Ondernemersklankbord

Hoe zorg je als ondernemer voor de juiste focus en structuur?

5 tips voor een productieve werkdag

Als ondernemer wil je zo productief mogelijk zijn. Meer doen in minder tijd. Het creëren van overzicht en structuur, vormt de basis voor een productieve werkdag. Maar hoe zorg je nu voor de juiste focus als ondernemer? OKB helpt ondernemers vooruit. Samen met Margriet Blanken en Kimberley Hamilton of Silvertonhill – experts op het gebied van focus en structuur – geven we in dit artikel vijf tips om jou als ondernemer verder te helpen.

 

Tip 1: Maak een online to-do-lijst

Om je to-do’s goed te ordenen is het aan te raden om gebruik te maken van een online to-do-lijst met behulp van een app. Die zorgt ervoor dat je altijd op een snelle, eenvoudige manier de to-do’s uit je hoofd krijgt, maar je ze wél altijd bij de hand hebt. Dan kan jij je weer concentreren op hetgeen waar je mee bezig was.

Tip 2: Maak een half uurtje tijd in het weekend

Het klinkt misschien vervelend, werken in het weekend. Maar wanneer je een volle werkweek voor de boeg hebt, kan het heel fijn zijn om op zaterdag of zondag een half uurtje te besteden aan een weekplanning. Zorg ervoor dat je je afspraken slim plant en ruimte vrijlaat voor het voorbereiden van vergaderingen of afspraken. Houd eveneens rekening met reistijd. Zo begin je veel rustiger aan een nieuwe werkweek!

Tip 3: Plan vervelende taken op een ochtend aan het begin van de week

Zijn er een aantal vervelende, maar wel belangrijke taken die je steeds voor je uitschuift? Plan ze op een ochtend aan het begin van je werkweek. Wanneer je die taken achter de rug hebt, kun je met frisse moed en een voldaan gevoel door met de rest van de week.

Tip 4: Plan tijd voor je mail

Wellicht krijg je veel mailtjes tijdens een werkdag. Om ervoor te zorgen dat je niet de hele dag bezig bent met mails lezen en beantwoorden, zet je al je meldingen en leesvensters uit. Open alleen je mail als jij daar tijd en energie voor hebt. Je kunt zelfs tijd inplannen voor je mail in je agenda zodat je alleen op vaste momenten tijd besteedt aan je mail.

Tip 5: Structuur in je digitale leven

Zonder dat je je er bewust van bent, vullen jouw telefoon en computer zich met enorme hoeveelheden data. De foto’s op je telefoon, documenten in jouw online archief, ongebruikte apps etc. Door structuur aan te brengen in jouw digitale leven creëer je meer rust en focus.

Het klankbordtraject van OKB

OKB helpt ondernemers vooruit! Zoek jij naar een manier om overzicht, focus en structuur te creëren in je werk? OKB biedt het klankbordtraject aan. Je wordt dan als ondernemer gekoppeld aan een ervaren adviseur die met je meekijkt. Dat kan veel inzicht geven en leiden tot een helder plan voor meer focus en structuur.