent voor elke functie binnen jouw bedrijf, dan heeft dat een positief effect op de organisatie. Zijn je werknemers tevreden dan zorgt dat ervoor dat ze zich meer inzetten voor de doelen, missie en visie van je bedrijf. Bovendien zorgt passend talent bijvoorbeeld voor meer snelheid, productiviteit, innovatie, kennis en dus uiteindelijk ook groei. Logisch dus dat veel ondernemers op zoek zijn naar kwalitatieve kandidaten.

‘Een van de belangrijkste factoren voor bedrijfsgroei? Talent aantrekken en houden’

8 tips bij het zoeken naar passend talent

Verplaats je eens in een werkzoekende. Hij zoekt een baan die past bij zijn talenten, interesse en plannen. Jij zoekt de beste persoon met passende ervaring, vaardigheden en heel veel talent. De perfecte match vinden is nog niet zo eenvoudig. Jij zal het juiste moeten uitstralen en het talent zal jou moeten kunnen vinden. Hier vind je 8 tips bij het zoeken naar passend talent.

1. Zorg ervoor dat jij een aantrekkelijke werkgever bent.

Laat je sollicitant niet lang wachten, presenteer jezelf en je bedrijf met een vriendelijke instelling en benader de sollicitant met een open blik.

2. Wees doordrongen van de cultuur binnen jouw organisatie.

Zorg dat de identiteit van jouw bedrijf op een heldere manier gecommuniceerd wordt. Dan weet een sollicitant ook echt wat hij of zij kan verwachten.

3. Zorg er ook voor dat je helder en concreet formuleert wat je zoekt én wat jij te bieden hebt, wat het bedrijf te bieden heeft en wat de functie te bieden heeft.

Denk zorgvuldig na over de omschrijving van de functie en persoon waarnaar je op zoek bent. Welke krachten mis je nu in je bedrijf? Daarnaast goed om te beschrijven wat je daar tegenover stelt. Welke benefits heeft jouw bedrijf te bieden naast een salaris?

4. Staar je niet blind op talent, let ook op de ervaring van een kandidaat.

Richt je op de ontwikkeling van je personeel en zorg dat ze kunnen bijleren. Zo kan iemand met de juiste ervaring uiteindelijk ook een talent worden.

8 tips bij het zoeken naar passend talent

5. Zorg ervoor dat jouw presentatie online eerlijk en helder is.

Mensen zijn kritisch en nemen niet zomaar alles aan. Voorkom dat mensen wegklikken voordat ze bij de vacatures zijn beland.

6. Zorg ook dat jouw vacature eerlijk en echt is.

Op die manier komen kandidaten niet voor verrassingen te staan. Bovendien spreek je dan de juiste kandidaten aan en worden niet-passende werkzoekenden afgeschrikt. Dat scheelt iedereen tijd en moeite.

‘Zorg dat de identiteit van jouw bedrijf op een heldere manier gecommuniceerd wordt’

7. Wees geïnteresseerd in je personeel, weet wat belangrijk voor hen is en veer met hen mee.

Tegenwoordig vinden medewerkers het bijvoorbeeld belangrijk dat er een warme bedrijfscultuur heerst, dat hij of zij binnen de baan een goede werk/privé balans kan behouden, maar ook wordt er veel waarde gehecht aan het maatschappelijk belang. Ze vinden het fijn om bijvoorbeeld een bijdrage te leveren aan een gezonde toekomst.

8. Zorg er tot slot voor dat het solliciteren eenvoudig is.

Maak een pagina op je website met vacatures, met daarbij een knop waarmee je direct op de pagina komt waar je je sollicitatie kunt invullen. Zorg er ook voor dat die sollicitatiepagina niet te lang is. Het zou toch zonde zijn als die ene ideale kandidaat afhaakt omdat het solliciteren hem te lang duurt.

 

“Als we iets hebben geleerd in 2022 is het dat niets zeker is.”

 

Het is verstandig om te investeren in (het vinden van) talent voor jouw bedrijf. Tevreden, betrokken en gemotiveerd talent is in staat om bergen te verzetten en zij zijn de aanjagers van groei.

 

 

ondernemerstips van Robert Huijser

ondernemerstips van Robert Huijser

Leestip: lees ook de ondernemerstips van Robert Huijser