Ondernemersklankbord

Hoe word je een digital nomad?

Ondernemen vanuit het buitenland! Als zzp’er heb je de vrijheid om te werken waar en wanneer je maar wilt. Het enige dat je nodig hebt is een laptop en goed internet. Niet zo gek dus dat steeds meer freelancers kiezen voor een digitaal nomadenbestaan. Werken vanuit je hangmat klinkt fantastisch, maar is dat het ook? Lees hier meer over de voor- en nadelen van ondernemen vanuit het buitenland.

Ondernemen vanuit het buitenland!

Als zzp’er heb je de vrijheid om te werken waar en wanneer je maar wilt. Het enige dat je nodig hebt is een laptop en goed internet. Niet zo gek dus dat steeds meer freelancers kiezen voor een digitaal nomadenbestaan. Werken vanuit je hangmat klinkt fantastisch, maar is dat het ook? Lees hier meer over de voor- en nadelen van ondernemen vanuit het buitenland.

Wat is een digital nomad?

Remote werken, workation, digital nomad … De laatste jaren zijn deze termen trending. Mede dankzij het gedwongen thuiswerken tijdens de pandemie is het steeds aantrekkelijker geworden om locatie onafhankelijk te werken. Als digital nomad kies je ervoor om werken en reizen met elkaar te combineren. Voor een korte of langere periode verblijf je in een ander land om vanuit daar jouw onderneming te runnen. Dit is een ideale manier om andere culturen en gewoontes te leren kennen, zonder daarvoor je bedrijf on hold te zetten.

De voordelen van een leven als digital nomad

  • Vrijheid: werken op de mooiste plekken op aarde geeft je een ultiem gevoel van vrijheid.
  • Ontwikkeling: je leert andere mensen en culturen kennen waardoor je je als mens ontwikkelt, terwijl je tegelijkertijd je geld verdient.
  • Inspiratie: een andere omgeving geeft je nieuwe inspiratie waarmee je je bedrijf een boost kunt geven.
  • Geen sociale verplichtingen: in het buitenland ben je ver weg van alle (sociale) verplichtingen die je in Nederland hebt, waardoor je de kans krijgt om de focus te leggen op jezelf en jouw onderneming.
  • Toekomst: wanneer je uiteindelijk besluit om weer terug naar Nederland te gaan, heb je geld op de bank en een eigen bedrijf waardoor je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen.

 

“ Wanneer je uiteindelijk besluit om weer terug naar Nederland te gaan, heb je geld op de bank en een eigen bedrijf waardoor je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen.”

 

De nadelen van ondernemen vanuit het buitenland

  • Discipline en focus: om geld te verdienen, moet je wel de discipline hebben om elke dag je laptop open te klappen en gefocust te werken, ondanks dat het zwembad lonkt.
  • Internet: je bent afhankelijk van een rustige werkplek en goed internet en dat heb je niet overal.
  • Tijdsverschil: wanneer je een digitale meeting hebt met Nederlandse klanten, heb je te maken met tijdsverschil. Het kan dus zomaar zijn dat je ’s nachts om 4:00 uur een Zoom-meeting hebt.
  • Afstand: soms is een fysieke afspraak nodig om een klant binnen te halen of te houden en dat is niet mogelijk wanneer je aan de andere kant van de wereld zit.
  • Milieubelastend: wanneer je vanuit een ver buitenland wilt werken, ben je afhankelijk van het vliegtuig en (veel) vliegen is belastend voor het milieu.

 

Ondernemen vanuit het buitenland: waar moet je aan denken?

Ondernemen vanuit het buitenland: waar moet je aan denken?

Wanneer je langere tijd in het buitenland verblijft, kan dat – afhankelijk van de duur van je verblijf – gevolgen hebben voor je verzekeringen, belastingen, inschrijvingen etcetera. KVK, partner van OKB, heeft voor ondernemers die de overstap willen maken naar het digitale nomadenbestaan een handig stappenplan opgesteld.

 

Overweeg jij om je onderneming vanuit het buitenland voort te zetten? Een OKB-adviseur kan je tijdens een klankbordtraject helpen om jou en je bedrijf voor te bereiden op het leven als digital nomad.

5 tips om je bedrijf te beschermen tegen cybercrime

Leestip! Lees de blog 5 tips om je bedrijf te beschermen tegen cybercrime